Henio

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 03, 2011 20:16 Re: Henio

PcimOlki pisze:Do dziś NaCl 0.9, ale trzeba będzie zmienić.

Najwyższa pora.
Heniek miał oznaczone pH krwi?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon paź 03, 2011 20:33 Re: Henio

pixie65 pisze:
PcimOlki pisze:Do dziś NaCl 0.9, ale trzeba będzie zmienić.

Najwyższa pora.
Heniek miał oznaczone pH krwi?

Nie miał.
Nie sądzę, żeby to miało większe znaczenie. Z sodem jest cyrk - wątpię w wielokrotny błąd oznaczenia - raczej zaburzona regulacja wewnętrzna, wprost związana z jego sikaniem i spożyciem wody. Takiego zaburzenia chyba nie da się opanować - musiał bym oznaczać z 2 razy tyg. i korygować płyny zależnie od wyniku. Nie zafunduję mu kłucia częściej niż raz na miesiąc. Przynajmniej dopóki nie ma bezpośredniego zagrożenia życia, a jego stan na takie zagrożenie nie wskazuje.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon paź 03, 2011 20:54 Re: Henio

PcimOlki pisze:Poproszę jeszcze dr. Jonkisza o zgodę na podawanie aspiryny - właściwie chyba jedyna szansa na spowolnienie/zatrzymanie procesu, a casica zakazała samowolnie - PLT jest ciągle wysokie.

No to pytaj doktora czy widzi sens podawania.
I jeszcze jedno - samowolnie, bez konsultacji z wetem LRS bym Heniowi nie podawała, ale zwykłego ringera tak.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pon paź 03, 2011 21:01 Re: Henio

casica pisze:
PcimOlki pisze:Poproszę jeszcze dr. Jonkisza o zgodę na podawanie aspiryny - właściwie chyba jedyna szansa na spowolnienie/zatrzymanie procesu, a casica zakazała samowolnie - PLT jest ciągle wysokie.

No to pytaj doktora czy widzi sens podawania.
I jeszcze jedno - samowolnie, bez konsultacji z wetem LRS bym Heniowi nie podawała, ale zwykłego ringera tak.

A po co zwykłego? LRS przeciwdziała kwasicy rozcieńczeniowej, zwykły do niej prowadzi. Nie ma potrzeby suplementacji potasu, wkrótce może się ujawnić hipocalcemia - sadząc po gwałtownym obniżeniu poziomu Ca. Nie chcę mu dodawac potasu bez potrzeby - jest dość wysoki i wykluczony jest raczej błąd oznaczenia tym razem.

PcimOlki

Post » Pon paź 03, 2011 21:08 Re: Henio

LRS stał się bardzo modny na forum, a nie dla wszystkich kotów się nadaje.

casica

Post » Pon paź 03, 2011 21:42 Re: Henio

casica pisze:LRS stał się bardzo modny na forum, a nie dla wszystkich kotów się nadaje.

Ja nie myśłałem o LRS. Teraz popatrzyłem na skład zwykłego Ringera - ma więcej Cl niż NaCl 0.9. To nie jest dobrze. Nawet nie muszę pytać - wiem, co dr. Jonkisz każe mu podawać. Olek jest stabilny na takim nawadnianiu.

PcimOlki

Post » Pon paź 03, 2011 21:47 Re: Henio

casica pisze:LRS stał się bardzo modny na forum, a nie dla wszystkich kotów się nadaje.

Tak, to bez wątpienia jest niezwykle ważki argument.
Sorry, ale ja odpadam.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon paź 03, 2011 22:48 Re: Henio

pixie65 pisze:

....

Ale co, że modny, czy że się nadaje? :wink:

(Ja powierzchownie rozwikłałem zagadnienie bufora w płynach infuzyjnych. Z grubsza też wiem kiedy należało by go stosować. Niestety potwierdzenie tegoż wymaga dość specyficznych oznaczeń biochemicznych, które nie są dostępne w każdym labie za rogiem. Dlatego byłbym ostrożny w formułowaniu zaleceń, czy przeciwwskazań, do LRS.)

PcimOlki

Post » Pon paź 03, 2011 23:07 Re: Henio

PcimOlki pisze:(Ja powierzchownie rozwikłałem zagadnienie bufora w płynach infuzyjnych. Z grubsza też wiem kiedy należało by go stosować. Niestety potwierdzenie tegoż wymaga dość specyficznych oznaczeń biochemicznych, które nie są dostępne w każdym labie za rogiem. Dlatego byłbym ostrożny w formułowaniu zaleceń, czy przeciwwskazań, do LRS.)

Możesz podać źródło tej informacji?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon paź 03, 2011 23:15 Re: Henio

pixie65 pisze:
PcimOlki pisze:(Ja powierzchownie rozwikłałem zagadnienie bufora w płynach infuzyjnych. Z grubsza też wiem kiedy należało by go stosować. Niestety potwierdzenie tegoż wymaga dość specyficznych oznaczeń biochemicznych, które nie są dostępne w każdym labie za rogiem. Dlatego byłbym ostrożny w formułowaniu zaleceń, czy przeciwwskazań, do LRS.)

Możesz podać źródło tej informacji?

FEABD lub CAFNAU lub oba.
Oznaczenia pH. HCO3 i jeszcze jakieś. Nie wiem jak wykryć kwasicę rozcieńczeniowa bez tych oznaczeń. Hyperchloremiczną jest łatwo. Może ty wiesz?

PcimOlki

Post » Pon paź 03, 2011 23:18 Re: Henio

Jaki jest problem z oznaczeniem pH?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon paź 03, 2011 23:19 Re: Henio

pixie65 pisze:Jaki jest problem z oznaczeniem pH?

No właśnie tak samo pomyśłałem po napisaniu - właściwie można w domu. (Chyba.)
Tylko to nie wystarczy.

PcimOlki

Post » Pon paź 03, 2011 23:34 Re: Henio

PcimOlki pisze:(...) Z sodem jest cyrk - wątpię w wielokrotny błąd oznaczenia - raczej zaburzona regulacja wewnętrzna, wprost związana z jego sikaniem i spożyciem wody. (...)

Może tutaj znajdziesz coś interesującego (nie czytałam):
Gullans, S. R. (2000) Metabolic basis of solute transport. In The Kidney (Brenner, B.M., ed.), pp. 215–246, W.B. Saunders Company, Philadelphia
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon paź 03, 2011 23:55 Re: Henio

:( :roll: :evil:
Casica, Pcimolki- może niech któreś z Was przejmie odpowiedzialność za leczenie Henia .
Kłócicie się, co do doboru leków od kilku tygodni. Stan Henia się stale pogarsza, być może dlatego, że nie otrzymuje aspiryny i "tranu" , być może dlatego, ze nie je też "rabarbaru".

Weźcie się w końcu zdecydujcie.

Czy aspiryna i Rubenal się wzajemnie wykluczają?

Ps. Ja chciałbym mieć nadzieję, że leczeniem Henia kieruje jakiś wet. Najlepiej taki, który ma doświadczenie w leczeniu PNN u dużej ilości kotów. Nie jednego czy kilku.
Krzysiekbolo

Post » Wto paź 04, 2011 6:32 Re: Henio

pixie65 pisze:

Sorry, ale ja odpadam.

Owszem stał się modny, owszem natychmiast poleciałam skonsultować z wetem, owszem stwierdził ze dla Puti nie jest zalecany, owszem stwierdził, że nie można go stosować w każdym przypadku.
Jaki widzisz powód do odpadnięcia?
Sugestię do skonsultowania z wetem? 8O

casica

[poprzednia][następna]