Mruśka;*

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 02, 2011 17:56 Mruśka;*

W sobotę 1.10.2011r. byłam z koleżanką na drzewie (drzewo znajduje się koło mojego domu) gdy schodziłam zobaczyłam że przyszła pod drzewo jakaś starsza kotka i miauczała więc dałam jej mleko i kawałek chleba. Ona przywiązała się do mnie a ja do niej. Na drugi dzień gdy wyszłam na dwór ona na mnie czekała. W moim domku pod drzewem zrobiłam jej przytulne miejsce do spania i jedzenia. Teraz jest cały czas ze mną i tak jakby jest moja. Co mam zrobić żeby nie dostać jakiejś choroby od niej bo chcę ją sobie zatrzymać.I jak mam się nią zajmować żeby było jej dobrze? Kupuję jej wiskas i mokre jedzenie daje jej także mleko i wodę ale wody nie pije. Ona jest strasznie chuda ale jak się najadła miała już gruby brzuch. Ona tak dziwnie wygląda ma większy brzuch a wszędzie indziej jest strasznie chuda. I strasznie dużo je poradźcie mi coś;)

Madzia122

Od: Nie sie 21, 2011 8:38

Post » Nie paź 02, 2011 17:57 Re: Mruśka;*

Madzia122 pisze:W sobotę 1.10.2011r. byłam z koleżanką na drzewie (drzewo znajduje się koło mojego domu) gdy schodziłam zobaczyłam że przyszła pod drzewo jakaś starsza kotka i miauczała więc dałam jej mleko i kawałek chleba. Ona przywiązała się do mnie a ja do niej. Na drugi dzień gdy wyszłam na dwór ona na mnie czekała. W moim domku pod drzewem zrobiłam jej przytulne miejsce do spania i jedzenia. Teraz jest cały czas ze mną i tak jakby jest moja. Co mam zrobić żeby nie dostać jakiejś choroby od niej bo chcę ją sobie zatrzymać.I jak mam się nią zajmować żeby było jej dobrze? Kupuję jej wiskas i mokre jedzenie daje jej także mleko i wodę ale wody nie pije. Ona jest strasznie chuda ale jak się najadła miała już gruby brzuch. Ona tak dziwnie wygląda ma większy brzuch a wszędzie indziej jest strasznie chuda. I strasznie dużo je poradźcie mi coś;)

Skad jestes? Najlepiej jakbys zabrala kotke do weterynarza, zeby odrobaczyl i zbadal czy zdrowa :)

CheshireCat1

Od: Pon sie 15, 2011 10:22

Post » Nie paź 02, 2011 18:03 Re: Mruśka;*

Z Pomorza;) Ok dzięki;)

Madzia122

Post » Nie paź 02, 2011 18:10 Re: Mruśka;*

Poszukaj kogos ze swoich okolic na forum, poleca Ci dobrego weterynarza :)

CheshireCat1

Post » Nie paź 02, 2011 18:12 Re: Mruśka;*

Znam dobrego weterynarza także nie ma problemu

Madzia122

Post » Nie paź 02, 2011 18:36 Re: Mruśka;*

Super! Poza robakami kotka moze miec pchly, ale to juz weterynarz powie. Zapytaj tez o szczepienia i sterylizacje, bo co zrobisz jak nagle urodzi 5 malych? Lepiej do tego nie dopuscic.
Masz jakis transporterek zeby ja zabrac? Koty raczej nie lubia podrozy wiec uwazaj, zeby Ci nie uciekla :)
Napiszesz o Mrusi po wizycie? Fajnie by bylo wiedziec jak Wasza przyjazn sie rozwija :)

CheshireCat1

Post » Pt paź 07, 2011 14:52 Re: Mruśka;*

Wiem mój tata narazie nie ma czasu żeby jechać do weterynarza ale obiecał że jak już nie będzie miał tyle roboty to pojedziemy.
Chciałam żeby miała to szczepienie ale czytałam że kotka najpierw musi się okocić a wtedy trzeba robić jej to szczepienie bo mogą pojawić się jakieś choroby ale dzięki;)

Madzia122

Post » Pt paź 07, 2011 15:08 Re: Mruśka;*

Kotka nie musi się okocic żeby mieć szczepienie, no chyba, że akutualnie jest ciężarna ? kotka aby mieć szczepienie musi byc zdrowa i odrobaczona tydzień wcześniej. Myślę, że jak juz masz dobrego weterynarza możesz podpytac go jak sie kotką zajmować i czym go karmic. Suche pełnowartościowe karmy nawet te z wyższej półki typu royal canin wychodzą sporo taniej niż codzienne dawanie saszetek lub puszek whiskas, nie wspomonając już o tym , że whiskas ma marne lub nawet bardzo marne właściwości odżywcze - przeczytaj skład, mięsa tam jak na lekarstwo...

Czy chciałabyś przygarnąć kotkę do domu? Co na to rodzice ? Pamietaj, że jak się zaopiekujesz to Ty i Twoi rodzice biora na siebie odpowiedzialność za żywe stworzonko.

powodzenia i pisz jak się sprawy mają :ok:
Obrazek

Amanli

Od: Wto sie 23, 2011 17:23

Post » Sob paź 08, 2011 12:26 Re: Mruśka;*

dzisiaj przyjechał do mnie weterynarz i powiedział że jest zdrowa a kotka jest w takim domku i weterynarz powiedział że jest wszystko ok i jest dobrze z nią powiedział żeby się okociła a potem zrobimy szczepienie ale dzięki za wskazówkę:) :wink:

Madzia122

Post » Sob paź 08, 2011 12:37 Re: Mruśka;*

Madzia122 pisze:dzisiaj przyjechał do mnie weterynarz i powiedział że jest zdrowa a kotka jest w takim domku i weterynarz powiedział że jest wszystko ok i jest dobrze z nią powiedział żeby się okociła a potem zrobimy szczepienie ale dzięki za wskazówkę:) :wink:

a co potem zrobisz z kotkami? przecież tyle jest bezdomnych zwierząt na ulicach, które nie mają domków, że nie lepiej wysterylizować tą kotkę?
Pirat [*] Pepe [*] Masza Stefan

Del

Od: Wto lis 24, 2009 16:30

Post » Sob paź 08, 2011 13:00 Re: Mruśka;*

Co to za wet??????Ratunku !!! Sterylka natychmiast!
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob paź 08, 2011 17:14 Re: Mruśka;*

No wiem wysterelizuję ją ale nie pytałam się czy jest w ciąży

Madzia122

Post » Sob paź 08, 2011 17:29 Re: Mruśka;*

Wysterylizuj ją teraz, nawet jeśli jest w ciąży. W innym wypadku możesz skończyć nawet z 7 kociąt, a kotka - jeśli jest słaba lub zmęczona - odejść w trakcie porodu i zostaniesz z maluszkami do wykarmienia.

To dramatyczna wizja, ale może się zdarzyć.

W schroniskach jest zbyt wiele bezdomnych kociąt, które tam umierają.
Sterylizacja aborcyjna jest normalną praktyką. Jeśli weci nie chcą tego robić, najczęściej oznacza to, że po prostu liczą na zyski z opieki medycznej nad ciężarną kotką i jej maluchami - w końcu to przychód ok. 300-500 złotych...

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01