sylvia pisze:czy widzac jamnika musicie zobaczyc dowod ze to jamnik???
nie, bo to widac!!!
ps. oczywiscie nie popieram pseudohowowli
Hm... widzimy psa, ktory wyglada jak jamnik, ale czy on jamnikiem jest tego nie wiemy

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
sylvia pisze:czy widzac jamnika musicie zobaczyc dowod ze to jamnik???
nie, bo to widac!!!
ps. oczywiscie nie popieram pseudohowowli
EBI pisze:Ale przeczytałam bardzo mądrą książkę, w której autor (weterynarz) opowiadał, że dla prawidłowego rozwoju fizycznego i przede wszystkim psychicznego kota ważne są pierwsze dni jego życia. Jeśli urodził się w kochającym domu i od pierwszych chwil oswajał się z ludżmi to nigdy nie zostanie dzikusem.
Nuśka pisze:EBI pisze:Ale przeczytałam bardzo mądrą książkę, w której autor (weterynarz) opowiadał, że dla prawidłowego rozwoju fizycznego i przede wszystkim psychicznego kota ważne są pierwsze dni jego życia. Jeśli urodził się w kochającym domu i od pierwszych chwil oswajał się z ludżmi to nigdy nie zostanie dzikusem.
IMHO jest to dosyć ryzykowna teza, która w znaczący sposób przekreśla szanse większość kotów, które szukają domów poprzez forum.
Nie wiem ile autor (weterynarz) odchował kotów, których pierwsze dni (i tygodnie) życia upłynęły w różnych niesprzyjających (i bliżej nieznanych) okolicznościach, ale ja osobiście mam dwa, i mogę Ci przysiąc, że żaden z nich nie został dzikusem.
TŻ Oberhexe pisze:Myślę, że roztrząsanie "pseudohodowla czy nie" nie jest głównym problemem.
Głównym problemem jest - czy w Polsce prawo powinno zezwalać na sprzedaż bezrodowowych psów i kotów? Moim zdaniem - nie. Tym samym skończyłby się problem wszelkich "hodowli bezrodowodowych", psów i kotów w sklepach zoologicznych. Dotkliwe kary finansowe szybko ostudziłyby wszelkich zapaleńców, wietrzących kokosy w produkcji pseudorasowców.
Chilli pisze:Nie ma mozliwosci zabronienia ludziom sprzedazy czegokolwiek (jesli nie sa to zwierzeta pod ochrona, zagrozone wymarciem, badz niedopuszczone do obrotu). Dlaczego mialoby to byc zabronione?
Chilli pisze:... przepis objalby psy i koty sprzedawane ze schronisk - jak to ominac?
Chilli pisze::arrow:Chilli pisze:... przepis objalby psy i koty sprzedawane ze schronisk - jak to ominac?
TŻ Oberhexe pisze:Chilli pisze::arrow:Chilli pisze:... przepis objalby psy i koty sprzedawane ze schronisk - jak to ominac?
A czy schroniska faktycznie sprzedają psy/koty? Poza tym odpowiednie przepisy nie skończyłyby się na jednym-dwóch zdaniach i można je skonstruować tak, aby schroniska nadal mogły funkcjonować.
klara pisze:Nurtuje mnie jedna rzecz. A mianowicie: Moja kicia nie ma rodowodu. Jest kupiona (praktycznie za zwrot kosztów utrzymania kotki i kociaka) od dziewczyny, która ma kotkę również bez rodowodu. Zna rodziców kotki i wie że jej kotka nie jest np krzyżówką persa z europejskim, czy innym. Dopuściła swoją kotkę do kota rasowego. Kotkę odbierałam u niej w domu i wiem że napewno kotki były w świetnych warunkach. Czyściutkie, zdrowe, odchowane, karmione dobrą karmą. Czy to też jest pseudohodowla??
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], moniczka102, noora i 751 gości