Kot sika do doniczek

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 14, 2011 10:26 Kot sika do doniczek

No właśnie mam problem. Kot mi sika (i nie tylko:P) do doniczek. Jak mu bardzo odwali to i na podłogę. Jest to dość dziwne, bo umie korzystać z kuwety. Nie mam bladego pojęcia jak go odstraszyć od tych doniczek. Nie mówcie mi nic o cytrynie, bo on ją uwielbia :/

oludzie

Od: Pt paź 14, 2011 10:14

Post » Pt paź 14, 2011 10:28 Re: Kot sika do doniczek

U mnie sprawdziła się taśma klejąca dwustronna. Gęsto okleiłam powierzchnię nad ziemią. I zostawiłam na pewien czas.
Nie ma przyjemności wchodzenia do donicy, gdy coś się łapy czepia.

MaybeXX

Od: Pon sie 13, 2007 17:18

Post » Pt paź 14, 2011 10:56 Re: Kot sika do doniczek

Dobry pomysł z ta taśmą! Ja mam balkonowe rośliny tzn miejsca gdzie widać ziemię ochronione kawałkamy siatki która została po osiatkowaniu balkonu, a kwiat w formie drzewka (z pieńkiem) dostał kołnierz przycięty na rozmiar doniczki z dziurą na pieniek. Wycięłam z przezroczystej plastikowej teczki na dokumenty. Trzeba tylko co jakiś czas przewietrzyc bo sie troche wilgoć zbiera. Ale u mnie koty kopały dziury a nie sikały.
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Pt paź 14, 2011 11:51 Re: Kot sika do doniczek

Mam też taka kotkę, która lubi robić z doniczek kuwetę. Zabezpieczam doniczki plastykową siatką odpowiednio przyciętą. Takie siatki są bardzo tanie, niestety nie są ładne, ale pod spód wkładam troche sianka i jakoś to wygląda.

Tu żeby lepiej było widać pusta doniczka zabezpieczona (ta służy tylko do leżenia kotom):
Obrazek
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Pt paź 14, 2011 13:15 Re: Kot sika do doniczek

Sposob z osłonkami sprawdził się w przypadku kotki moich rodziców. Gdy ją adoptowali przez pewien czas miała fazę na wykopywanie ziemi z doniczek, czasem się tam załatwiała. Osłonki zrobiliśmy ze zwykłego kartonu, był sztywny, więc nie dała rady go odsunąć lub wydrapać. Po jakims czasie straciła zainteresowanie donicami i osłonki zostały zdjęte. Prze lata nie było nawet jednego incydentu.

joanina

Od: Nie paź 25, 2009 8:26

Post » Pt paź 14, 2011 13:20 Re: Kot sika do doniczek

Mam w doniczkach poukładane otoczaki. Kotow mam 9, luzem biegajacych. Żadnemu nie przyszło do głowy otoczaki wytargać.

menial

Od: Czw lis 12, 2009 22:15

Post » Pt paź 14, 2011 13:24 Re: Kot sika do doniczek

menial pisze:Mam w doniczkach poukładane otoczaki. Kotow mam 9, luzem biegajacych. Żadnemu nie przyszło do głowy otoczaki wytargać.

No tak. To moja kotka takie rzeczy niestety pracowicie odsuwała.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Nie paź 16, 2011 19:10 Re: Kot sika do doniczek

Z osłonkami już próbowaliśmy. Przez jakiś czas był spokój, a później jakoś odsunął osłonkę. Może przykleimy do doniczki. Na poprzednie koty wystarczała gazeta, ale temu to nawet ona nie przeszkadza i sikał na nią. Dzięki za pomysły :)

oludzie

Od: Pt paź 14, 2011 10:14

Post » Nie paź 16, 2011 19:19 Re: Kot sika do doniczek

U mnie sprawdziła się metoda z pieprzem :D Wierzch doniczki owijałam folią spożywczą i na nią sypałam dookoła łodygi pieprz. Po jakimś czasie mogłam spokojnie tę folię pościągać i do dziś mam spokój :wink:
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Od: Czw paź 13, 2011 6:03

Post » Pon paź 17, 2011 8:54 Re: Kot sika do doniczek

Czego to ludzie nie wymyślą :ryk: :ryk: :ryk: :ok: :ok:
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Pon paź 17, 2011 9:02 Re: Kot sika do doniczek

ja uszcupliłam parapet o kolejne kwiaty i podarowałam dwa stroczyki siostrze, a aloes pojechal wczesniej na dzialke bo chyba szkodliwy jest dla kotów. Tyle, że moje futra nie robią do nich a zrzucają na podłoge, mało im jedno okno - chcą mieć widać dojście na każdy parapet w domu. Zostały mi już tylko 2 kwiaty i nie wiem co z nimi będzie. może powiesze je wyżej - tylko cos czuje, że to dopiero je zachęci na wskaiwanie do nich :?
www.pomagam.pl/przeponazosi młoda kotka adoptowana ze schroniska pilnie zbiera na operację przepukliny przeponowej

Karolek(ona)

Od: Wto lip 05, 2011 19:33

Post » Pon paź 17, 2011 16:10 Re: Kot sika do doniczek

Ja na parapetach już nie mam żadnych kwiatów, storczykami długo się nie nacieszyłam, bo moje bąble mają tendencję do ich zrzucania, żadne drzewka się też nie uchowały. Jedyne co mam to ogroooomna kliwia, zioła w kuchni i kaktusy w jednym pokoju, a w drugim tylko jakieś pnącza, bo są wysoko i jeszcze do nich nie dosięgły :lol:
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Od: Czw paź 13, 2011 6:03