Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto paź 04, 2011 20:32 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Karolek(ona) pisze:
Liwia_ pisze:- nie brać kociaków od ludzi, którym "kotka się okociła"
.

a czemu nie??
ja takiego zabrałam bo miał do wyboru mój dom lub szope
i teraz biore z innego podwórka kota z podobnymi perspektywami
oba domki niestety zdania, że to tylko kot - dzis jest, jutro moze nie być i więc po co tracić kasę na sterylki - to źle, że zabieram biedne maluszki, żeby nie trafiły w psie paszcze lub pod koła ??
Bo to trochę jak z pseudohodowlami. Jest zbyt - jest produkcja. Jeżeli ktoś był na tyle "mądry" by kotkę rozmnażać, powinien być na tyle mądry, by zapewnić dach nad głową jej dzieciom.
Pewnie, że współczucie czasami wygrywa, ale uwalnianie takich ludzi od problemu to mało perspektywiczne działanie. Lepiej pomóc np pod warunkiem sterylki kotki, ew - samemu kotkę na sterylkę zawieźć.

Co do spania w łóżku - nie sądzę, by było ryzyko zgniecenia małej. A czułości kociak potrzebuje dużo i należałoby ich dostarczać. Z biegiem czasu kotka będzie bardziej samodzielna, ale widać masz zwierzaka, który nie żyje obok ludzi, a z nimi i potrzebuje kontaktu, zabawy i głaskania. Doceń to ;)
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Wto paź 04, 2011 20:41 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Zajcik pisze:Tylko czy taki 8 tygodniowy kotek moze jesc surowe mieso? Z tego co sie orientowalem na razie trzeba byc ostroznym.

oczywiście, że tak. Surowe mięso jest dużo łatwiej strawne, niż Whiskas z mnóstwem konserwantów :!:
Koty są ścisłymi mięsożercami. Ich organizm przystosowany jest do żywienia prawie wyłącznie mięsem. Czym karmi pierwszy raz dzika kotka swoje kociaki? Ano, upolowaną myszą na przykład. I wcale im tej myszy nie gotuje :wink: Moim tymczasowym kociętom podaję surowe mięso czasem nawet w 4 tygodniu życia-zalezy, jak kociak się rozwija i czy ma ochotę na samodzielne jedzenie. Mięso przd podaniem przemrażam. Możesz też przelać wrzątkiem. Dobrze jest urozmaicić dietę żółtkiem z jajka, twarożkiem, jogurtem.

Jak kotka dorośnie, zamierzasz wysterylizować?
Obrazek http://www.facebook.com/TOP.INNI?ref=pb
milczenie jest srebrem, a mruczenie - złotem...

Szenila

Od: Pt gru 03, 2010 18:24

Post » Wto paź 04, 2011 20:43 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Tak, chce ja wysterylizowac. Ostatnio zakupilem u weterynarza tabletke odrobaczajaca i pan mnie poinformowal, ze na sterylizacje jest jeszcze za wczesnie - powinienem poczekac ok. 6 miesiecy.

Zajcik

Od: Wto paź 04, 2011 19:56

Post » Wto paź 04, 2011 20:46 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

wiem, że moze uwalniam i pokazuje, że jak ten dom znajdzie to i następne tez ale z drugiej strony jak ich nikt nie weźmie to z 4 osobowego rodzeństwa mieszanego zrobi sie kolejny miot i kolejny

Matkę mojego kota jak będe mieć kasę to sama wysterylizuję, a teraz biore od kompletnie obcych ludzi i nie mam dojścia do nich, tylko pani co mi go przywiezie - równiez obca ale będe z nia gadac, żeby jej znajomi z tej wsi namówili panią na sterylke

może sie skusi w miesiącu tanich sterylek bo w Kaliszu ponoc takie są

p.s. ja nie bralam kociaka na 6 tygodni bo fajny maluch ale mialam warunek dzis bierzesz albo damy komus innemu - czyli do szopy na podworko

przepraszam za OT

a ty sie nie zniechęcaj kotem w łóżku tylko okazuj mu więcej czułości. Ale ja i tak jestem za dokoceniem sie drugim kotem
www.pomagam.pl/przeponazosi młoda kotka adoptowana ze schroniska pilnie zbiera na operację przepukliny przeponowej

Karolek(ona)

Od: Wto lip 05, 2011 19:33

Post » Wto paź 04, 2011 20:47 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

To super :ok:
Po odrobaczeniu odczekaj jakiś tydzień i koniecznie kotkę zaszczep na kocie choroby wirusowe-są bardzo groźne dla kotów.

Szenila

Post » Wto paź 04, 2011 20:52 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Nie, na drugiego kotka nie ma szans. Rodzice sa troche zdenerwowani tym, ze nasikala dzisiaj na ich lozku. Ktos moze wie dlaczego tak sie stalo? Ani razu jej sie to nie zdarzylo, odkad ja mam (3 dni) zawsze zalatwiala swoje potrzeby w kuwecie. Moze to przez to, ze dzisiaj jadla wiecej Whiskasa, niz suchego zarcia, dodatkowo ten whiskas byl rozrabiany troche z woda. Juz jej tego swinstwa chyba nie bede podawal.

Zajcik

Post » Wto paź 04, 2011 20:55 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

to jest troche jak z zakazanym owocem
ty zakazujesz włazić do łóżka to kot tam nasikał, żeby pokazać, że ma w nosie zakazy

daj mu spać w łóżku - ty bys chyba nie sikał w legowisko, kot pewnie tez nie
www.pomagam.pl/przeponazosi młoda kotka adoptowana ze schroniska pilnie zbiera na operację przepukliny przeponowej

Karolek(ona)

Post » Wto paź 04, 2011 20:56 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Z tym, ze za dnia ma ona pelne prawo chodzic sobie po calym domu. Jedynie na noc chcielismy by miala troche ograniczone terytorium, ale tak jest zzyta z ludzmi ze nie potrafi wytrzymac sama wiecej niz 2 minuty.

Zajcik

Post » Wto paź 04, 2011 20:56 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Może w kuwecie był już brudny piasek, może nie miała do niej dostępu, może się czegoś przestraszyła, może spała i nie zdązyła. To jeszcze dziecko.
Nasze wątki:Czarno Widzę i Szarość nie radość, a tu nas zobaczysz #cats.on_tour

Obrazek

haaszek

Od: Pt cze 23, 2006 18:43

Post » Wto paź 04, 2011 20:58 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Bawila sie na lozku, drzwi miala pootwierane, a piasek jest zmieniany codziennie.

Zajcik

Post » Wto paź 04, 2011 20:58 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Mały kociak to jak małe ludzkie dziecko, czasem po prostu zdarza się mu zapomnieć, że potrzebuje się wysikać, a jak już-zaraz-natychmiast musi, to do kuwety wtedy już jest za daleko. Zdarza się, po prostu. Mała została za szybko odłączona od kotki, więc wiele rzeczy musicie jej jeszcze wybaczać.
Miejsce, gdzie nasikała po wypraniu przetrzyj wodą z octem-usunie zapach moczu, więc kotce nie bedzie się kojarzyło z kuwetą.
W ciągu dnia wielokrotnie wstawiaj ją do kuwety, żeby sobie przypominała, że jest :wink:

Szenila

Post » Wto paź 04, 2011 21:00 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

to Ty rozumiesz różnice dzień - noc
kotka która jakis czas moze pofikac w pościeli nagle ma zakaz sie buntuje - jak chciałeś mieć spokój trzeba byo mieć rybki - kota nie utrzymasz za szklaną "kulą"
bez urazy

Karolek(ona)

Post » Wto paź 04, 2011 21:03 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Karolek(ona) pisze:to jest troche jak z zakazanym owocem
ty zakazujesz włazić do łóżka to kot tam nasikał, żeby pokazać, że ma w nosie zakazy

daj mu spać w łóżku - ty bys chyba nie sikał w legowisko, kot pewnie tez nie

nie szukalabym w kocim zachowaniu ludzkiej złośliwosci :D raczej zapomniał o kuwecie ,to maluszek jeszcze,byc moze zwirek go podrażnił :D jak czesto sprzatasz kuwetę :?:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Wto paź 04, 2011 21:03 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Decyzja podjeta, juz nie bedzie zamykana. Legowisko ma wstawione do pokoju i sie jej chyba spodobalo, bo sobie od razu do niego weszla i zasnela. To pierwszy raz, kiedy mam kota i dopiero sie ucze z nia postepowac.

Zajcik

Post » Wto paź 04, 2011 21:04 Re: Jak nauczyc kotka samodzielnosci?

Kuwete sprzatam codziennie, powiedzmy raz dziennie.

Zajcik

[poprzednia][następna]