Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt paź 07, 2011 22:47 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Przykro mi zawsze czytać takie posty.
Zajcik naprawdę stara się jak może, okrutne jest dla kota to, że ktoś pozbył się malucha tak wcześnie - i teraz Zajcik musi się tak tym wszystkim stresować.
Dobrze, że trafiło na odpowiedzialnego człowieka, bo strach pomyśleć, gdyby trafiło na kogoś bezrozumnego, co by takiego kotka wyrzucił... a maluch jest po prostu bardzo samotny i zagubiony.

Btw - czy Twoja koleżanka zamierza wysterylizować matkę maluszka?
Bo widzę, że na posiadaniu kociąt to niezbyt się zna.

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Pt paź 07, 2011 23:45 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Szalony Kot pisze:Przykro mi zawsze czytać takie posty.
Zajcik naprawdę stara się jak może, okrutne jest dla kota to, że ktoś pozbył się malucha tak wcześnie - i teraz Zajcik musi się tak tym wszystkim stresować.
Dobrze, że trafiło na odpowiedzialnego człowieka, bo strach pomyśleć, gdyby trafiło na kogoś bezrozumnego, co by takiego kotka wyrzucił... a maluch jest po prostu bardzo samotny i zagubiony.

Btw - czy Twoja koleżanka zamierza wysterylizować matkę maluszka?
Bo widzę, że na posiadaniu kociąt to niezbyt się zna.

Ekhh :roll:
Zajcik jest spoko gościu i tak z nim rozmawiamy.
Ja z nim tak rozmawiam.

A wpadając z siekierką do tego wątku napisałaś btw tak z poczucia misji?
Może poczekaj, aż zajcik swoją małą kotę dobrze zaopiekuje a potem daj mu wykład o nadpopulacji i takich tam.
Obrazek

redaf

Od: Śro sty 25, 2006 21:32

Post » Pt paź 07, 2011 23:54 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Nie no, ja nie atakuję Zajcika, jakby doczytać do końca, z uwzględnieniem środka, to to widać ;)
Ja jego postawę podziwiam i to szczerze, bo widzę, że się naprawdę przejmuje maluszkiem, na którym jego koleżanka - a to ona w pierwszej kolejności powinna zadbać o jego zdrowie i bezpieczeństwo - położyła już kreskę :/

Szalony Kot

Post » Wto paź 11, 2011 10:59 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Nie, kolezanka nie planuje wysterylizowac kotki :(

Dzisiaj przydarzyla sie straszna rzecz, kotka dwa razy zesikala sie na moim lozku. Mama jest strasznie zdenerwowana, bo nie mozna sie praktycznie pozbyc nieprzyjemnego zapachu z poscieli. Przemywa to woda z octem, ale nic to nie daje. Dziwne w tym jest to, ze przez ostatnie kilka dni nic zlego sie nie wydarzylo. Wszystkie swoje potrzeby zalatwiala w kuwecie, dzisiaj cos jej odbilo :(Kotka tak jakby sie zaklimatyzowala, zaczela wiecej biegac i skakac, miauczy tylko jak prosi o jedzenie. Teraz znowu nie pozwalamy jej wchodzic do pokoi, zeby znowu tego nie zrobila.

Zajcik

Od: Wto paź 04, 2011 19:56

Post » Wto paź 11, 2011 11:15 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Poszukaj środków takich jak Urineoff albo Vitopar. One powodują rozkład składników moczu i likwidują zapach.
Kicia jest malutka. Niestety może jej się zdarzać posiusiać przez sen.

filo

Od: Śro lip 08, 2009 13:53

Post » Wto paź 11, 2011 11:46 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Z tym ze to nie bylo przez sen. Zaczela sobie biegac po moim lozku, po czym na chwile usiadla i uciekla. Gdy popatrzylem na posciel zauwazylem mokra plame. Mama to wyczyscila, po czym za jakies 30 minut znowu wskoczyla na lozko i sytuacja sie powtorzyla. :(

Zajcik

Post » Wto paź 11, 2011 11:47 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

trzeba zabezpieczyc łózko nieprzemakalnym przescieradlem - nie ma co czekac na to aż kotka znowu je zasika

mozna je kupic np. na allegro:
http://allegro.pl/przescieradlo-nieprze ... 05478.html

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Wto paź 11, 2011 12:02 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

filo pisze:Poszukaj środków takich jak Urineoff albo Vitopar. One powodują rozkład składników moczu i likwidują zapach.

owszem, te srodki rozkladaja mocz, ale jak mocz wsiąknie w gąbke, to nawet profesjonalne pranie nic na to nie pomoze... wiec w tym przypadku kupowanie takich srodkow mija sie z celem

jesli kicia zrobila to niedawno, to warto zamowic pranie tego lozka, poki calkiem nie zasmierdnie (u mnie niestety po roku czekania na wypranie od kocich sikow, kanapa niestety byla do wyrzucenia, mimo iz zostala solidnie wyprana przez profesjonaliste)

oczywiscie trzeba tez wyprac to co lezalo na kanapie, czyli posciel, koc... do proszku dodaj sody oczyszczonej (likwiduje zapachy), mozesz tez nastawic na plukanie w plynie Lenor Active Fresh (pachnie mocno cytrusowo - koty nie lubią zapachu cytrusów)

generalnie to nie mialam nigdy do czynienia z takim malym kociaczkiem, wiec metody trzeba dostosowac do tego co kociczce nie zaszkodzi (np. nie wiem czy mozna jej umyć kuwete Domestosem, czy nie bedzie dla niej toksyczny.. niech sie wypowiedza dziewczyny, ktore znaja sie na kocich oseskach)

przede wszystkim zabezpiecz lozko :ok:

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Wto paź 11, 2011 12:23 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

tillibulek pisze:
filo pisze:Poszukaj środków takich jak Urineoff albo Vitopar. One powodują rozkład składników moczu i likwidują zapach.

owszem, te srodki rozkladaja mocz, ale jak mocz wsiąknie w gąbke, to nawet profesjonalne pranie nic na to nie pomoze... wiec w tym przypadku kupowanie takich srodkow mija sie z celem

jesli kicia zrobila to niedawno, to warto zamowic pranie tego lozka, poki calkiem nie zasmierdnie (u mnie niestety po roku czekania na wypranie od kocich sikow, kanapa niestety byla do wyrzucenia, mimo iz zostala solidnie wyprana przez profesjonaliste)

oczywiscie trzeba tez wyprac to co lezalo na kanapie, czyli posciel, koc... do proszku dodaj sody oczyszczonej (likwiduje zapachy), mozesz tez nastawic na plukanie w plynie Lenor Active Fresh (pachnie mocno cytrusowo - koty nie lubią zapachu cytrusów)

generalnie to nie mialam nigdy do czynienia z takim malym kociaczkiem, wiec metody trzeba dostosowac do tego co kociczce nie zaszkodzi (np. nie wiem czy mozna jej umyć kuwete Domestosem, czy nie bedzie dla niej toksyczny.. niech sie wypowiedza dziewczyny, ktore znaja sie na kocich oseskach)

przede wszystkim zabezpiecz lozko :ok:

Zgadza się, na stare nie pomoże. Ale jeśli możemy reagować od razu, to nie wsiąknie, a środek stosujemy tylko na zewnętrzną warstwę. Poza tym nie wiemy, z czego jest to łóżko.

filo

Post » Wto paź 11, 2011 13:30 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

możesz też kupić folie malarską i nakrywać łóżko szczelnie,żeby pod folie sie nie wcisneła. może jej sie w końcy znudzi.
www.pomagam.pl/przeponazosi młoda kotka adoptowana ze schroniska pilnie zbiera na operację przepukliny przeponowej

Karolek(ona)

Od: Wto lip 05, 2011 19:33

Post » Wto paź 11, 2011 17:28 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Nie no bez przesady, ja tylko chce, zeby ona oduczyla sie sikac. Czy jest mozliwe, ze robi tak po mleku? wczoraj w nocy jej podalem takie specjalne dla kota i byc moze to jest przyczyna?
Poza tym druga sprawa... kotka ubrudzila gdzies sobie mordke i nie wiemy, co z tym zrobic. Kolo wasikow ma takie czarne slady brudu. Czy mozna to przemyc lekko woda? Mieliscie taki problem?

Zajcik

Post » Wto paź 11, 2011 19:52 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Zajcik pisze:Nie no bez przesady, ja tylko chce, zeby ona oduczyla sie sikac. Czy jest mozliwe, ze robi tak po mleku? wczoraj w nocy jej podalem takie specjalne dla kota i byc moze to jest przyczyna?
Poza tym druga sprawa... kotka ubrudzila gdzies sobie mordke i nie wiemy, co z tym zrobic. Kolo wasikow ma takie czarne slady brudu. Czy mozna to przemyc lekko woda? Mieliscie taki problem?

mój tak miał w kącikach nosa i to była karma, za bardzo nosem rył w miske - ja wymyłam gazikiem
www.pomagam.pl/przeponazosi młoda kotka adoptowana ze schroniska pilnie zbiera na operację przepukliny przeponowej

Karolek(ona)

Od: Wto lip 05, 2011 19:33

Post » Wto paź 11, 2011 19:54 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Możesz umyć. Najlepiej wilgotną szmatką, gąbką. Nie prosto pod kran z wodą. Mama by ją wylizała.
A dlaczego sika? Nie wiadomo. Może porozmawiaj z wetem przy okazji.

filo

Post » Wto paź 25, 2011 10:15 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Slyszalem, ze kot powinien raz na jakis czas przyjmowac tabletki na odklaczanie. Polecacie moze jakis konkretny produkt? Zauwazylem, ze zaczyna troche tracic siersc i w momencie zlizywania zapewnie dostaje sie jej do zoladka. :?:

Zajcik

Post » Wto paź 25, 2011 10:31 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Nie wiem, czy koteczka jeszcze nie jest na to za mała trochę...
Może póki co czesz kociaka regularnie (lub głaszcz po prostu ;)).

Szalony Kot

[poprzednia][następna]