anula790820 pisze:Nikogo nie nazwalalm zwyrodnialcem.
Nie oddalabym kotow do schroniska i nigdy nie szanatazowalabym ludzi, ktorzy kochaja zwierzeta w ten sposob - "znajdzcie im dom, bo oddam do schroniska".
Inaczej odebralabym apel/prosbe w stylu - kocham moje koty, chce im znalezc jak najlepszy dom, prosze o wsparcie. A tak, mam zdanie, jakie mam - minimum wysilku, zwierze musi zniknac w trybie natychmiastowym i tyle.
cyt. Państwo podjęli już decyzję i chcą jak najszybciej ją wykonać.
Naturalne, ze sie wybiera dobro dziecka, ale nie mozna jednoczesnie zapominac o dobru zwierzecia i miec poprostu gdzies, jaki los go czeka. Chec oddania do schroniska sugeruje wlasnie takie podejscie.
podpisuje sie pod ta wypowiedzia.
ja rowniez nie nazwalam nikogo zwyrodnialcem, wydawalo mi sie,ze raczej moja wypowiedz jest dosc stonowana. opisalam SWOJE i SWOICH znajomych rozwiazania. z moojej strony nie bylo ataku raczej chlodne spojrzenie na sytuacje. jako alergiczka sama wiesz, ze alergia trwa jakis czas i w ciagu wlasnie tego czasu mozna cos organizowac, a nie budzic sie z dnia na dzien i stawiac ultimatum i to nie sobie. na trojmeiscie czasami ludzie szukaja nieoficjalnego hoteliku na czas wyjazdu, cena ksztaltowala sie bardzo nisko, to tez jest takies tymczasowe rozwiazanie.
odczulanie do 30 roku zycia jest finansowane przez nfz po wykonaniu testow alergicznych - tak powiedziala mi w marcu doktorka. testy odplatne, ale nei jest to bajonska suma - tyle wydalam ostatanio na zapas karmy dla psa.
abonamenty medyczne niektorych firm w trojmeiscie finansuja tak testy jak i odczulanie.
nei masz pewnosci czy ci panstwo w ogole czgos probowali, tak jak ja nei wiem czy nie probowali. dla mnie tekst - pomozcie znalezc dom bo jak nie to pojdzie do schroniska - dziala bardzo odtsraszajaco. ostatanio pisalam na forum pkdt o dziecwzynei ktora w ten sposob reklamowala kota. jak napisalam jej rade, zeby tak nei pisala, bo kociarze tego nie lubia, zeby kotka inaczej zareklamowala dostalam sterte obelg jaka jestem chora na mozg itd. ogloszenie o dziwno zostalo zablokowane przez moderatora. ja nic nei zglaszalam.
to jest w ludzkiej naturze oceniac i nic na to nie poradzisz. oni nie podali ze szzcegolami co robili w sprawie alergii i znalezienia domow dla kotow, a ludzie na podstawie skapyuch informacji, ktore zostaly udzielone, oceniaja. tak jest tak bylo i tak bedzie.
ps. jaksi czas temu mama dostala alergii. myslala ze od kotow. pers i dachowiec. poszla do lekarza. jak uslyszal ile zwierzat to sie zmartwil. powiedzialam jej, ze i tak nei oddam bo to stare koty i nie wyobrazam sobie ani siebie bez nich ani ich gdzies u obcych. dodam ze oba koty gnojki lejace czasem do buta, psocace itd. lekarka kazala isc na testy. testy wykazaly,ze ejst uczulona na cos, ale nei wiadomo na co. pije wapno, czasem zje amertil. przechodzi czasem wraca.
przyklad 2. kuzynka ma alergie chciala miec kota.kupili rasowego za 2000 specjalenie zeby nei uczulal. kt broil to oddali kuzynce. kuzynka sie odczula, uczulenie ma na cytrusy. oficjalny powod oddania? = alergia. u mnie w domu nigdy ataku nei miala sioedzac obok persa. natomiast na ogrodku wsrod trawy tak.
takjak jest lekarz i lekarz tak jest alergia i alergia.
ja ci podalam co JA bym zrobila i jak JA i MOI znajomi sie zachwoujemy. jeszczeraz powtarzam nei bylu tu zadnych wyzwisk ani obelg z mojej strony. podalam tylko alternatywne zachowania w przypadku alergii. i tak jak mowilam w ludzkeij naturze jest radzic i oceniac. kazdy to robi

ps. a poza tym jzu mnie to denerwuje, ze teraz kazde dziecko ma alergie, albo dysgrafie, dysortografie i wszelkie inne dys. raptem 95 % dzieci w panstwie polskim choruje na wszystko, a wszystkie psy ida do adopcji do agresywne albo niszcza albo w domu jest alergik. mysle, ze nei bede miala dzieci, bo wychdozi na to, ze na bank bedzie z nim cos nei tak.
ps 2. to juz tak OT, ale chyba wolalabym, zeby ktos napisal uczciwie - ~pracuje do 21, praca jest dla mnie najwazniejsza/ nie mam czasu na kota/ albo zal mi pieniedzy/ albo mam go w d... - pomozcie mu znalezc dom. ~ ale na trojmiescie kazde prawie ogloszenie to alergia albo agresja psa.