Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Sob paź 01, 2011 17:11 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Zdjęcia dzisiejsze endlerowego akwarium:
Obrazek Obrazek Obrazek
robione rano, więc trudno było ostrość złapać (światło się wszędzie odbija)
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Sob paź 01, 2011 17:13 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:Zdjęcia dzisiejsze endlerowego akwarium:
Obrazek Obrazek Obrazek
robione rano, więc trudno było ostrość złapać (światło się wszędzie odbija)

masz wylot filtra skirowany ku górze,nie pryska Ci za bardzo :?:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Sob paź 01, 2011 17:16 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Nie 8)
A jak koty mi 3 litry wody wypiją (wtedy wylot filtra jest już ponad powierzchnią) to ryby mają tylko efekt strumyczka w akwarium :lol: albo mini-wodospadu do jeziora wpadającego ;) ale ani mi ani rybom to nie przeszkadza. Kotom też nie :mrgreen:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Sob paź 01, 2011 19:08 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Uwaga, uwaga - ZDJĘCIA!
Ogólne
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Z lewej
Obrazek
Z prawej
Obrazek
Bojki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Granatowooka
Obrazek
Obrazek
Błękitnooka
Obrazek
Obrazek

Próbowałam zrobić zdjęcia dwóm endlerom bo jeden z nich strasznie mi się podoba, ale nie wiem czy to przypadkiem nie mieszanka :roll: ale za bardzo się ruszają skubane :evil:
mamuśka

Post » Sob paź 01, 2011 19:10 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

super fotki

kotx2

Post » Sob paź 01, 2011 19:11 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Wybaczcie głupie pytanie - zawsze myślałam, że bojowniki mogą być tylko same, a tu widzę, że trzymacie je z innymi rybkami.

RatMaga

Od: Wto maja 03, 2011 18:48

Post » Sob paź 01, 2011 19:21 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Bojowniki to spokojne rybki, jeśli nie są z rybami które mają weloniaste ogony;)
Bo wtedy myślą, że to rywal :roll:
mamuśka

Post » Sob paź 01, 2011 19:24 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Aha, dobrze wiedzieć :). Pięknego masz tego bojowniczka z 1-szego zdjęcia :)

RatMaga

Post » Sob paź 01, 2011 19:36 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

RatMaga pisze:Wybaczcie głupie pytanie - zawsze myślałam, że bojowniki mogą być tylko same, a tu widzę, że trzymacie je z innymi rybkami.

O, masz szczury 8) Ja też :mrgreen: Jesteś na jakimś szczurzym forum też?

Jeśli chodzi o bojowniki: u mnie każdy samiec (a mam ich trzy) jest z innymi rybami, nie ma konfliktów (prócz jednego, o czym pisałam ciut wyżej - raczki mi atakują bojownika). Jeden jest z gupikami endlera (kolorowe, szybko się ruszają, ale bojek je olewa - tylko 1 dniowy narybek traktuje czasem jak jedzenie), jeden z maluśkimi rasborkami i raczkami, jeden z neonami, rasborami, molinezjami i zbrojnikiem. Żyją właściwie w idealnej zgodzie :)
Tylko nie można dwóch samców w jednym akwarium trzymać, a z samicami tylko w odpowiednio dużym i wyposażonym w kryjówki akwarium.
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Sob paź 01, 2011 19:59 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:
RatMaga pisze:Wybaczcie głupie pytanie - zawsze myślałam, że bojowniki mogą być tylko same, a tu widzę, że trzymacie je z innymi rybkami.

O, masz szczury 8) Ja też :mrgreen: Jesteś na jakimś szczurzym forum też?

Jeśli chodzi o bojowniki: u mnie każdy samiec (a mam ich trzy) jest z innymi rybami, nie ma konfliktów (prócz jednego, o czym pisałam ciut wyżej - raczki mi atakują bojownika). Jeden jest z gupikami endlera (kolorowe, szybko się ruszają, ale bojek je olewa - tylko 1 dniowy narybek traktuje czasem jak jedzenie), jeden z maluśkimi rasborkami i raczkami, jeden z neonami, rasborami, molinezjami i zbrojnikiem. Żyją właściwie w idealnej zgodzie :)
Tylko nie można dwóch samców w jednym akwarium trzymać, a z samicami tylko w odpowiednio dużym i wyposażonym w kryjówki akwarium.

Tak, na szczury.org jestem moderatorem :). Jestem też na sps, choć ostatnio rzadko.

RatMaga

Post » Sob paź 01, 2011 20:22 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

RatMaga pisze:Aha, dobrze wiedzieć :). Pięknego masz tego bojowniczka z 1-szego zdjęcia :)

Dziękować :mrgreen:
mamuśka

Post » Sob paź 01, 2011 20:38 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

RatMaga pisze:Tak, na szczury.org jestem moderatorem :). Jestem też na sps, choć ostatnio rzadko.

Ja jestem tylko na alloszczurze (mam tak nick nimka). Mam dwie beżowe dziewczynki i jedną himalayankę (syjam, tylko z czerwonymi oczami).

mamuśka, zdjęcia super :) zmieniałaś świetlówki? bo jakby światło ciut inne (bojek ma inny kolor, bardziej czerwony się przebija).
Widzę, że przestawiłaś kamienie ;) i korzeń.

Samiczki bojka bardzo ładne :) dogadały się z samcem i między sobą? będziesz dokupywać jeszcze jedną?

a glony mam... ech... takie same :crying: ja nie wiem czy to możliwe, że one cały czas były na tych kamieniach, które rok leżały suche w misce??? :? jak tak to... :|

a ten endler co to może mieszanką jest... nowy? nie widziałam go chyba? a ogon to jak wygląda? jak nie różni się znacznie od tych: http://poeciliawingei.blogspot.com/2008/09/prof.html to chyba jest nadal pełnokrwistym endlerem. Jak ma ogon w prążki, ciapki, jak gupiki pawie oczko (ale nie musi być dłuższy, masywniejszy), to ktoś się zabawił w tworzenie kundelków :roll:
Ostatnio edytowano Sob paź 01, 2011 20:41 przez *anika*, łącznie edytowano 1 raz
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Sob paź 01, 2011 20:39 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:
RatMaga pisze:Tak, na szczury.org jestem moderatorem :). Jestem też na sps, choć ostatnio rzadko.

Ja jestem tylko na alloszczurze (mam tak nick nimka). Mam dwie beżowe dziewczynki i jedną himalayankę (syjam, tylko z czerwonymi oczami).

mamuśka, zdjęcia super :) zmieniałaś świetlówki? bo jakby światło ciut inne (bojek ma inny kolor, bardziej czerwony się przebija).
Widzę, że przestawiłaś kamienie ;) i korzeń.

Samiczki bojka bardzo ładne :) dogadały się z samcem i między sobą? będziesz dokupywać jeszcze jedną?

a glony mam... ech... takie same :crying: ja nie wiem czy to możliwe, że one cały czas były na tych kamieniach, które rok leżały suche w misce??? :? jak tak to... :|

a ten endler co to może mieszanką jest... nowy? nie widziałam go chyba? a ogon to jak wygląda? jak nie różni się znacznie od tych: http://4.bp.blogspot.com/_YjQIfAzTfZo/S ... allfig.jpg to chyba jest nadal pełnokrwistym endlerem. Jak ma ogon w prążki, ciapki, jak gupiki pawie oczko (ale nie musi być dłuższy, masywniejszy), to ktoś się zabawił w tworzenie kundelków :roll:

to teraz ja zadam głupie pytanie :oops: to wsrod szczurów tez odróżnia się rasy :?: myslałam ,ze szczur to szczur :oops:

kotx2

Post » Sob paź 01, 2011 20:43 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Faktycznie u szczurów nie ma ras - jest po prostu szczur domowy, jednakże szczurki mają odmiany (sierstne np. rex czyli sierść podkręcana, fuzz - bezwłose, kolorystyczne - wspomniany siam, capped czyli popularne kapturki, husky itp lub uszne - dumbo czyli odmiana z dużymi, nisko osadzonymi uszkami i zwykłe, mogą być też różne kolory oczu - czerwone, czarne, dark ruby czyli ciemnoczerwone). Szczur rasowy to po prostu rodowodowy, czyli z hodowli z kontrolowanymi rozrodem, dbającym o odpowiednie dobranie genów itp.

RatMaga

Post » Sob paź 01, 2011 20:45 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

RatMaga pisze:Faktycznie u szczurów nie ma ras - jest po prostu szczur domowy, jednakże szczurki mają odmiany (sierstne np. rex czyli sierść podkręcana, fuzz - bezwłose lub uszne - dumbo czyli odmiana z dużymi, nisko osadzonymi uszkami i zwykłe). Szczur rasowy to po prostu rodowodowy, czyli z hodowli z kontrolowanymi rozrodem, dbającym o odpowiednie dobranie genów itp.

dzieki za wyjasnienie :wink: slyszalam tez ,ze szczury sa bardzo inteligentne

kotx2

[poprzednia][następna]