Wątek cukrzycowy - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon paź 10, 2011 23:04 Re: Wątek cukrzycowy - V

Dziewczyny, co do parafiny, to uważam ten środek za ogromny i niebezpieczny syf. U nas w lecznictwie nie podaje się już ropy naftowej na przeczyszczenie od wielu lat, też nie w weterynarii. Dyskusja na temat parafiny była kiedyś w którejś części naszego wątku. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem podawania parafiny, ale każdy ma wolny wybór. Na naszym forum niemieckim dla kotów cukrzycowych sprawdza się bardzo dobrze laktuloza (tylko bezsmakowa!!!). Nie ma ona żadnego wpływu na poziom glukozy we krwi. Sama sprawdzałam jej działanie u Tinki, dziewczyny z forum niemieckiego dla kotów cukrzycowych miały podobne doświadczenia.

U kotów podaję się laktulozę w zależności od sytuacji 0,5-2,0 ml/kg (roztwór 65%) dopyszcznie 2 razy dziennie.

Pozdrawiam cieplutko
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Wto paź 11, 2011 7:39 Re: Wątek cukrzycowy - V

MACIUSIU... Kociaro... tulę do serca.

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Wto paź 11, 2011 7:55 Re: Wątek cukrzycowy - V

"Kociara" pisze:Dzisiaj o godzinie 15.00 Maciek przekroczył tęczowy most.

Kociaro... tak mi przykro...trzymaj się!

anita szczecin

Od: Nie cze 05, 2011 10:01

Post » Wto paź 11, 2011 8:13 Re: Wątek cukrzycowy - V

"Kociara" pisze:Dzisiaj o godzinie 15.00 Maciek przekroczył tęczowy most.

"Kociaro", bardzo mi przykro :((( Naprawdę bardzo smutno :(
Maciusiu, odpoczywaj w spokoju i biegaj radosny bez chorób za TM.
[*][*][*]

Bardzo mocno przytulam "Kociaro"
Eśkowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... 0#p8422130
Borysowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=167143

Esiu [*]15.07.1995 - 02.01.2014r.... byłeś mi wschodem słońca i zachodem...
Borys [*] 2009 - 28.02.2019r. .. byłeś mi Najdroższym Towarzyszem ...

feniks32

Od: Pt gru 04, 2009 21:19

Post » Wto paź 11, 2011 8:16 Re: Wątek cukrzycowy - V

MACIUSIU.. śmigaj sobie po tamtej stronie zdrowy i wesoły.

Kociaro, tak mi przykro.

Edyta45

Od: Wto cze 21, 2011 13:52

Post » Wto paź 11, 2011 8:48 Re: Wątek cukrzycowy - V

Kociaro...dostał od Ciebie wszystko co mogłaśmu dać, a nawet więcej... Kochał Cię za to...

Juz nic go nie boli...tylko nam jest teraz smutno.. ;(

Amar04

Od: Wto wrz 27, 2011 9:14

Post » Wto paź 11, 2011 18:16 Re: Wątek cukrzycowy - V

Kociaro, strasznie, strasznie mi przykro.... Trzymaj się...
Są dwa rodzaje ludzi: ci, którzy lubią koty i ci pokrzywdzeni przez los

AgnieszkaMo

Od: Pt sty 01, 2010 22:53

Post » Wto paź 11, 2011 18:36 Re: Wątek cukrzycowy - V

Kociaro, tak mi przykro:(

basia40

Od: Śro kwi 13, 2011 16:14

Post » Wto paź 11, 2011 19:03 Re: Wątek cukrzycowy - V

Współczuję :(

Odpoczywaj Kruszynko :(

iwona_Spike

Od: Wto wrz 08, 2009 9:02

Post » Śro paź 12, 2011 2:06 Re: Wątek cukrzycowy - V

Dziękuję wszystkim za wsparcie. Maciuś już śpi w lesie http://www.psi-los.com/gallery1.html
Matylda nie zauważyła zniknięcia brata, zaczęła okupować moje kolana i zrobiła się przemiła.

Mam prośbę do opiekunów, którzy mają jednocześnie strzykawki Insumed U-100 0,3 ml G31 i insulinę w fiolkach/ampułkach bez przesuwanego automatycznie dna (pewnie w grę wchodzi tylko caninsuline). Ja niestety oddałam swoje do oceny.
Sprawdźcie czy nabiera się minimum 0,5 jednostki.
Poniżej zapytanie firmy "A New Therapy Sp. z o.o."
Szanowna Pani,
przekazaliśmy informację od Pani producentowi strzykawek.

Strzykawki Insumed są zaprojektowane do stosowania u ludzi i dlatego trudno będzie odnieść się w pełni do iniekcji weterynaryjnych.

Ważną informacją jest norma - minimalna objętość płynu, jaka może być pobrana i wstrzyknięta za pomocą strzykawki Insumed – wynosi ona 0,5 jednostki (U).

W celu ustalenia przyczyn problemów z iniekcjami podnoszonymi przez Państwa, prosimy o dodatkowe sprawdzenie, czy podczas przygotowania zastrzyku zastosowała się do Pani oraz pozostałe Osoby zgłaszające problem, do następujących zasad:

1. zdezynfekować membranę ampułki z insuliną

2. po usunięciu ochronnej osłonki z tłoka strzykawki, pociągnąć go do pozycji odpowiadającej dawce insuliny, którą chcemy wstrzyknąć (nastąpi zassanie powietrza do strzykawki)

3. usunąć ochronną osłonkę z igły i wprowadzić igłę do ampułki z insuliną, a następnie popchnąć tłok strzykawki do przodu (nastąpi wtłoczenie powietrza wcześniej zassanego do wnętrza strzykawki)

4. odwrócić ampułkę do góry dnem i nabrać odpowiednią ilość insuliny poprzez ostrożne pociągnięcie tłoka strzykawki ku tyłowi. Następnie wysunąć igłę z ampułki.

5. jeżeli w strzykawce znajdują się pęcherzyki powietrza, należy (trzymając strzykawkę igłą ku górze) postukać kilkakrotnie palcami w ściankę strzykawki popychając tłok do przodu. W ten sposób pęcherzyki zostaną usunięte.

Pozdrawiam serdecznie,
Monika Duliasz
Dyrektor Marketingu

Do tych pytań załączone są zdjęcia które nie chcą mi się wkleić.
Nie sądzę żeby 0,5 jednostki nabrało się do strzykawki która ma za głęboko osadzoną igłę bądź za wysoko narysowaną podziałkę, ale warto to jeszcze sprawdzić.
Pozdrawiam

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Śro paź 12, 2011 8:01 Re: Wątek cukrzycowy - V

Przeszukuję wątek i nie mogę znależć, a wiem, że było... Poszukuje informacji nt. odwodnienia, albo objawów czegoś czemu towarzyszyć moze własnie odwodnienie. Zauważyłam u Amara, że fałdka skóry po naciągnięciu nie koniecznie chce wracać na swoje miejsce i nie wiem co z tym robić , o ile w ogóle coś robić powinnam...

Amar04

Post » Śro paź 12, 2011 8:10 Re: Wątek cukrzycowy - V

Witajcie,

Mniej więcej postępuję z tymi strzykawkami, tak jak napisała ta pani.

Mam pytanie odnośnie Bozity, mianowicie czy wszystkie smaki można podawać cukrzykom, np. takie cuda, jak: pasztet z renifera, czy galaretkę z łosia?
Na stronie sklepu jest podane, ze dorosły kot 5kg powienien dostać 569g 8O
http://www.zoozakupy.pl/product_info.ph ... ts_id=6822
Ile Wy podajecie swoim kotkom?

Pozdrawiam

iwona_Spike

Od: Wto wrz 08, 2009 9:02

Post » Śro paź 12, 2011 8:45 Re: Wątek cukrzycowy - V

Amar04 pisze:Przeszukuję wątek i nie mogę znależć, a wiem, że było... Poszukuje informacji nt. odwodnienia, albo objawów czegoś czemu towarzyszyć moze własnie odwodnienie. Zauważyłam u Amara, że fałdka skóry po naciągnięciu nie koniecznie chce wracać na swoje miejsce i nie wiem co z tym robić , o ile w ogóle coś robić powinnam...

Amar, a są jakieś przyczyny, aby kociak był odwodniony? Biegunka, wymioty, nie pije wody?
Objawami odwodnienia są jeszcze - lepka ślina (sprawdza się wkładając palec do pyszczka), rzadkie oddawanie moczu i w małych ilościach. Najpewniej odwodnienie stwierdza się z badania krwi. Jeśli nic złego z kotem się nie dzieje, to próbuj go zachęcić do picia.
Pozdrowienia

Edyta45

Od: Wto cze 21, 2011 13:52

Post » Śro paź 12, 2011 8:55 Re: Wątek cukrzycowy - V

Kociaro, bardzo mi przykro.
Maciusiu [']
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Śro paź 12, 2011 8:57 Re: Wątek cukrzycowy - V

Hej Iwo,
ja daję swojemu kotu nie więcej niż 400g dziennie (waży 5,5 kg)i w zupełności mu to wystarcza.
Jeśli chodzi o smak, myślę, że nie ma on większego znaczenia. Renifer- mięso bardzo zdrowe, ma wysoką wartość energetyczną, ale zawiera równiez ogrom witamin i nienasyconych kwasów oleinowych. (chociaż w składzie nie doczytałam sie mięsa renifera :wink: ) A ryby - raz na jakiś czas można.
Myślę, że najważniejsze jest to aby karma nie zawierała dużej ilości węglowodanów (ta zawiera 8-9%) no i unikamy zbóż.

Ja bym brała! :)

Amar04

[poprzednia][następna]