jak nie zatuczyć kota?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 21, 2011 19:56 Re: jak nie zatuczyć kota?

Pisałam już,że Royal
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Od: Czw paź 13, 2011 6:03

Post » Pt paź 21, 2011 20:00 Re: jak nie zatuczyć kota?

Lilianna J-wie pisze:Pisałam już,że Royal

Aha, ten sterylised, czy jakiś inny? Pamiętasz nazwę?

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Pt paź 21, 2011 20:07 Re: jak nie zatuczyć kota?

[quote="Lilianna J-wie":lusvmgoo]Pisałam już,że Royal[/quote:lusvmgoo]
Aż potuptałam do kuchni po RC o najniższej zawartości białka, czyli Renal.
Na opakowaniu jest - 26%. To nie są śladowe ilości. Jako że RC jest dość dobra karmą, to białko zawarte w tej karmie jest pochodzenia głównie zwierzęcego. [Bo dobre jakościowo karmy dla kotów oparte są głównie o białko zwierzęce. Najlepsze karmy zawierają w składzie do 80% mięsa i zero węglowodanów zbożowych.]]
Karma dla kociąt [czyli najbardziej pożywna] - w zależności od firmy - zawiera 32% - 40% białka.
Na pewno `śladowe ilości` białka zawiera karma z Lewiatana - bo w niej mięsa nie sposób się doszukać, za to soi i kukurydzy pewnie w niej sporo.

A tak BTW - nie należy utożsamiać mięsa z białkiem [czy odwrotnie]. W różnych rodzajach mięsa jest od 50% - 70% białka. Ale założycielka wątku jako zootechnik z wykształcenia może nam to rozpisać dokładniej.

I jeszcze odnośnie tego siana - w zieleninie też jest białko. :mrgreen: Tylko koty nie mają enzymów trawiennych do jego pozyskania.
Ostatnio edytowano Śro gru 28, 2011 21:55 przez Agn, łącznie edytowano 1 raz
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Pt paź 21, 2011 20:11 Re: jak nie zatuczyć kota?

Agn pisze:
Lilianna J-wie pisze:Pisałam już,że Royal

Aż potuptałam do kuchni po RC o najniższej zawartości białka, czyli Renal.
Na opakowaniu jest - 26%. To nie są śladowe ilości. Jako że RC jest dość dobra karmą, to białko zawarte w tej karmie jest pochodzenia głównie zwierzęcego. [Bo dobre jakościowo karmy dla kotów oparte są głównie o białko zwierzęce. Najlepsze karmy zawierają w składzie do 80% mięsa i zero węglowodanów zbożowych.]]
Karma dla kociąt [czyli najbardziej pożywna] - w zależności od firmy - zawiera 32% - 40% białka.
Na pewno 'śladowe ilości' białka zawiera karma z Lewiatana - bo w niej mięsa nie sposób się doszukać, za to soi i kukurydzy pewnie w niej sporo.

A tak BTW - nie należy utożsamiać mięsa z białkiem [czy odwrotnie]. W różnych rodzajach mięsa jest od 50% - 70% białka. Ale założycielka wątku jako zootechnik z wykształcenia może nam to rozpisać dokładniej.

I jeszcze odnośnie tego siana - w zieleninie też jest białko. :mrgreen: Tylko koty nie mają enzymów trawiennych do jego pozyskania.

Ale skoro trza jak krowie na rowie, to porównałam białko do mięsa, analogia taka.
Boszzz moje dziecko prawie 4 letnie wie, że kot musi jeść mięso i nie może jeść np. marchewki czy sałaty...
najszczesliwsza

Post » Pt paź 21, 2011 20:12 Re: jak nie zatuczyć kota?

Mnie się wydaje, ze lilianna myli białko z nabiałem. Rzeczywiście większość dorosłych ssaków a więc i koty (także ludzie) nie toleruje mleka - w przyrodzie dorosłe ssaki mleka nie piją przecież. A białko z mięsa jest podstawą żywienia drapieżników a kot nim niewątpliwie jest.
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Pt paź 21, 2011 20:14 Re: jak nie zatuczyć kota?

Agn, białka w surowym mięsie jest średnio 18-20 %

Royal Canin zawiera sporo glutenu kukurydzianego. Zawartość zbóż (w tym kukurydzy) ma wpływ na ilość białka roślinnego w karmie.

Shira - pewnie masz rację. :)

Myszka.xww

Post » Pt paź 21, 2011 20:15 Re: jak nie zatuczyć kota?

shira3 pisze:Mnie się wydaje, ze lilianna myli białko z nabiałem. Rzeczywiście większość dorosłych ssaków a więc i koty (także ludzie) nie toleruje mleka - w przyrodzie dorosłe ssaki mleka nie piją przecież. A białko z mięsa jest podstawą żywienia drapieżników a kot nim niewątpliwie jest.

Pisałam nie tylko ja o laktozie z mleka. Nie dotarło.
najszczesliwsza

Post » Pt paź 21, 2011 20:18 Re: jak nie zatuczyć kota?

Ile macie kotów na utrzymaniu?
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Pt paź 21, 2011 20:18 Re: jak nie zatuczyć kota?

Na następną się uwzieliście :( teraz do mnie powku...ć najszczęśliwsza :evil: to do Ciebie.
Nic nie pomagacie tylko wkur...cie takimi tekstami i wyśmiewaniem kogoś :( Olej te osoby,nie wierzę że Agn nie daje karm weterynaryjnych kotom.
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

Post » Pt paź 21, 2011 20:20 Re: jak nie zatuczyć kota?

Lilianna J-wie pisze:Ile macie kotów na utrzymaniu?

Różnie, niektórzy pewnie i ze 20. A czemu pytasz?

Myszka.xww

Post » Pt paź 21, 2011 20:21 Re: jak nie zatuczyć kota?

Obecnie 4.
I z tą 4 jest mi ciężko finansowo, ale ja nie wpadłam na to by rozmnożyć kotkę z persem by zarobić na kociakach by mieć na utrzymanie reszty podopiecznych...
najszczesliwsza

Post » Pt paź 21, 2011 20:27 Re: jak nie zatuczyć kota?

Ja tylko 2 - tyle mogę mieć.
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Pt paź 21, 2011 20:28 Re: jak nie zatuczyć kota?

[quote="Myszka.xww":1n1o4prj]Agn, białka w surowym mięsie jest średnio 18-20 %
[...][/quote:1n1o4prj]
Zapomniałam dodać: `w suchej masie`. 8)
Ostatnio edytowano Śro gru 28, 2011 21:54 przez Agn, łącznie edytowano 1 raz
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Pt paź 21, 2011 20:31 Re: jak nie zatuczyć kota?

Ja mam 26 kotów plus te maluchy ,które mi podrzucają do domu, często małe i jeszcze ślepe. Nie stać mnie na żadne drogie karmy, animoda dla takiej ilości zwierząt jest dla mnie nieosiągalna. Puszki z Lewiatana o które się tak czepiacie są dla kotów osiedlowych. Przy ilości w jakich je kupuję płacę 1,54 zł za puszkę. Whiskas i Kitekat puszki jak i sucha mam ze zbiórek ( teraz pewnie też będą). Jeden kot z moich domowych dostaje Royal Canin Urinary S/O (znowu) 14 kg na m-c, drugi royal gastro, persy mają swoją. do tego dochodzi mleko Bebiko, juniory dla kociąt i leki.
Najszczesliwsza widocznie nie wiesz co to desperacja
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Pt paź 21, 2011 20:32 Re: jak nie zatuczyć kota?

Lilianna J-wie pisze:Ja mam 26 kotów plus te maluchy ,które mi podrzucają do domu, często małe i jeszcze ślepe. Nie stać mnie na żadne drogie karmy, animoda dla takiej ilości zwierząt jest dla mnie nieosiągalna. Puszki z Lewiatana o które się tak czepiacie są dla kotów osiedlowych. Przy ilości w jakich je kupuję płacę 1,54 zł za puszkę. Whiskas i Kitekat puszki jak i sucha mam ze zbiórek ( teraz pewnie też będą). Jeden kot z moich domowych dostaje Royal Canin Urinary S/O (znowu) 14 kg na m-c, drugi royal gastro, persy mają swoją. do tego dochodzi mleko Bebiko, juniory dla kociąt i leki.
Najszczesliwsza widocznie nie wiesz co to desperacja

masz gdzies niedaleko tesco?bo byly fajne promocje ostatnio
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

[poprzednia][następna]