Garfield & Toffik - i nasz "Dom wariatów" cz.1

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 26, 2011 9:34 Re: Garfield - na razie jedynak

wiem o tym ale na razie z kasą jest u mnie krucho i na RC ani tego pokroju nie mamy kasy - a kiedy on bedzie mogl z juniora wyjsc? musze naprawde czekac az rok skonczy?
www.pomagam.pl/przeponazosi młoda kotka adoptowana ze schroniska pilnie zbiera na operację przepukliny przeponowej

Karolek(ona)

Od: Wto lip 05, 2011 19:33

Post » Pon wrz 26, 2011 9:58 Re: Garfield - na razie jedynak

RC nie polecam
jest droga, a wcale nie jest wspaniała
jest kilka tańszych karm, a całkiem dobrych
ja kupuję TOTW, Orijena (Orijen jest drogi, ale i tak tańszy od RC ,a ma w składzie 75-80 % mięska) Nutra Nuggets
Britt czy Purina to tez karmy niezbyt drogie, a lepsze niż whiskas

przecież Twój kot nie zjada chyba więcej niż dwa kg tej karmy to nie wychodzi więcej niż te 30 -40 zł /miesięcznie
droższe karmy są bardziej wydajne i kot mniej ich je i mniej razy trzeba wymieniać żwirek
no i do tego można dawać mięsko parzone albo przemrożone

poczytaj skład na whiskasie - 8)

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pon wrz 26, 2011 11:22 Re: Garfield - na razie jedynak

Patmol pisze:RC nie polecam
jest droga, a wcale nie jest wspaniała
jest kilka tańszych karm, a całkiem dobrych
ja kupuję TOTW, Orijena (Orijen jest drogi, ale i tak tańszy od RC ,a ma w składzie 75-80 % mięska) Nutra Nuggets
Britt czy Purina to tez karmy niezbyt drogie, a lepsze niż whiskas

przecież Twój kot nie zjada chyba więcej niż dwa kg tej karmy to nie wychodzi więcej niż te 30 -40 zł /miesięcznie
droższe karmy są bardziej wydajne i kot mniej ich je i mniej razy trzeba wymieniać żwirek
no i do tego można dawać mięsko parzone albo przemrożone

poczytaj skład na whiskasie - 8)

Whiskas to samo zboże i mączki. Zastanawiało mnie zawsze czemu u mnie koty jak dostawały (a rzadko) suchą karmę whiskas/kitekat to się na nią rzucały jak na surowe-przecież to smakuje jak mąka, bo to jest mąka (jak byłam dzieciakiem co myślałam, że smakuje to tak jak pachnie-czyli dobrze, pół godziny po uszczknięciu małego kawałka plułam bo miałam posmak mąki :mrgreen: ) 8O
Moja jak jej surowe dawałam ostatnio to nawet na suchą nie chce patrzeć :mrgreen:
Nie wiem czy dobrze moi rodzice robią, ale mieszają makaron/kaszę z takimi 'batonami' mięsnymi 'karma dla psów/kotów'-jeśli dobrze robią, to wychodzi duuużo taniej niż whiskasy (baton 1kg to koszt ok 3-4zł)
Obrazek
"Kocia twarz nie należy do najbardziej mimicznych. Nie wynika to z jego niechęci do okazywania uczuć, lecz z niemożności robienia zbyt wyrazistych min. Jednak kocie oczy rekompensują to w pełni. Po ich wyrazie możemy dokładnie poznać stan kociej duszy."

spookyaga

Od: Pt wrz 07, 2007 20:48

Post » Pon wrz 26, 2011 11:24 Re: Garfield - na razie jedynak

co to jest baton mięsny?

Patmol

Post » Pon wrz 26, 2011 12:49 Re: Garfield - na razie jedynak

Patmol pisze:co to jest baton mięsny?

Takie jakby mielone zapakowane w folię z napisem 'karma dla psów' czy tam kotów czasem też jest. Przypomina trochę dużą kiełbasę. W lodówkach w supermarketach leży.
Obrazek
"Kocia twarz nie należy do najbardziej mimicznych. Nie wynika to z jego niechęci do okazywania uczuć, lecz z niemożności robienia zbyt wyrazistych min. Jednak kocie oczy rekompensują to w pełni. Po ich wyrazie możemy dokładnie poznać stan kociej duszy."

spookyaga

Post » Pon wrz 26, 2011 12:55 Re: Garfield - na razie jedynak

a co ma w składzie?
lepiej chyba samemu kupić podrobów, po 5-7 za kg i zmieszać z ryżem i marchewką

Patmol

Post » Pon wrz 26, 2011 12:59 Re: Garfield - na razie jedynak

Patmol pisze:a co ma w składzie?
lepiej chyba samemu kupić podrobów, po 5-7 za kg i zmieszać z ryżem i marchewką

Teraz to ci nie powiem bo nie pamiętam.
Jak podobny przepis przedstawiłam na Barf'ie to dowiedziałam się, że
Podroby (serca żołądki) nie powinny stanowić więcej niż 15% całości
Ryż jest złym źródłem węglowodanów (za dużo ich)
Surowinkę można oprzeć na przepisach barf'owych, jednak ilość suplementów którymi trzeba się obkupić to jakaś masakra 8O Swojej diety tak nie planuję, jak tej, którą chcę zaaplikować kotu :mrgreen:
Obrazek

spookyaga

Post » Pon wrz 26, 2011 13:05 Re: Garfield - na razie jedynak

no bo podroby, ryz i marchewka nie mogą być całościowym jedzeniem kota
ale jako dodatek do suchej karmy
przecież te batony tez nie mogą być podstawowym jedzeniem kota, to takie coś w typie chipsów -dodatek

moje koty zdecydowanie bojkotują ryz i marchewkę i wyjadają samo mięsko,
no chyba ze :mrgreen: ryz i marchewka są w misce psa -wtedy zjedzą nawet bez mięska i w wielkim pośpiechu

a jaką karmę Twoi rodzice do tego dają dodatkowo?

Patmol

Post » Pon wrz 26, 2011 13:40 Re: Garfield - na razie jedynak

Patmol pisze:no bo podroby, ryz i marchewka nie mogą być całościowym jedzeniem kota
ale jako dodatek do suchej karmy
przecież te batony tez nie mogą być podstawowym jedzeniem kota, to takie coś w typie chipsów -dodatek

moje koty zdecydowanie bojkotują ryz i marchewkę i wyjadają samo mięsko,
no chyba ze :mrgreen: ryz i marchewka są w misce psa -wtedy zjedzą nawet bez mięska i w wielkim pośpiechu

a jaką karmę Twoi rodzice do tego dają dodatkowo?

W większości tym były karmione-plus resztki ze stołu jakieś kości z kurczaka itp. Ale one zawsze dość marudne były i np rosołku jak do miseczki nalać to nie-e ale jak się przy stole poda, jak wszyscy jedzą to ofkors :mrgreen: np. jadłam pomidorówkę, wstałam po coś i tak mi się już jej jeść nie chcialo, to Klusia hop na stół i chlipa zupę, no to się nie zastanawiając wzięłam zupkę i do ich miseczki nalałam... no i Klusia już zupki nie chciała :ryk: Musiałam ją wylać bo nawet nie tknęły :twisted: Teraz chyba jakąś suchą dostają karmę. Niedługo zajade w odwiedziny do mojej parki więc będę wiedziała. Ale rodzice nie należą do osób, które dbają jakoś szczególnie o dietę kocią, po części z niewiedzy, a po części dlatego, że to kot i zjeść ma to co mu się da :roll: Uświadamianie nic nie da, choć przyznam sie szczerze, kupiłam Skarpetce suchą karmę z Lidla! Ale i tak jej praktycznie nie jada, jest w misce na czas mojej nieobecności coby miała co chrupnąć :D
Obrazek

spookyaga

Post » Pon wrz 26, 2011 14:09 Re: Garfield - na razie jedynak

te batony marketowe to jakieś mielon resztki miesa, chrzęści i podejrzewam nic wartościowego - dawałam to psu ale to był pies po schronie i zjadłby pewnie samego siebie byle tylko jedzenie było - potem jej troche przeszło rzucanie sie na jadło.
Koleżanka tez coś w tym stylu kupiła i schowała do lodówki, tylko nie było na tym metki, i po pracy karmi psa, a córka
- mamo czemu mu to dajesz, tą szynkę
- bo to psia szynka
- a ją z nia chleb zjadłam :ryk: :ryk: :ryk:
Kupiłam mu troche josery dla kociąt i troche dla nie kociąt. Whiskasa odstawiam bo on i tak nie przepada chyba.
Z puriny na wage jest tylko dla sterylizowanych i odkłaczająca z seri Cat Chow
paczkowaną to idzie dostać purine one, a ta pro plan to chyba tylko z neta
tych britów itd nie widziałam.
Royala mają, whiskasa, kite kata chyba, josera jest no i te wybrane puriny.
To jakbym miała zamówić na necie to która najlepiej dla 4 i 5 miesięcznego kota

Koopki juz chyba ładne, nie wiem dokładnie bo sie nagle nauczył panicz zakopywać.
Ostatnio edytowano Pon wrz 26, 2011 14:30 przez Karolek(ona), łącznie edytowano 2 razy
www.pomagam.pl/przeponazosi młoda kotka adoptowana ze schroniska pilnie zbiera na operację przepukliny przeponowej

Karolek(ona)

Post » Pon wrz 26, 2011 14:13 Re: Garfield - na razie jedynak

Zmielone resztki są jednak mimo wszystko moim zdaniem lepsze niż coś co ma tylko 4% mięsa :)
Większość lepszych karm niestety do dostania w internecie-a może i lepiej, bo tam nieraz taniej.
Moja tam zakopuje a itak wszystko na wierzchu :ryk:
Obrazek

spookyaga

Post » Pon wrz 26, 2011 14:39 Re: Garfield - na razie jedynak

mój jak nawali to ja najpierw patrze pod ławe, łóżko czy tam gdzie nie ma bo taki "czad", ale jak szybko wytargam i spuszcze w kibelku to atmosfera sie oczyszcza :D
Strzelił by sobie jak nikogo nie ma to do powrotu by w miare wywietrzało ale nie - czeka aż pani wróci ztytłana i jej zdetonuje ładunek pod nos :evil:

Karolek(ona)

Post » Pon wrz 26, 2011 14:41 Re: Garfield - na razie jedynak

Karolek(ona) pisze:mój jak nawali to ja najpierw patrze pod ławe, łóżko czy tam gdzie nie ma bo taki "czad", ale jak szybko wytargam i spuszcze w kibelku to atmosfera sie oczyszcza :D
Strzelił by sobie jak nikogo nie ma to do powrotu by w miare wywietrzało ale nie - czeka aż pani wróci ztytłana i jej zdetonuje ładunek pod nos :evil:

Po wszelkich whiskasah jeśli jedza tego dużo 'aromat' jest specyficzny, czuć aromat tej karmy plus.. wiadomo jaki zapach ;) Ja jak słyszę że kot drapie, to od razu patrzę co robi :mrgreen: Wolę dmuchać na zimne :mrgreen:
Obrazek

spookyaga

Post » Pon wrz 26, 2011 14:51 Re: Garfield - na razie jedynak

dobra obadałam w tym ABC karmy ale i tak guzik sie dowiedziałam
Może tak w skróci emi powiecie na która karme zwracać uwagę a której podziękować (poza wkiskasem i kite katem bo to juz wiem)

Karolek(ona)

Post » Pon wrz 26, 2011 14:57 Re: Garfield - na razie jedynak

Karolek(ona) pisze:dobra obadałam w tym ABC karmy ale i tak guzik sie dowiedziałam
Może tak w skróci emi powiecie na która karme zwracać uwagę a której podziękować (poza wkiskasem i kite katem bo to juz wiem)

http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=17
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=168
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=166
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=109
Tutaj trochę o nich jest :)
Obrazek

spookyaga

[poprzednia][następna]