Potrzebna surowica! Panleukopenia - Olsztyn

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 13, 2011 13:05 Potrzebna surowica! Panleukopenia - Olsztyn

2 dni temu przygarnęliśmy z moją dziewczyną 2 miesięcznego kota ze schroniska. Niestety jest chory na Panleukopenie i walczy o życie w Poliklinice Weterynaryjnej na Kortowie. Żeby mu pomóc potrzebujemy surowicy która jest prawie niemożliwa do zdobycia, krwi kota który był na nią szczepiony w okresie ostatnich ~2 tygodni lub krwi kota który Panleukopenie przeszedł w okresie ~ostatniego miesiąca (w celu wytworzenie surowicy).
Ostatnio edytowano Czw paź 13, 2011 13:19 przez chillin, łącznie edytowano 2 razy

chillin

Od: Czw paź 13, 2011 12:59

Post » Czw paź 13, 2011 13:06 Re: Panleukopenia

Dodaj w tytule miasto i że szukasz krwi szczepionego!
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw paź 13, 2011 13:10 Re: Panleukopenia - Olsztyn

Miasto mi całkiem wypadło z głowy przez stres. A, że poszukuję krwi szczepionego jest napisane w środku tekstu.

chillin

Post » Czw paź 13, 2011 13:10 Re: Panleukopenia

chillin pisze:Żeby mu pomóc potrzebujemy surowicy która jest prawie niemożliwa do zdobycia, krwi kota który był na nią szczepiony w okresie ostatnich ~2 tygodni lub krwi kota który Panleukopenie przeszedł w okresie ~ostatniego miesiąca (w celu wytworzenie surowicy).

Chyba szukasz kota szczepionego w ciągu ostatniego roku, jeżeli byłby szczepiony w ciągu ostatnich dwóch tygodni, to chyba jeszcze nie wytworzyłby przeciwciał.
Nie wiem czy kot, który chorował na pp w ciągu ostatniego miesiąca, będzie na tyle już mocny i w dobrej formie, aby oddać krew...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Czw paź 13, 2011 13:13 Re: Panleukopenia

CoToMa pisze:
chillin pisze:Żeby mu pomóc potrzebujemy surowicy która jest prawie niemożliwa do zdobycia, krwi kota który był na nią szczepiony w okresie ostatnich ~2 tygodni lub krwi kota który Panleukopenie przeszedł w okresie ~ostatniego miesiąca (w celu wytworzenie surowicy).

Chyba szukasz kota szczepionego w ciągu ostatniego roku, jeżeli byłby szczepiony w ciągu ostatnich dwóch tygodni, to chyba jeszcze nie wytworzyłby przeciwciał.
Nie wiem czy kot, który chorował na pp w ciągu ostatniego miesiąca, będzie na tyle już mocny i w dobrej formie, aby oddać krew...

Przekazuję tylko informacje jakie uzyskałem od Veta. Jeżeli jest tak jak mówisz to oczywiście takich zwierzaków oczywiście poszukuje.

chillin

Post » Czw paź 13, 2011 13:17 Re: Panleukopenia - Olsztyn

napisz alarmujący tytuł,że potrzebna surowica...
a nie że pp -z tego nic nie wynika. :(
Obrazek[b]

becia_73

Od: Sob lis 28, 2009 8:31

Post » Czw paź 13, 2011 13:18 Re: Panleukopenia - Olsztyn

Zaznacze :(
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Czw paź 13, 2011 13:23 Re: Potrzebna surowica! Panleukopenia - Olsztyn

trzymam kciuki..
Teraz mi przyszło do głowy,że przecież najlepsza baza informacji o szczepionych kotach..to jest u weta nie?
Tak na marginiesie, bo to też pewnie obejmuje tajemnica jak wszędzie :cry:
Obrazek[b]

becia_73

Post » Czw paź 13, 2011 13:24 Re: Potrzebna surowica! Panleukopenia - Olsztyn

Wczoraj podawałam swoim kociakom chorym na pp caniserin gotową surowicę jeżeli spytasz lekarzy czy może być gotowa surowica dowiozę Ci dzisiaj do Olsztyna tylko musisz odebrać .Są to moze z 1-2 ml surowicy wczoraj otwartej.Mogę Ci podać namiar na lekarza z Olsztyna który jest cudowną osobą i ma ogromną wiedze w leczeniu pp.Podam tel .na pw gdybyście byli zainteresowani.
[/url]ObrazekObrazekObrazek

horacy 7

Od: Śro cze 02, 2010 16:01

Post » Czw paź 13, 2011 13:25 Re: Potrzebna surowica! Panleukopenia - Olsztyn

horacy 7 pisze:Wczoraj podawałam swoim kociakom chorym na pp caniserin gotową surowicę jeżeli spytasz lekarzy czy może być gotowa surowica dowiozę Ci dzisiaj do Olsztyna tylko musisz odebrać .Są to moze z 1-2 ml surowicy wczoraj otwartej.Mogę Ci podać namiar na lekarza z Olsztyna który jest cudowną osobą i ma ogromną wiedze w leczeniu pp.Podam tel .na pw gdybyście byli zainteresowani.

:)
Obrazek[b]

becia_73

Post » Czw paź 13, 2011 13:25 Re: Potrzebna surowica! Panleukopenia - Olsztyn

becia_73 pisze:trzymam kciuki..
Teraz mi przyszło do głowy,że przecież najlepsza baza informacji o szczepionych kotach..to jest u weta nie?

Panie z Polikliniki mówią , że też szukają więc więcej tam nic nie zdziałam, bo wierzę że tak jest.

Myślisz, że wizyta u innych wetów/rozesłanie maili jest jakimś rozwiązaniem?

chillin

Post » Czw paź 13, 2011 13:32 Re: Potrzebna surowica! Panleukopenia - Olsztyn

Mam kociaki z pp .Moje koty od poniedziałku otrzymywały codziennie surowicę ,poniedziałek i wtorek miałam dawców swoje koty ,wczoraj otrzymały surowicę gotową caniserin ,resztki jak napisałam mogę oddac dla Twojego kota na pewno wystarczy.Oprócz surowicy otrzymywały interferon,metronidazol wszystko dożylnie,kroplówki i oczywiście antybiotyk.Te które nie otrzymały interferonu niestety odeszły.

horacy 7

Post » Czw paź 13, 2011 13:35 Re: Potrzebna surowica! Panleukopenia - Olsztyn

Mój na kroplówce jest od prawie dwóch dni, do tego na pewno dostał antybiotyki i Zylexis. Co do infernonu niestety nie jestem w stanie określić bo nie mam wbitej jednej wizyty w książeczce podczas której zostały podane lekarstwa antywstrząsowe i na ruchy jelit(niestety nazw nie znam). Co do Caniserinu odezwę się natychmiast jak porozmawiam z wetem.

chillin

Post » Czw paź 13, 2011 13:45 Re: Potrzebna surowica! Panleukopenia - Olsztyn

chillin pisze:
becia_73 pisze:trzymam kciuki..

Panie z Polikliniki mówią , że też szukają więc więcej tam nic nie zdziałam, bo wierzę że tak jest.

Myślisz, że wizyta u innych wetów/rozesłanie maili jest jakimś rozwiązaniem?

nie nie, to tylko tak mi przyszło do głowy,że pewnie codziennie w lecznicach szczepią koty i pewnie wielu ludzi to stali bywalcy więc teoretycznie zdobycie krwi od szczepionego kota powinno być formalnością a jednak nie jest ..to ogólne stwierdzenie .
Obrazek[b]

becia_73

Post » Czw paź 13, 2011 15:13 Re: Potrzebna surowica! Panleukopenia - Olsztyn

Interferon jest drogim lekiem na pewno pytano by Cię czy go podać bo amp .kosztuje 300zł..Podaje sie go trzy dni z kolei wiec na pewno nie otrzymał go.Gdzies o 16,30 wyjade ze Szczytna do Olsztyna.

horacy 7

[następna]