Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
magdaradek pisze:żeby dupcia nie bolała i kupka ładnie wychodziła![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
gosiaa pisze:Oby ten zabieg poprawił jakość życia Omisi
kamari pisze:gosiaa pisze:Oby ten zabieg poprawił jakość życia Omisi
Poprawi na pewno![]()
Doktor mial mnie dzisiaj podliczyć za operację i badania przed tym i miałam się umówić na spłatę ratami.
No i mnie podliczyłnic nie chciał wziąć.
ogonia pisze:kamari pisze:gosiaa pisze:Oby ten zabieg poprawił jakość życia Omisi
Poprawi na pewno![]()
Doktor mial mnie dzisiaj podliczyć za operację i badania przed tym i miałam się umówić na spłatę ratami.
No i mnie podliczyłnic nie chciał wziąć.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
zatkalo mnie
Lidka pisze:Może do jedzenia można by trochę siemienia lnianego dodać?
Lidka pisze:Robisz tak piękne rzeczy, że myślę, że z wyborem własnoręcznie zrobionego prezentu nie będziesz miała problemu:)
A jak mały Feluś. Wiem, że nie masz głowy do obserwacji ale może Niuśka już całkiem na 4 łapkach stanęła:)
magdaradek pisze:a na czym właściwie polegała ta operacja?
czy Ominia miała jakoś naciągniętą skórę na odbycik czy jakoś inaczej?
kamari pisze:Jesteśmy już po wizycie przedoperacyjnej. Ominia jest w stanie idealnym, wszystko ma wyprowadzone - jelitka i układ moczowy zdrowiutkie, nie ma żadnych stanów zapalnych, jest suchutka i czyściutka, czyli - operujemy![]()
To będzie operacja na przepuklinę końcowego odcinka jelita, ale....Doktor długo kombinował i wymyślił coś, co bardzo do mnie przemawia.
Rozcinanie tej partii jelita, co się robi normalnie w takich sytuacjach, stwarza duże zagrożenie zakażeniem, bo to siedlisko bakterii i ... gówna (dosłownie). I sens takiej operacji w przypadku Omini nie jest wielki, bo pierwsza normalna kupina znowu będzie rozciągać jelito. Czyli trzeba by u niej spowodować prawie rozwolnienie, czyli zdestabilizować jelita, no i znowy chodziła by brudna. No czyli lekki bezsens.
Doktor to tłumaczył bardziej fachowo, ja staram się przekazać co zrozumiałam własnymi słowami![]()
W każdym razie doktor zrobi coś innego. Rozetnie skórę od ostatniego istniejącego kręgu, ściągnie i zszyje na zakładkę z wykorzystaniem powięzi. Zszyje to grubą nierozpuszczalną nicią, żeby oprócz ściśnięcia jelita uzyskać grubą bliznę, która będzie stanowiła naturalny opór od góry jelita.
Doktor wyraził wątpliwość co do tych nici, bo normalnie szyłby rozpuszczalnymi, przy których jest małe ryzyko zakażenia i rana szybciej się goi. Ale nici nierozpuszczalne dadzą twardszy szew.
Zdecydowałam się na te nici nierozpuszczalne. Stwierdziłam, że będę pilnować rany, myślę, że jestem w stanie utrzymać Ominię w czystości i wyłapać oznaki zakażeniaBędzie co najwyżej dłużej na antybiotyku.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Lifter, pibon i 26 gości