lutra pisze:ja mogę ulotkować albo nie wiem.
ale Ty jesteś tą jedną z 4 zgłoszonych osób

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
lutra pisze:ja mogę ulotkować albo nie wiem.
Tosza pisze:Czy półroczny kot może sikać po domu ( nie: znaczyć, ale sikać normalnie) z powodów hormonalnych? Prócz tego normalnie korzysta z kuwety, ale po nocy , jak go wypuściłam z klatki, to pierwsze co zrobił, to zlał się na podłogę. Kuweta byłą czysta i sucha. Ten kot tu bezstresowy wulkan energii. Mam w domu 12 kotów, w tym 6 młodzieży. ratunku.
Zlloty pisze:Ostatnio miałem podobny problem z Lordem Krakenem - dwa razy zsikał się na łóżko. Przyczyną była Nova (nie lubi innych kotów), która uniemożliwiała bezstresowe załatwienie się do kuwety. Po przeniesieniu kuwety w bezpieczne miejsce (i pouczeniu Lorda, że na łóżko nie należy) problem zniknął.
miszelina pisze:Zlloty pisze:Ostatnio miałem podobny problem z Lordem Krakenem - dwa razy zsikał się na łóżko. Przyczyną była Nova (nie lubi innych kotów), która uniemożliwiała bezstresowe załatwienie się do kuwety. Po przeniesieniu kuwety w bezpieczne miejsce (i pouczeniu Lorda, że na łóżko nie należy) problem zniknął.
Jakich argumentów uzyłeś? Bo ja chetnie pouczyłabym Kikura, ze na stół nielzia.
_namida_ pisze:miszelina pisze:Zlloty pisze:Ostatnio miałem podobny problem z Lordem Krakenem - dwa razy zsikał się na łóżko. Przyczyną była Nova (nie lubi innych kotów), która uniemożliwiała bezstresowe załatwienie się do kuwety. Po przeniesieniu kuwety w bezpieczne miejsce (i pouczeniu Lorda, że na łóżko nie należy) problem zniknął.
Najlepiej argumentum ad misericordiam.
_namida_ pisze:miszelina pisze:Zlloty pisze:Ostatnio miałem podobny problem z Lordem Krakenem - dwa razy zsikał się na łóżko. Przyczyną była Nova (nie lubi innych kotów), która uniemożliwiała bezstresowe załatwienie się do kuwety. Po przeniesieniu kuwety w bezpieczne miejsce (i pouczeniu Lorda, że na łóżko nie należy) problem zniknął.
Najlepiej argumentum ad misericordiam.
_namida_ pisze:
Czy ktoś będzie robił zamówienie w Krakvecie, do którego mogłabym się dołączyć?
Tosza pisze:Wy tu sobie żarty stroicie, a ja nie mam pojęcia, co z tym łobuzem robić. Jak przyszedł do mnie cztery miesiące temu, wyciagniety z dziury w murze, to faktycznie nie umiał załatwiac sie do kuwety. Ale potem sie nauczyl i juz nie bylo z nim problemu. Od dwoch tygodni leje, nie sądze, by go cokolwiek zestresowało. Niby wyszło ( u obu braci) lekkie zapalenie pęcherza, ale jest od 4 dni na antybiotyku, od wczoraj dodatkowo na lekach przeciwbolowych. Załoze mu wlasny watek, moze ktos bedzie mial jakis pomysl.
Zlloty pisze:Tosza pisze:Wy tu sobie żarty stroicie, a ja nie mam pojęcia, co z tym łobuzem robić. Jak przyszedł do mnie cztery miesiące temu, wyciagniety z dziury w murze, to faktycznie nie umiał załatwiac sie do kuwety. Ale potem sie nauczyl i juz nie bylo z nim problemu. Od dwoch tygodni leje, nie sądze, by go cokolwiek zestresowało. Niby wyszło ( u obu braci) lekkie zapalenie pęcherza, ale jest od 4 dni na antybiotyku, od wczoraj dodatkowo na lekach przeciwbolowych. Załoze mu wlasny watek, moze ktos bedzie mial jakis pomysl.
Jak pisałem (nie wprost) - jeśli kot poczuje zapach sików w jakimś miejscu, to potem już zwyczajowo może tam chodzić. Przede wszystkim usuń zapach.
Ostatnio, jak sprzątałem tymczasowe legowisko Novej, to podłogę szorowałem tak:
* zebrałem pozostałości po kuwecie (rozsypany żwirek, itp.)
* spsikałem podłogę pianką do czyszczenia tapicerek (akurat miałem pod ręką)
* powtórzyłem powyższy punkt do całkowitego wyczyszczenia podłogi
* przetarłem podłogę rozcieńczonym Domestosem do sedesów w celach bakteriobójczych
* wytarłem do sucha
* przeprowadziłem analizę zapachową, poprawiając w razie najmniejszych wątpliwości.
Poskutkowało, choć kot bardzo się przyzwyczaił wcześniej do miejsca.
miszelina pisze:Burka nie zyjeFIP
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 287 gości