jak nie zatuczyć kota?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 20, 2011 21:12 jak nie zatuczyć kota?

Są watki o odchudzaniu o żywieniu ale o profilaktyce otyłości nie znalazłam. Mam nadzieję że nie zaśmiecę forum
Kotosław Butcher jest moim pierwszym i póki co jedynym(to się zmieni:) „dorosłym „ i postudiowym kotem i to rodzi problemy;)
Skończyłam zootechnikę, zawodowo zajmuję się żywieniem bydła mlecznego i mam wrażenie że z tego powodu popadam w paranoję żywnieniową Butcha ;)
Kot przygarnięty z fundacji jako ok 3miesięczny (szacunkowa data ur. to pierwsze dni marca), po kk i zwichnięciu stawu. Dziś w pełni zdrowy, FeLV/FIV ujemny prawie 4 kg wykastrowany kocur.
Po próbach z animondą carny, rafine, bozitą i innymi mokrymi karmami zjadanymi wybiórczo(wypijanie sosu, zjadanie połowiczne), przyszedł moment że wołowinę(drobno posiekaną) uznał za najlepiej nadającą się do rzucania, roznoszenia po mieszkaniu, polowań, niekoniecznie do jedzenia(kurczak, indyk, podroby w ogóle go nie interesują).
W tej chwili jako podstawę diety ma TOTW i niewielki dodatek orijena, co drugi dzieńdostaje ok 5 dkg pręgi wołowej, co jakieś 2 tygodnie kawałek żółtka, śmietany, rybę.
Stosuję normy producentów dot. Ilości podawanej karmy, a mimo to mam wrażenie że kot niebezpiecznie się zaokrągla i rośnie mu tłuszcz na brzuchu. Kot jest mega aktywny, biega z TŻ po całym mieszkaniu, poluje, skacze tak zawzięcie że pada potem gdziekolwiek jak szmatka, nie jest to typ przesypiacza i lenia.
Olać i karmić ad libitum, czekać aż dorośnie i ewentualnie wtedy odchudzać?
Jak wy sobie radzicie z racjonalnym karmieniem?
Kiedy jest ta granica że kot robi się niebezpiecznie tłustawy i jak temu zaradzić?
W jakim stopniu to jego przyrastanie jest spowodowane nadejściem jesieni?
A na ile to moja paranoja ?:)

liczę na wasze doświadczenie i zdrowy rozsądek :)
Oto i on
http://i.imgur.com/QeTUz.jpg
http://i.imgur.com/YbOAn.jpg

anastemoza

Od: Wto sie 02, 2011 21:44

Post » Czw paź 20, 2011 21:20 Re: jak nie zatuczyć kota?

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pt paź 21, 2011 5:49 Re: jak nie zatuczyć kota?

Ryba i śmietana u kastrata? 8O Żadnego białka! Kastraty mają to do siebie,że po zabiegu tyją- nie wszystkie ale większość. Trzeba na bieżąco kontrolować jego wagę. 4-5 kg wystarczy. Poza tym faktycznie jesienią koty zaczynają więcej jeść, bo magazynują zapasy na zimę.Próbowałaś mu podawać karmę dla kastratów? A wołowinę dajesz mu surową?
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Od: Czw paź 13, 2011 6:03

Post » Pt paź 21, 2011 11:36 Re: jak nie zatuczyć kota?

PcimOlki dziękuję za link, muszę do pasmanterii po metr krawiecki skoczyć i dokonam pomiarów.

Lilianna J-wie pisze:Ryba i śmietana u kastrata?
8O Żadnego białka!
Kastraty mają to do siebie,że po zabiegu tyją- nie wszystkie ale większość. Trzeba na bieżąco kontrolować jego wagę.
4-5 kg wystarczy. Poza tym faktycznie jesienią koty zaczynają więcej jeść, bo magazynują zapasy na zimę.
Próbowałaś mu podawać karmę dla kastratów? A wołowinę dajesz mu surową?

Śmietana i ryba w ilościch homeopatycznych, sama prawie nie jem, wiec raz na 2-3 tygodnie wieczko śmietany do wylizania to nie większa zbrodnia niż karma z lewiatana którą widzę na zdjęciach na Twoim blogu:)
ale co żadnego białka? że niby w rybach nie ma białka?
wołowina mrożona surowa, karmy dla kastratów nie próbowałam i próbować raczej nie będę.

anastemoza

Post » Pt paź 21, 2011 11:43 Re: jak nie zatuczyć kota?

Lilianna J-wie pisze:Ryba i śmietana u kastrata? 8O Żadnego białka! Kastraty mają to do siebie,że po zabiegu tyją- nie wszystkie ale większość. Trzeba na bieżąco kontrolować jego wagę. 4-5 kg wystarczy. Poza tym faktycznie jesienią koty zaczynają więcej jeść, bo magazynują zapasy na zimę.Próbowałaś mu podawać karmę dla kastratów? A wołowinę dajesz mu surową?

co wątek to kolejne rewelacje...
najszczesliwsza

Post » Pt paź 21, 2011 11:49 Re: jak nie zatuczyć kota?

Lilianna J-wie pisze:Ryba i śmietana u kastrata? 8O Żadnego białka! Kastraty mają to do siebie,że po zabiegu tyją- nie wszystkie ale większość. Trzeba na bieżąco kontrolować jego wagę. 4-5 kg wystarczy. Poza tym faktycznie jesienią koty zaczynają więcej jeść, bo magazynują zapasy na zimę.Próbowałaś mu podawać karmę dla kastratów? A wołowinę dajesz mu surową?

8O Yy jak to żadnego białka ? 8O

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Pt paź 21, 2011 11:57 Re: jak nie zatuczyć kota?

karola7 pisze:

Normalnie. Karmić sianem. Jak konia. :wink:

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pt paź 21, 2011 11:57 Re: jak nie zatuczyć kota?

Kot ma 7 miesięcy, czy coś źle zrozumiałam? Wydaje mi się, że na razie nie ma się co martwić, moim zdaniem karmisz go bardzo dobrze :)

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Pt paź 21, 2011 12:06 Re: jak nie zatuczyć kota?

PcimOlki pisze:
karola7 pisze:

:ok:

Super zdjęcia! A masz zdjęcie całego kota? Mi też się wydaje, że nie ma się do czego przypiąć. Młody, rosnący, chętnie brykający kot, raczej otyłość mu nie grozi. Na razie :wink:
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Pt paź 21, 2011 12:14 Re: jak nie zatuczyć kota?

Mój Azor miał taki etap, że bałam się, że za dużo waży i że gruby jest, ale jak skończył rosnąć, to mu się wszystko wyrównało.
Teraz Azor waży wręcz za mało i chudy jest, ale chorował...
najszczesliwsza

Post » Pt paź 21, 2011 12:15 Re: jak nie zatuczyć kota?

Otóż to Anastemoza przestaw kota na siano - w diecie kota białko jest zakazane :mrgreen: .

A serio to to młody kot, ruchliwy więc na pewno ma większe zapotrzebowanie energetyczne, bo wciąż się rozwija, rośnie. Spory udział w procesie tycia kotów mają węglowodany. W TOTW jest ich mniej niż w standardowych zbożówkach, ale jednak wciąż za dużo jak na zapotrzebowanie kota ( max.5% ) . Są karmy suche które mają jeszcze mniej węglowodanów ( Ziwi Peak czy Wild Cat ) ,ale jeśli to główne pożywienie kota to to dość droga impreza się robi.
Poza tym 4kg to normalna waga :ok: , chyba, że kocur jest wybitnie drobny ?

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Pt paź 21, 2011 12:28 Re: jak nie zatuczyć kota?

PcimOlki pisze:
karola7 pisze:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pt paź 21, 2011 14:12 Re: jak nie zatuczyć kota?

felin pisze:
PcimOlki pisze:
karola7 pisze:

sianem to może nie, ale mam dostęp do świetnych kiszonek :)
no bo wiecie jak to jest...najciemniej pod latarnią ;) własnego kotosława chce żywić równie dobrze jak swoje pięćsetkilogramowe podopieczne.
Tak kot jest młody, więc wiem że potrzebuje dużo więcej niż stateczny kilkulatek, zatem nie popadam w panikę, jak faktycznie zacznie tyć wtedy zacznę się martwić.

zdjecia całego kota? buahhah mam jedno jak śpi https://lh3.googleusercontent.com/-ZGLP ... 808xxx.JPG

anastemoza

Post » Pt paź 21, 2011 18:15 Re: jak nie zatuczyć kota?

Czy ktoś z Was kiedyś gdzieś słyszał,że koty nie trawią białka? I u kastratów powodują m.in. powstawanie kryształów moczu? Widocznie nie..
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Od: Czw paź 13, 2011 6:03

Post » Pt paź 21, 2011 18:16 Re: jak nie zatuczyć kota?

Lilianna J-wie pisze:Czy ktoś z Was kiedyś gdzieś słyszał,że koty nie trawią białka? I u kastratów powodują m.in. powstawanie kryształów moczu? Widocznie nie..

:ryk:
A czytałaś może skład karmy którą tak zachwalasz i karmisz swoje koty?
najszczesliwsza

[następna]