Wyższość kota rasowego nad nierasowym ?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 10, 2011 14:26 Wyższość kota rasowego nad nierasowym ?

Tak się zastanawiam po wczorajszej wizycie pewnych osób z mojej rodziny dlaczego niektórzy uważają, że z zasady kot/zwierzę z papierami jest lepsze od tego które jest tylko dachowcem/przybłędą/zwierzakiem ze schroniska ?
Czy naprawdę z jakiś względów kot rasowy jest lepszy od tego zwykłego ? Przyznam, że nigdy wcześniej się nad tym nie zastanawiałam, bo jakoś nigdy nie zależało mi na zwierzaku z rodowodem co oczywiście nie oznacza, że mi się takie zwierzaki nie podobają. Jednak dla mnie kot to kot, a że bez papierów i adoptowany czy znajda to co z tego ?

Ale wczoraj się nasłuchałam jak to ich kot jest pięknie zbudowany, jakie ma oczy, jakie cudowne futro, jaki jest mądry, zgrabny, wyjątkowy, piękny, jakich ma utytułowanych rodziców, championów, potok słów.
Jak to musi być wyjątkowo karmiony, tak jakby moje mogły jeść resztki ze stołu i odpady, bo nie mają rodowodu :roll: , tak jakby o rasowca trzeba było troszczyć się bardziej, inaczej, lepiej niż o kota zwykłego.

I tak mnie wzięło jakoś na myślenie, bo moje koty może rzeczywiście nie mają oryginalnej urody, może nie są super zgrabne, nie są też odważne i chętne do kontaktów z obcymi bo są po jakiś swoich przejściach i ufają tylko bliskim osobom, a od reszty albo uciekają albo trzymają dystans, ale żaden człowiek się o nie nie troszczył od pierwszych chwil po narodzinach tak jak to jest w hodowlach. Ale czy są gorsze ?

Kocham je, dla mnie są wyjątkowe.

Nie spotkaliście się z podobnym podejściem ludzi ? Z czego to wynika ?

mojkot

Od: Nie lip 17, 2011 14:04

Post » Pon paź 10, 2011 14:34 Re: Wyższość kota rasowego nad nierasowym ?

ja mam persy i dachóweczki ,nie widzę różnicy :roll: no chyba taką że te długowłose łobuzy więcej i częściej muszę czesać :wink: jedzą to samo.
w kuwecie zostawiają taki sam zapach :lol:
persy to moje spełnione marzenie .
nie kocham ich ani mocniej ani inaczej...króluje Tytek (najzwyklejszy czarny kot),najukochańszy smarkacz pod słońcem .
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Pon paź 10, 2011 14:36 Re: Wyższość kota rasowego nad nierasowym ?

Masz snobów w rodzinie :D :D .
Ale często tak bywa :D

Mam nadzieję, że chociaż rozróżniają kota RASOWEGO Z HODOWLI Z RODOWODEM
od pseudorasowego kupionego po "okazynej" cenie od rozmnażacza :D

A dachowce są najpiękniejsze :1luvu: :1luvu: :ok:
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pon paź 10, 2011 14:38 Re: Wyższość kota rasowego nad nierasowym ?

Moim zdaniem to wynika z charakteru. Dla niektórych to dyshonor mieć nierasowe czy nosić niemarkowe. Zachwycają się brylantami , na zwykłe szkło nie zwracają uwagi. Tacy ludzie po prostu byli , są i będą . Nie warto się nimi przejmować . Szkoda czasu.
Obojętnego na niedolę zwierząt i ludzka niedola nie wzruszy

FeminaLaboriosa

Od: Pt lip 23, 2010 13:56

Post » Pon paź 10, 2011 14:43 Re: Wyższość kota rasowego nad nierasowym ?

FeminaLaboriosa pisze:Moim zdaniem to wynika z charakteru. Dla niektórych to dyshonor mieć nierasowe czy nosić niemarkowe. Zachwycają się brylantami , na zwykłe szkło nie zwracają uwagi. Tacy ludzie po prostu byli , są i będą . Nie warto się nimi przejmować . Szkoda czasu.

Dokładnie, to w końcu ich problem :wink:
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Pon paź 10, 2011 16:21 Re: Wyższość kota rasowego nad nierasowym ?

Tak oczywiście odróżniają, ich kot jest z hodowli ma wszystkie papiery i jest dzieckiem mocno utytułowanych rodziców - wczoraj wspominali o tym z 5 razy ;) .
Macie rację nie ma sensu się przejmować :ok: .

mojkot

Od: Nie lip 17, 2011 14:04

Post » Pon paź 10, 2011 18:18 Re: Wyższość kota rasowego nad nierasowym ?

mojkot pisze:....Nie spotkaliście się z podobnym podejściem ludzi ? Z czego to wynika ?

Ze wszystkiego najgorszego na co stać człowieka.
Eliminuję takie indywidua z otoczenia w trybie przyspieszonym i bez sądu.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon paź 10, 2011 18:20 Re: Wyższość kota rasowego nad nierasowym ?

PcimOlki pisze:
mojkot pisze:....Nie spotkaliście się z podobnym podejściem ludzi ? Z czego to wynika ?

Zapewniam Cię - bywają gorsze rzeczy niż nieszkodliwy w gruncie rzeczy, choć istotnie wkurzający, snobizm.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pon paź 10, 2011 18:22 Re: Wyższość kota rasowego nad nierasowym ?

Zofia&Sasza pisze:
PcimOlki pisze:

Zapewniam Cię - bywają gorsze rzeczy niż nieszkodliwy w gruncie rzeczy, choć istotnie wkurzający, snobizm.

Zwykle występuje w pakiecie z bezmyśłnością niestety.

PcimOlki

Post » Pon paź 10, 2011 18:24 Re: Wyższość kota rasowego nad nierasowym ?

PcimOlki pisze:
Zofia&Sasza pisze:
PcimOlki pisze:

Być może. Ale widzę dookoła tyle całkowicie przemyślanego okrucieństwa, że jakoś mnie ten akurat przypadek mało porusza.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pon paź 10, 2011 18:42 Re: Wyższość kota rasowego nad nierasowym ?

Zofia&Sasza pisze:
PcimOlki pisze:
Zofia&Sasza pisze:
PcimOlki pisze:

Być może. Ale widzę dookoła tyle całkowicie przemyślanego okrucieństwa, że jakoś mnie ten akurat przypadek mało porusza.

To po co się odzywasz?

PcimOlki