Znowu mogłabym mieć haremik...

No, ale poczekam jeszcze

Moderator: Moderatorzy
Tola pisze:Każdy nowo zakupiony korzeń bez względu na jego pochodzenie należy namoczyć w solance (nie gotować) około doby a potem kilkakrotnie sparzyć wrzątkiem. Gotowanie uwalnia barwniki i korzenie ciemnieją. Jeśli się go nie namoczy i nie sparzy przy sporym farcie nie dzieje się nic. Na ogół jednak korzenie są nasączane rożnymi preparatami przedłużającymi ich trwałość i w kontakcie z wodą akwariową korzeń zaczyna uwalniać z siebie różne dziwne rzeczy co w konsekwencji może wyglądać tak:
Przerabiałam ten temat raz i wygląda to co najmniej obleśnie
kotx2 pisze:Przerabiałam ten temat raz i wygląda to co najmniej obleśnie
powiem szczerze,ze odechciało mi sie korzenia...a glonojadów juz nie mam,dzis przy zmianie wody zauważyłamjuz sama nie wiem co moze byc przyczyną
*anika* pisze:hm... mi coś takiego czasem łupina kokosowa wydziela![]()
Przez długi czas nic się nie działo, a jak ją przy okazji restartu dobrze wyszorowałam (glonów chciałam się pozbyć) to taka niby pleśń się zaczęła wydzielać.
A wiesz co to dokładnie jest to białe na tym Twoim korzeniu?
a co się dzieje w akwa?[/quote]Tola pisze:kotx2 pisze:Przerabiałam ten temat raz i wygląda to co najmniej obleśnie
powiem szczerze,ze odechciało mi sie korzenia...a glonojadów juz nie mam,dzis przy zmianie wody zauważyłamjuz sama nie wiem co moze byc przyczyną
kotx2 pisze:umieraja mi glonojady,ilekroc kupie ,dwa trzy tygodnie pozyją,sprawdzałam parametry wody zakwaszenie itd,wszystko niby ok a jednak nie ,coś jest na rzeczy ,akwa nie przerybione,skorupa kokosa ,myślałam ze przyczyna moze byc brak tego czegos co wydziela korzen i co sprzyja glonojadomsama juz nie wiem
dodam jeszcze ,ze moje kirysy mają trzy lata,kosiarki rok nie chorują
Tola pisze:kotx2 pisze:umieraja mi glonojady,ilekroc kupie ,dwa trzy tygodnie pozyją,sprawdzałam parametry wody zakwaszenie itd,wszystko niby ok a jednak nie ,coś jest na rzeczy ,akwa nie przerybione,skorupa kokosa ,myślałam ze przyczyna moze byc brak tego czegos co wydziela korzen i co sprzyja glonojadomsama juz nie wiem
dodam jeszcze ,ze moje kirysy mają trzy lata,kosiarki rok nie chorują
a sprawdzałaś parametry wody ?
Tola pisze:to znaczy? jaki masz poziom NO2, NO3, jakie pH, KH, GH ??
Tola pisze:Hmmm, możliwe że masz problem podobny do mojego (jakieś 4 lata temu), wtedy zaczynałam na poważnie z akwaRybcie chorowały, zbrojniki padały a glony i ślimaki to już kolejna historia... Parametry wody to podstawa. Sprawdza się je najlepiej testami kropelkowymi (polecam Sera bo w miarę nie drogie). Każdy parametr ma oddzielne znaczenie. Dla życia ryb napewno NO2 i NO3. Jeśli jest zbyt wysokie to zwykła umieralnia a nie akwa
Ph ma znaczenie ale już mniejsze dla życia, zaś olbrzymie dla rozmnażania (wiem bo dochowałam się z ikry danio i neonek). Duzo by tu o tym mówić ale nie sądzę aby twój korzeń był przyczyną padania zbrojników. Jeśli go choć troszkę przygotowałaś to powinno być OK. Moim zdaniem należy zacząć od wody ....
Tola pisze:w kontakcie z wodą akwariową korzeń zaczyna uwalniać z siebie różne dziwne rzeczy [...]
Przerabiałam ten temat raz i wygląda to co najmniej obleśnie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości