16letnia niewidoma Mrówcia odeszła we własnym domu [*]

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto paź 18, 2011 15:22 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona schron Łódź

viewtopic.php?f=13&t=134484
Tu jest wątek, na którym wkleiłam link.Marta tam wszystko wyjaśnia.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto paź 18, 2011 15:33 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona schron Łódź

Marta napisała do mnie.
Bardzo jesteśmy jej wdzięczni za ofertę domku stałego dla Mrówci :1luvu:
Baaardzo :1luvu:
Będziemy rozmawiać.
Poczekamy na wyniki krwi i zobaczymy wtedy - w jakim stanie jest Mróweczka.
Potem musimy sprawdzić - jakie sa przepisy związane z wwiezieniem kota do Norwegii...
Z tego co wiem, przepisy są tam niestety wyjątkowo rygorystyczne... :(

Tak więc na razie trzeba trzymac kciuki, bo nic jeszcze nie wiadomo tak naprawdę...
Karmel['] Taurus['] Miki [']Andzia [']
http://kotylion.pl/
https://www.facebook.com/kotylion.viva

Duszek686

Od: Sob kwi 25, 2009 22:42

Post » Wto paź 18, 2011 15:38 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona schron Łódź

A nie mogłaby poczekać u karishmy, która zaproponowała TDT? W domu na pewno szybko by doszła do siebie, prawda?

ewar

Post » Wto paź 18, 2011 17:18 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona schron Łódź

hej wszystkim :)

Dostalam wiad od Duszka na priv o Kici. Tak jak pisze na forum, teraz zalezy wszystko od wynikow badan i stanu zdrowia malutkiej. Zeby Kicia mogla wjechac do Norwegii musi byc zaczipowana, odrobaczona tydzien przed wyjazdem i zaszczepiona przeciwko wsciekliznie. Wazne: pierwsze szczepienie musi byc zrobione kilka miesiecy wczesniej aby po 120 dniach wykonac badanie krwi na obecnosc przeciwcial. Wtedy Kicia dostaje paszport z wszystkimi wlepkami i zalaczonym badaniem i leci w specjalnym transporterze w luku bagazowym. Widzialam zdjecia takiego luku, klatka jest przymocowywana do sciany za pomoca pasow, zawsze wyjsciem do przodu. Moje dwie znajome podrozowaly jedna z 2 kotami, druga z psem i wszystko bylo ok.
Tak samo powiedzial moj wet. Jego asystentka lata regularnie na Wegry z psem i nie maja zadnych z tym problemow.
Ja teraz akurat jestem w procesie przygotowywania mojej Natashki do podrozy, wiec jestem w miare na bierzaco.

Karishma, byloby fantastycznie gdyby kicia mogla mieszkac tymczasowo u ciebie we Wro. Na miejscu mam siostre (rowniez entuzjastke zwierzat tylko psow) i mame, wiec nie byloby problemu z kontaktem i pomoca roznoraka. Kasia, siostra, ma zaprzyjaznionego weta, ktory zajmuje sie jej Rudym. Wiec mogly tez leczyc Mrowe.

dziekuje wszystkim za mile slowa :)
:1luvu:

marta epletre

Od: Pon paź 17, 2011 16:14

Post » Wto paź 18, 2011 20:02 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona schron Łódź

To jeśli wszystko się uda moja oferta będzie oczywiście aktualna :ok:

karishma

Od: Nie sty 23, 2011 19:38

Post » Śro paź 19, 2011 10:01 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona schron Łódź

karishma pisze:To jeśli wszystko się uda moja oferta będzie oczywiście aktualna :ok:

oby sie udalo :1luvu: :ok:

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Śro paź 19, 2011 10:08 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona schron Łódź

marta epletre pisze:hej wszystkim :)

Dostalam wiad od Duszka na priv o Kici. Tak jak pisze na forum, teraz zalezy wszystko od wynikow badan i stanu zdrowia malutkiej. Zeby Kicia mogla wjechac do Norwegii musi byc zaczipowana, odrobaczona tydzien przed wyjazdem i zaszczepiona przeciwko wsciekliznie. Wazne: pierwsze szczepienie musi byc zrobione kilka miesiecy wczesniej aby po 120 dniach wykonac badanie krwi na obecnosc przeciwcial. Wtedy Kicia dostaje paszport z wszystkimi wlepkami i zalaczonym badaniem i leci w specjalnym transporterze w luku bagazowym. Widzialam zdjecia takiego luku, klatka jest przymocowywana do sciany za pomoca pasow, zawsze wyjsciem do przodu. Moje dwie znajome podrozowaly jedna z 2 kotami, druga z psem i wszystko bylo ok.
Tak samo powiedzial moj wet. Jego asystentka lata regularnie na Wegry z psem i nie maja zadnych z tym problemow.
Ja teraz akurat jestem w procesie przygotowywania mojej Natashki do podrozy, wiec jestem w miare na bierzaco.

Karishma, byloby fantastycznie gdyby kicia mogla mieszkac tymczasowo u ciebie we Wro. Na miejscu mam siostre (rowniez entuzjastke zwierzat tylko psow) i mame, wiec nie byloby problemu z kontaktem i pomoca roznoraka. Kasia, siostra, ma zaprzyjaznionego weta, ktory zajmuje sie jej Rudym. Wiec mogly tez leczyc Mrowe.

dziekuje wszystkim za mile slowa :)
:1luvu:

Nigdy nie wysłałabym kota w luku bagażowym, przecież to istota żywa a nie bagaż :roll:

Myślisz, że to dobry pomysł?
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Od: Czw wrz 13, 2007 14:07

Post » Śro paź 19, 2011 10:31 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona schron Łódź

tak podróżują zwierzęta - faktycznie tak jest. Ale kot może w wielu liniach lecieć w odpowiednim transporterze z pasażerem.
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Śro paź 19, 2011 10:36 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona schron Łódź

ojej :( to nie wiadomo czy kicia by to przezyla... koty sie stresuja jak sie je wiezie samochodem, a co dopiero lot w luku bagazowym, cholera... :(

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Śro paź 19, 2011 14:08 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona schron Łódź

tillibulek pisze:ojej :( to nie wiadomo czy kicia by to przezyla... koty sie stresuja jak sie je wiezie samochodem, a co dopiero lot w luku bagazowym, cholera... :(

Z pewnością jest to stres dla kota, ale luk bagażowy to miejsce pod pokładem samolotu gdzie składowane są bagaże główne, jest tam duuużo miejsca, wszystkie klatki, transportery są przymocowane aby się nie przesuwały. Transporter powinien być większy niż ten z którym biegamy do weta, aby kot miał tam możliwość poruszania się, wyłożony podkładem absorbującym mocz no i ciepłym kocykiem bo tam jest chłodniej niż na pokładzie. Można podejść do weta przed lotem i poda kici zastrzyk uspokajający o przedłużonym działaniu więc może się zdarzyć,że prześpi lot. Do Norwegii leci się średnio 1,5 godz.
Moja kuzynka wlokła bernardyna z Krakowa do Kalifornii - 16 godz. lotu ale był po środkach uspakajających w specjalnej dużej klatce i dał radę.
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Śro paź 19, 2011 16:29 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona schron Łódź

Są wyniki krwi Mrówci.
Optymistyczne :ok:
Nie są najgorsze :ok:
Ma podwyższone trochę próby wątrobowe, podwyższony mocznik, ale kreatynina jest w normie.
Ma anemię, ale nie jakąs strasznie poważną. Przy takim wychudzeniu i zagłodzeniu można się było spodziewać znacznie gorszych wyników.

Kicia powinna powoli wracać do zdrowia.

Teraz kwestia adopcji do Norwegii...
Super by było, naprawdę, ale jest duży problem z czasem...
Kotka musi byc zaszczepiona na wściekliznę, potem należy odczekac min. 120 dni i pobrac jej krew do badań. Te badania i procedury związane z wyjazdem potrwają kolejny miesiąc. To już jest 5 m-cy. Zaszczepiona kotka może byc dopiero, jak będzie zdrowa. W tej chwili ma katar i jest na antybiotyku. Kiedy jej ten katar sie wyleczy - nie wiadomo...
Reasumując - 1 m-c na wyleczenie kataru ( optymistyczne założenie), szczepienie, 4-y m-ce czekania, badanie krwi i załatwianie dokumentacji - kolejny miesiąc - razem pół roku.

Teraz trzeba się zastanowić czy znajdzie się dom tymczasowy na tak długo ( lub dłużej, o ile katar będzie się źle leczył)
Karmel['] Taurus['] Miki [']Andzia [']
http://kotylion.pl/
https://www.facebook.com/kotylion.viva

Duszek686

Od: Sob kwi 25, 2009 22:42

Post » Śro paź 19, 2011 16:48 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona schron Łódź

Duszek686 pisze:Są wyniki krwi Mrówci.
Optymistyczne :ok:
Nie są najgorsze :ok:
Ma podwyższone trochę próby wątrobowe, podwyższony mocznik, ale kreatynina jest w normie.
Ma anemię, ale nie jakąs strasznie poważną. Przy takim wychudzeniu i zagłodzeniu można się było spodziewać znacznie gorszych wyników.

Kicia powinna powoli wracać do zdrowia.

Wstawiłam tę informację do pierwszego postu
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Śro paź 19, 2011 17:17 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona schron Łódź

Coś czytałam,że przepisy mają być mniej rygorystyczne.Ale to faktycznie problem :cry:

ewar

Post » Śro paź 19, 2011 19:56 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona schron Łódź

Witam . Kochani, nie za bardzo mam czas , aby prześledzić cały wątek, ale powiem krótko: chodzi mi o tą burą 16-letnią niewidomą kotkę !
Jak dobrze zrozumiałam :kotka jest w łódzkim schronisku, potrzebuje domu ?
Mam z Łodzi 1 kocurkaw moim domu pod Kołobrzegiem. Kot ma na imię Świnek, pochodzi z Fundacji "Niechciane i Zapomniane", wydała mi go do adopcji Marta- ona wie, kim ja jestem.
Do rzeczy : mam już u siebie 2 niewidome koty : Łacia i Czepiusia, potrafię o nie dobrze zadbać i dać wszystko co potrzeba, przede wszystkim serce, bo jestem "kociarą".
Mam profil na portalu Nasza Klasa: Grażyna Jakubczak, Kołobrzeg.
Chętnie zaadoptuję niewidomą starą kotkę, jeżeli nie macie nic przeciwko mojej propozycji i by można mi ją jakoś "dostarczyć", to mój dom czeka na Kicię.
Pozdrawiam Was, kontakt ze mną mailowy : grazynagrzybowo@o2.pl
Grażyna Jakubczak.

Grażyna-kg

Od: Pt mar 27, 2009 8:15

Post » Śro paź 19, 2011 19:59 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona schron Łódź

:1luvu: :1luvu: :1luvu:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Terra50

Od: Nie sty 31, 2010 18:18

[poprzednia][następna]