boziu boziu, jaki diabel

jak ja nazwalas?
Wiesz, ja tak mialam z rybkami jak Ty z kotem. Widzialam jak cos sie robi wiec stwierdzilam, ze zamiast poczytac i posluchac doswiadczonych akwarystow to wszystko zrobie na zdrowy chlopski rozum. I tak robilam, ze albo mialam wszystko zarosniete glonami albo mi rybki padaly w okamgnieniu, albo sie zzeraly nawzajem bo zle je dobieralam.
Zauwazylam, ze podstawowym bledem jaki popleniaja psiarze to niezrozumienie tego, ze kota wychowuje sie inaczej niz psa i kot inaczej mysli. Zgadzam sie z tym, ze nie ma co sie dac zwariowac, ale zwiazek kota i czlowieka to partnerstwo. Nie ma relacji wlasciciel-kot bo kot tego nie rozumie. Psy zyja w stadach gdzie jest samiec alfa, ktoremu trzeba sie podporzadkowac wiec sa bardzo szczesliwe z czlowiekiem, ktory je tresuje. Koty sa indywidualistami. Pokochaja cie miloscia bezgraniczna jesli odwzajemnisz sie tym samym i dasz im byc soba.
Podam ci przyklad: zaloze sie, ze jak kazda kobieta zle sie czujesz z tlustymi wlosami i nieogolonymi pachami. Tak samo zle czuje sie kot z niewyostrzonymi pazurami. Tak jak Ty musisz miec dostep do cieplej wody, szamponu i maszynki do golenia tak kot musi drapac o cos pazury. Karanie kota za drapanie kanapy nic nie da bo to tak samo jakby ktos Tobie zabronil umyc wlosow. Bedziesz sie po prostu zle z tym czula. Dlatego musisz kotu zapewnic cos co moze bezkarnie drapac. I tak samo jak ty wolisz umyc glowe Palmolive zamiast szamponu marki tesco tak samo kotu musi sie fajnie cos drapac
poobserwuj swoja kicie, zobacz co lubi czego nielubi i jak masz jakies pytania wal smialo. Tutaj wszyscy zjedl zeby na kotach a 50% zaczynala z taka sama wiedza i podejsciem jak ty. ale z tego co widze nalezysz do osob sluchajacych co sie do ciebie mowi i damy rade

jeszcze bedzie z ciebie kociara