Dziękujemy za pomoc, doba minęła :-)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 13, 2011 21:44 Dziękujemy za pomoc, doba minęła :-)

Witajcie!!

Za kilka dni spodziewam się nowego gościa :-)
Myśleliśmy w domu nad "tematem" od dłuższego czasu i doszliśmy do wniosku, że trzeba wszystko z głową i na spokojnie od A do Z przeprowadzić.
Pozytywem z przeczytania książki o kotach, przejrzeniu iluś tam stron jest poznanie kilku faktów.
Byłem święcie przekonany, że Whiskasy, Kitekat'y są całkiem znośne, a mam unikać wyprodukowano dla tesco np.
Proszę powiedzcie mi, doradźcie czy dobrze myślę:
pokarm: Purina; trzy miseczki, jedna oddzielna; kuweta zamykana (korzysta do tej pory z otwartej, może błąd zmieniać ?); żwirek Benek, zabawka(i), drapak - hm mały na próbę, czy duży..to na szybkości.
Kotka ma ok 2 lata, książeczkę zdrowia, wykastrowana, tzw mieszaniec.
I jeszcze jedno, mieszkam w Bielsku-Białej. Na jednej ze stron wyzywano ludzi karmiących w/w produktami, a vis-à-vis Klimczoka pytając czy ma "wyprawkę" (w tym Purinę), uprzejma Pani podniosła wzrok spod krzyżówki i rzekła: "jest whiskas, on też jest dobry".
Może ktoś wie, gdzie w Bielsku jest normalny sklep zoologiczny z przyzwoitymi cenami?

Pozdrawiam!
Ostatnio edytowano Nie paź 16, 2011 17:52 przez paw-ell, łącznie edytowano 2 razy

paw-ell

Od: Czw paź 13, 2011 20:48

Post » Czw paź 13, 2011 21:47 Re: Czy dobrze wybrałem, dowiedziałem, niedługo kot w domu.

paw-ell pisze:Witajcie!!

Za kilka dni spodziewam się nowego gościa :-)
Myśleliśmy w domu nad "tematem" od dłuższego czasu i doszliśmy do wniosku, że trzeba wszystko z głową i na spokojnie od A do Z przeprowadzić.
Pozytywem z przeczytania książki o kotach, przejrzeniu iluś tam stron jest poznanie kilku faktów.
Byłem święcie przekonany, że Whiskasy, Kitekat'y są całkiem znośne, a mam unikać wyprodukowano dla tesco np.
Proszę powiedzcie mi, doradźcie czy dobrze myślę:
pokarm: Purina; trzy miseczki, jedna oddzielna; kuweta zamykana (korzysta do tej pory z otwartej, może błąd zmieniać ?); żwirek Benek, zabawka(i), drapak - hm mały na próbę, czy duży..to na szybkości.
Kotka ma ok 2 lata, książeczkę zdrowia, wykastrowana, tzw mieszaniec.
I jeszcze jedno, mieszkam w Bielsku-Białej. Na jednej ze stron wyzywano ludzi karmiących w/w produktami, a vis-à-vis Klimczoka pytając czy ma "wyprawkę" (w tym Purinę), uprzejma Pani podniosła wzrok spod krzyżówki i rzekła: "jest whiskas, on też jest dobry".
Może ktoś wie, gdzie w Bielsku jest normalny sklep zoologiczny z przyzwoitymi cenami?

Pozdrawiam!

witaj
super :ok: a nie myslałes o dwupaku :?: koty nie lubią samotnosci 8)
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Czw paź 13, 2011 21:49 Re: Czy dobrze wybrałem, dowiedziałem, niedługo kot w domu.

jeśli chodzi o karmę to najlepiej by było gdyby kotka dostawała to samo co w domu z którego przyjedzie
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Czw paź 13, 2011 21:55 Re: Czy dobrze wybrałem, dowiedziałem, niedługo kot w domu.

Nie znam sklepów w Bielsku, sama kupuję karmy przez Internet.

Purina jest taka sobie (choć lepsza od Whiscasa), proponuję zajrzeć do wątków żywieniowych, bo pewnie dostaniesz tu trochę rad, ale warto dowiedzieć się trochę więcej i wyrobić sobie własne zdanie. Generalnie karma jest tym lepsza, im ma wyższą zawartość mięsa, ale w praktyce liczy się reakcja konkretnego organizmu, bo czasem super-hiper karma jest źle tolerowana przez konkrentego kota. No i na początku kotka powinna jeść to, co dotychczas. Wystarczającym stresem jest zmiana domu. Potem karmę można zmienić, ale stopniowo.

Co do kuwety, niektóre koty nie akceptują klapek w kuwetach zamykanych. Skoro kotka dotąd miała kuwetę otwarta, to na początek zdjęłabym górę, aż się trochę przyzwyczai do nowego domu.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Czw paź 13, 2011 22:01 Re: Czy dobrze wybrałem, dowiedziałem, niedługo kot w domu.

Agulas74 pisze:Nie znam sklepów w Bielsku, sama kupuję karmy przez Internet.

Purina jest taka sobie (choć lepsza od Whiscasa), proponuję zajrzeć do wątków żywieniowych, bo pewnie dostaniesz tu trochę rad, ale warto dowiedzieć się trochę więcej i wyrobić sobie własne zdanie. Generalnie karma jest tym lepsza, im ma wyższą zawartość mięsa, ale w praktyce liczy się reakcja konkretnego organizmu, bo czasem super-hiper karma jest źle tolerowana przez konkrentego kota. No i na początku kotka powinna jeść to, co dotychczas. Wystarczającym stresem jest zmiana domu. Potem karmę można zmienić, ale stopniowo.

Co do kuwety, niektóre koty nie akceptują klapek w kuwetach zamykanych. Skoro kotka dotąd miała kuwetę otwarta, to na początek zdjęłabym górę, aż się trochę przyzwyczai do nowego domu.

Jak już, to może lepiej Pro Plan.

Albo chociaż wyjąć drzwiczki.
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Czw paź 13, 2011 23:34 Re: Czy dobrze wybrałem, dowiedziałem, niedługo kot w domu.

Witam ponownie!

BARDZO dziękuję za szybką odpowiedź :-)

Co do karmy - właśnie Puriną kotka jest karmiona.
Natomiast towarzysz/ka, tutaj raczej nic nie zdziałam...mieszkanie w bloku, m-4.
I tak dostałem wykład od znajomej mającej dwa koty, mieszkającej w domu z ogrodem, że kot to zwierzę terytorialne, musi mieć przestrzeń, a w bloku kotów się nie trzyma, bo tam się tylko męczą. Gdybym nie widział ich/czytał o ludziach trzymających, faktycznie bym zrezygnował.
Myślę jednak, że dwie osoby w m4 + zwierzak jakoś się zmieszczą :-)

Skoro nie wiecie jak ze sklepami w Bielsku, która strona www jest najlepsza?? Wybór, dostawa, przyzwoite ceny przy większych zakupach np.
Podzielcie się wiedzą. Będziemy Wam wdzięczni :-)

Miłej nocy! :-)

paw-ell

Post » Pt paź 14, 2011 5:55 Re: Czy dobrze wybrałem, dowiedziałem, niedługo kot w domu.

W moim mieszkaniu ( 40 m2) jest pięć kotów.To zdecydowanie za dużo, ale trzy to tymczasy.Zawsze będę miała dwa.Kot nie potrzebuje dużo przestrzeni, a towarzystwa innego kota owszem.Jest większy spokój w domu, porządek, koty się się nudzą i można je zostawić same na wiele godzin.
Karmię głównie surowym, sparzonym mięsem, zdrowiej i taniej.5 dkg wystarczy, a wiec nawet najdroższa wołowina wychodzi taniej niż puszki.Bardzo dobry jest indyk, kurczak, wieprzowiny nie wolno, podrobów raczej nie daję. Raz dziennie dostają mokrą karmę, sucha jest zawsze w misce.Do tego woda, oczywiście.Nie kupuj dużych ilości karmy, bo może się okazać, że kot tego nie lubi.
A teraz przeczytaj to.Nie ja wymyśliłam, ale potwierdzam, sprawdziłam na sobie.Nie namawiam, ale do przemyślenia.

TWO ARE BETTER THAN ONE !
DWA SĄ LEPSZE NIŻ JEDEN!

1. Cats need stimulation during the day like humans. Studies in the United States have shown that some animals left alone most of the day in the house have brains that weigh up to 25% less than those that live on the street.

Koty, podobnie jak ludzie w ciągu dnia potrzebują stymulacji. Amerykańskie badania pokazały, że niektóre zwierzęta, pozostawiane same w domu prawie przez cały dzień, mają mózgi o 25% lżejsze od tych, które żyją na ulicy.

2. In Switzerland, an anti-cruelty law was passed that requires people who are buying dogs and cats to get two instead of one since it is the nature of an animal to have company of its own kind.

W Szwajcarii w ustawie o ochronie zwierząt wprowadzono zapis zobowiązujący kupującego psa lub kota do brania dwu zamiast jednego, gdyż w naturze tych zwierząt jest posiadanie towarzystwa swojego gatunku.

3. Cats that have a playmate tend to be more socially well-adjusted and avoid behaviour problems like shyness, biting, hissing, being frightened and hiding in the company of people they don’t know.

Koty mające kompana do zabawy są lepiej społecznie przystosowane i nie sprawiają problemów behawioralnych takich jak wycofanie, gryzienie, syczenie, panika w towarzystwie obcych ludzi.

4. They are much less likely to gain weight due to lack of movement and to suffer related illnesses.

W mniejszym stopniu narażone są na nadwagę z braku ruchu i na choroby z tym związane.

5. They are less likely to ruin furniture out of boredom.

Mniej się nudzą i mniej niszczą meble.

6. If you must work long hours or travel for a couple of days, two or more cats keep each other company and are more tranquil during your absence.

Jeśli spędzasz wiele godzin w pracy lub musisz wyjeżdżać na parę dni, dwa koty (lub więcej) są spokojniejsze podczas twojej nieobecności.

7. By having two or more cats, you are able to enjoy the true social nature of cats and their relationship with each other.
Mając dwa lub więcej kotów masz okazję podziwiać prawdziwą społeczną naturę kotów i ich wzajemne relacje.

8. It’s more likely that people bring back an adopted cat (kitten) due to behaviour problems when only one has been adopted rather than two.

Prawdopodobieństwo zwrotu kota/kociaka z adopcji z powodu złego zachowania jest większe przy pojedynczo wyadoptowanym kocie niż przy dwóch.

9. Your cat will remain more playful and youthful into his/her later years with a companion.

Z towarzyszem twój kot dłużej w starszym wieku zachowa młodość i chęć do zabawy.

10. The workload to care for two cats remains relatively the same.

Obciążenia przy opiece nad dwoma kotami pozostają względnie takie same.

11. You don’t need more space for a second cat.

Drugi kot nie potrzebuje dodatkowej przestrzeni.

12. Because……………….TWO ARE BETTER THAN ONE!
Wreszcie... DWA SĄ LEPSZE NIŻ JEDEN!
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt paź 14, 2011 6:15 Re: Czy dobrze wybrałem, dowiedziałem, niedługo kot w domu.

Ja mam 3 koty w mieszkaniu 48 m2 i jest sporo miejsca. Oczywiście po czasie doszłam do wniosku że dwa koty to była lepsza opcja, bo teraz jeden kot jest samotny. Więc zastanów się jeszcze nad drugim. Odpadnie Ci czyszczenie uszu :D
Obrazek Obrazek Obrazek

Simran

Od: Czw cze 23, 2011 15:31

Post » Pt paź 14, 2011 7:28 Re: Czy dobrze wybrałem, dowiedziałem, niedługo kot w domu.

Dwa koty w m4 to mogą się nawet zgubić. Ja mam dwa koty w malutkiej przestrzeni , w tym jednego temperamentnego kocura i nie narzeka. Zawsze ma gdzie zamanifestować swój temperament- daje radę i jest szczęśliwy. Powodzenia życzę.
Obojętnego na niedolę zwierząt i ludzka niedola nie wzruszy

FeminaLaboriosa

Od: Pt lip 23, 2010 13:56

Post » Pt paź 14, 2011 7:58 Re: Czy dobrze wybrałem, dowiedziałem, niedługo kot w domu.

co do drapaka- mały wystarczy. Zabawki są ważne ale nie inwestuj w nie za dużo . Koty bawią się nie tylko wędkami i myszkami ale czym popadnie. Moje bawią się sreberkiem od czekolady, wsuwką do włosów,która upadła, goniąc swój cień , wstążką itd. Napisz jeszcze jaki to mieszaniec ta Twoja kotka .

FeminaLaboriosa

Post » Pt paź 14, 2011 8:04 Re: Czy dobrze wybrałem, dowiedziałem, niedługo kot w domu.

Ja mam na 35 m2 4 koty w tym jedną tymczaskę. Jest o.k. :mrgreen:
najszczesliwsza

Post » Pt paź 14, 2011 8:06 Re: Czy dobrze wybrałem, dowiedziałem, niedługo kot w domu.

Sklepy internetowe - jest ich sporo, każdy ma jakieś plusy i minusy.
Ja najczęściej korzystam z Animalii (drogo,ale niezawodnie), Zwierzakowa (bo to lokalny sklep), Zooplusa (trochę się czeka na dostawę) i Krakvetu (tanio, ale nic poza tym).
Dodaj w tytule wątku,że jesteś z B-B, na pewno ktoś się odezwie i doradzi sklep stacjonarny.
M-4 wystarczy dwóm kotom.
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Pt paź 14, 2011 11:55 Re: Czy dobrze wybrałem, dowiedziałem, niedługo kot Bielsko

Hej :-)

Dzięki Wam jestem w kropce. I dobrze, zresztą :-)
Wiem czym karmić, jak się sprawa ma ze zwierzętami niewychodzącymi co i gdzie kupywać.
ewar - wszystko ładnie, ale każdy kij ma dwa końce.
Twoje uzasadnienie ma sporo sensu, tylko będzie to nasz pierwszy kot.
Rzucać się od razu na głęboką wodę i (jak tak to widzę) na dzień dobry bez przygotowania dwa koty..hm.
Drugą kwestią, jeśli nie istotniejszą jest wymienienie praktycznie wszystkich mitów przez mamy koleżanki.
Coś a' la: mam psa/y, są inteligentne, nie brudzą, posłuszne, idealny towarzysz itp itd. (odradzają mamie).
Czy unieszczęśliwię kotkę trzymając ją jedynie w towarzystwie ludzi?
Mama na rencie, czasu w bród, ja też sporo więc z tym nie ma problemu.
Raz w m-cu przyjeżdża na weekend siostra z czterolatkiem, tego bardziej się obawiam.
Usłyszałem jednak: "koteczka spokojna, poukładana, lubi dzieci"...hm
Co robić? Mama chce koniecznie jedną kotkę i oby tylko dzieci lubiła - jej jedyny wymóg.
Da radę jakoś wszystkich pogodzić?

paw-ell

Post » Pt paź 14, 2011 12:17 Re: Czy dobrze wybrałem, dowiedziałem, niedługo kot Bielsko

Da radę. Jeśli to Wasz pierwszy kot, to ja doradzam odczekanie, aż empirycznie stwierdzicie, że wszystkie "podania ludowe" o kotach można o kant d... potrzaskać i wyrzucić oraz dojdziecie do takiego wniosku, jak kiedyś moja Babcia, czyli, "jeden kot, to o jednego kota za malo".
Od strony praktycznej: jeden kot zajmuje więcej czasu swoją osobą, tzn. trzeba się więcej z nim bawić, kombinować, żeby się nie nudzil, itp. Dwa koty, to więcej czasu poświęconego na ich "obslugę", czyli karmienie, sprzątanie w kuwecie, czesanie i inne.

Na marginesie: w Szwajcarii na pierwszego kota wymagane jest 20m2 mieszkania, a na każdego następnego 10m2. Czyli wygląda, że że m4 na 2 koty w zupelności wystarczy :)

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pt paź 14, 2011 12:28 Re: Czy dobrze wybrałem, dowiedziałem, niedługo kot Bielsko

"Drugą kwestią, jeśli nie istotniejszą jest wymienienie praktycznie wszystkich mitów przez mamy koleżanki.
Coś a' la: mam psa/y, są inteligentne, nie brudzą, posłuszne, idealny towarzysz itp itd. (odradzają mamie).
Czy unieszczęśliwię kotkę trzymając ją jedynie w towarzystwie ludzi?
Mama na rencie, czasu w bród, ja też sporo więc z tym nie ma problemu.
Raz w m-cu przyjeżdża na weekend siostra z czterolatkiem, tego bardziej się obawiam.
Usłyszałem jednak: "koteczka spokojna, poukładana, lubi dzieci"...hm
Co robić? Mama chce koniecznie jedną kotkę i oby tylko dzieci lubiła - jej jedyny wymóg.
Da radę jakoś wszystkich pogodzić?".
Kot to nie pies i sztuczek go nie nauczysz . Jak lubi dzieci to super ale uważaj.... na czterolatka żeby kotu krzywdy nie zrobił.
Znam przypadki, że dzieciaki bawiły się z kotem bez kontroli rodziców ,zostały podrapane i kot za karę wylądował w schronisku. Zasada jest taka, nie męczyć zwierząt oraz taka - żyj i pozwól żyć innym.

FeminaLaboriosa

[następna]