Trójkot birmański n° 4 - urodziny Pupusza!

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Czw wrz 15, 2011 18:34 Re: Trójkot birmański n° 4 - koty knują.

A to zależy jaka jesień. Polska złota jesień to mit. Jest szara, bura i ponura.
Zimę tez bym może jakoś zniosła, gdyby było jak na prospektach z Alp :lol: - skrzący się w słońcu śnieg i błękitne niebo. Ciemność mnie głównie wykańcza :(
KK1, KK2, Kocia Koalicja 3
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Od: Śro lut 08, 2006 21:42

Post » Czw wrz 15, 2011 18:40 Re: Trójkot birmański n° 4 - koty knują.

Jesień może być pod warunkiem, że :
1.pada tylko w nocy,
2.są grzyby (bez robali i ślimaków) w ilościach mnie zadowalających,
3. ciśnienie nie skacze pierdylion razy w ciągu doby,
4. słonce świeci często (najmniej 3 razy w tygodniu i przez cały dzień),
5. ryby biorą wtedy kiedy ja chcę,
6. ... (miejsce na ewentualne dopisanie rzeczy jesiennie niezbędnych)

Zima powinna trwać 2, góra 3 tygodnie (święta + dzieciowe wakacje). I wystarczy.
Potem wiosna - miesiąc
i LATO (porządne, ze szczególnym uwzględnieniem sierpnia, który to miesiąc lubię najbardziej)

zabers I Ciepłolubny
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Czw wrz 15, 2011 19:01 Re: Trójkot birmański n° 4 - koty knują.

Hej, ja w sumie też lubię jesień.
Lubię wrzucić aparat do plecaka (dobre 1,5 kilo licząc z obiektywem :), plecak na plecy i po liściach pojechać rowerem przez las.
Wczesna jesień jest piękna, jest też czasem mojej osobistej wczesnojesiennej deprechy.

Edit. Humor mi się poprawił ale nadal utrzymuję moje osobiste 'phyyyy' dla Anulki za pomysł z dwoma stopniami.

pogwizd

Od: Pt cze 04, 2010 21:46

Post » Czw wrz 15, 2011 19:27 Re: Trójkot birmański n° 4 - koty knują.

pogwizd pisze:...
Wczesna jesień jest piękna, jest też czasem mojej osobistej wczesnojesiennej deprechy.

Deprecha? Masz po prostu za dużo czasu na myślenie o pierdołach. Obrazek
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Czw wrz 15, 2011 19:32 Re: Trójkot birmański n° 4 - koty knują.

pogwizd pisze:Edit. Humor mi się poprawił ale nadal utrzymuję moje osobiste 'phyyyy' dla Anulki za pomysł z dwoma stopniami.

E tam, 20 ma być! Anulka zero pominęła - wszak zero to NIC i jest nieważne. :twisted:
Jak będzie 2, to anulka już widziała co na nią czeka :evil:

Birfanko, a Twoje koty reagują na jesienną ponurość? Moje zdecydowanie, nawet jak nie pada i jest w miarę ciepło.
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Post » Czw wrz 15, 2011 20:28 Re: Trójkot birmański n° 4 - koty knują.

Monostra pisze:A to zależy jaka jesień. Polska złota jesień to mit. Jest szara, bura i ponura.
Zimę tez bym może jakoś zniosła, gdyby było jak na prospektach z Alp :lol: - skrzący się w słońcu śnieg i błękitne niebo. Ciemność mnie głównie wykańcza :(

8O 8O 8O Jesień to najbardziej kolorowa pora roku a październik jest tak słoneczny! Uwielbiam jesień. Zobacz choćby moje zeszłoroczne fotki z tego tu wąteczku, kolory oko cieszą mimo byle jakiego aparatu.
Ciekawa jestem, czy są gdzieś do wygrzebania dane o średniej liczbie dni deszczowych (lipiec wymiata) i słonecznych (zapewne czerwiec i październik rzondzi)w danym miesiącu...
Edit: no, proszę, pierwsze, co wygrzebałam, to dane dla Krakowa (dotyczą rekordów) najwyższa suma opadów w: lipiec 1903, najniższa suma opadów w: październik 1951 :ok:
Ostatnio edytowano Czw wrz 15, 2011 20:32 przez Hańka, łącznie edytowano 1 raz
LUBMY SIĘ

Hańka

Od: Sob lut 09, 2008 0:22

Post » Czw wrz 15, 2011 20:32 Re: Trójkot birmański n° 4 - koty knują.

Monostra pisze: Birfanko, a Twoje koty reagują na jesienną ponurość? Moje zdecydowanie, nawet jak nie pada i jest w miarę ciepło.
Hmmm, ale jaka ponurosc? Obrazek
Teraz jest cieplej i sloneczniej niz przez polowe tegorocznego lata.
Czy o wczesniejsze ciemnosci Ci chodzi? Ale tutaj mam przesuniete o godzine (ta sama strefa czasowa, a 2000 km na zachod), wiec wieczorem calkiem ciemno robi sie dopiero po 20:30 (slonce zachodzi ciut przed 20-sta).
Za to rano wschodzi dobrze po siodmej, wiec jak wstaje o szostej, jest ciemna noc Obrazek
Koty jeszcze wtedy spia, oprocz Fifinki, ktora aktywnie asystuje przy mojej toalecie (jak zawsze, gdy krany wchodza w uzycie).
Wlasnie sprawdzilam, w polowie pazdziernika slonce bedzie wschodzic dopiero o osmej rano :strach:
Ja chce czasu zimowego juz! :crying:
Obrazek
"Il n'y a pas de chat ordinaire" (Colette)
Trójkot - Puszek i Szatony

Birfanka

Od: Pon lip 06, 2009 9:48

Post » Czw wrz 15, 2011 20:42 Re: Trójkot birmański n° 4 - koty knują.

Hańka pisze:Edit: no, proszę, pierwsze, co wygrzebałam, to dane dla Krakowa (dotyczą rekordów) najwyższa suma opadów w: lipiec 1903, najniższa suma opadów w: październik 1951 :ok:

Hania, no ja Cię proszę. W żadnym z tych miesięcy (a zwłaszcza w lipcu 1903 :evil: ) nie było mnie na świecie :lol: . Ekstrema to ciekawostka, a statystyki i średnie jednego parametru nie oddają całości. Suma słonecznych dni + długość dnia już prędzej.

Birfanko, chodziło mi ogólnie o ponurość. Ciemnawo, ponuro, szaro - koty śpią. Jasno, słonecznie, choć nawet mroźno - koty zyją :lol: .
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Post » Czw wrz 15, 2011 20:48 Re: Trójkot birmański n° 4 - koty knują.

To takiego zwiazku nie zauwazylam, spia i szaleja mniej wiecej rownomiernie niezaleznie od pory roku, z wyjatkiem duzych upalow-wtedy faktycznie calymi dniami poleguja, dysza, i szalec im sie nie chce.
Jeszcze jak jest pochmurnie i deszczowo, to chyba spia wiecej, ale calkowicie szalec to nie przestaja :lol:

Edit: O! :idea:
Za to zauwazylam inna zaleznosc, zwykle bardziej szaleja poznym popoludniem i wieczorem! :kotek:
Obrazek

Birfanka

Post » Czw wrz 15, 2011 21:17 Re: Trójkot birmański n° 4 - koty knują.

Monostra pisze:
Hańka pisze:Edit: no, proszę, pierwsze, co wygrzebałam, to dane dla Krakowa (dotyczą rekordów) najwyższa suma opadów w: lipiec 1903, najniższa suma opadów w: październik 1951 :ok:

Hania, no ja Cię proszę. W żadnym z tych miesięcy (a zwłaszcza w lipcu 1903 :evil: ) nie było mnie na świecie :lol: . Ekstrema to ciekawostka, a statystyki i średnie jednego parametru nie oddają całości. Suma słonecznych dni + długość dnia już prędzej.

Birfanko, chodziło mi ogólnie o ponurość. Ciemnawo, ponuro, szaro - koty śpią. Jasno, słonecznie, choć nawet mroźno - koty zyją :lol: .

Ej, no co ja poradzę, że jak się wpisze "średnia liczba słonecznych dni w październiku" to wyskakują Grecje, Lizbony i inne Hiszpanie...I Kraków :mrgreen: Ucieszyłam się po prostu, że choć w tak skromnym wymiarze potwierdzaja się moje obserwacje. Ale twardych dowodów nie znalazłam :crying:
LUBMY SIĘ

Hańka

Od: Sob lut 09, 2008 0:22

Post » Czw wrz 15, 2011 21:43 Re: Trójkot birmański n° 4 - koty knują.

pogwizd pisze:Hej, ja w sumie też lubię jesień.
Lubię wrzucić aparat do plecaka (dobre 1,5 kilo licząc z obiektywem :), plecak na plecy i po liściach pojechać rowerem przez las.

Edit. Humor mi się poprawił ale nadal utrzymuję moje osobiste 'phyyyy' dla Anulki za pomysł z dwoma stopniami.

moje niestety dwa stopnie -potwierdza prognoza kolejny raz na tvn 24 :roll: tyle ma byc jutro w nocy-zachowanie Gucia pasuje-nie wychodzi spod koldry,narzuty,poduszek :roll: :roll: mam bardzo pogniecionego kota :roll:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Czw wrz 15, 2011 22:16 Re: Trójkot birmański n° 4 - koty knują.

Monostra pisze:A to zależy jaka jesień. Polska złota jesień to mit. Jest szara, bura i ponura.
(...)

Jesień w Ogrodzie Krasińskich: http://img195.imageshack.us/slideshow/w ... t1837o.jpg

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Czw wrz 15, 2011 22:26 Re: Trójkot birmański n° 4 - koty knują.

Wojtek

Post » Czw wrz 15, 2011 22:27 Re: Trójkot birmański n° 4 - koty knują.

Jakie przepiekne! :1luvu:
Wlasnie takiej zlotej jesieni najbardziej brakuje mi we Francji (choc na polnocy takie maja, zwlaszcza w Alzacji i Lotaryngii, w Moselle tez), tutaj zdarza sie tylko raz na kilka lat, przewaznie liscie nie zolkna, ze o czerwonosci nie wspomne, i nie opadaja, tylko stercza takie zaschniete burozielonkawe drapaki na galeziach i strasza az do stycznia -lutego :roll:
Dziekuje Wojtku :D
Obrazek

Birfanka

Post » Czw wrz 15, 2011 22:29 Re: Trójkot birmański n° 4 - koty knują.

Proszę bardzo :)
Dorzuciłem drugą serię, w niej szczególnie podoba mi się kaczorek machający skrzydłami :)

Wojtek

[poprzednia][następna]