Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Wto wrz 06, 2011 20:27 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Bardzo lubię prętniki.
Znowu mogłabym mieć haremik... :1luvu:
No, ale poczekam jeszcze :)
mamuśka

Post » Wto wrz 06, 2011 20:28 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Każdy nowo zakupiony korzeń bez względu na jego pochodzenie należy namoczyć w solance (nie gotować) około doby a potem kilkakrotnie sparzyć wrzątkiem. Gotowanie uwalnia barwniki i korzenie ciemnieją. Jeśli się go nie namoczy i nie sparzy przy sporym farcie nie dzieje się nic. Na ogół jednak korzenie są nasączane rożnymi preparatami przedłużającymi ich trwałość i w kontakcie z wodą akwariową korzeń zaczyna uwalniać z siebie różne dziwne rzeczy co w konsekwencji może wyglądać tak:

ObrazekObrazek

Przerabiałam ten temat raz i wygląda to co najmniej obleśnie :P
Obrazek

http://adena.net.pl/
NAJTAŃSZE BIURO RACHUNKOWE W POLSCE
ZDALNA WSPÓŁPRACA
ZADZWOŃ !!! SPRAWDŹ CENĘ DLA SWOJEJ FIRMY

Tola

Od: Pt lis 24, 2006 16:00

Post » Wto wrz 06, 2011 20:31 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Tola pisze:Każdy nowo zakupiony korzeń bez względu na jego pochodzenie należy namoczyć w solance (nie gotować) około doby a potem kilkakrotnie sparzyć wrzątkiem. Gotowanie uwalnia barwniki i korzenie ciemnieją. Jeśli się go nie namoczy i nie sparzy przy sporym farcie nie dzieje się nic. Na ogół jednak korzenie są nasączane rożnymi preparatami przedłużającymi ich trwałość i w kontakcie z wodą akwariową korzeń zaczyna uwalniać z siebie różne dziwne rzeczy co w konsekwencji może wyglądać tak:

ObrazekObrazek

powiem szczerze,ze odechciało mi sie korzenia...a glonojadów juz nie mam,dzis przy zmianie wody zauważyłam :( juz sama nie wiem co moze byc przyczyną :cry:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Wto wrz 06, 2011 20:32 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

hm... mi coś takiego czasem łupina kokosowa wydziela :roll:
Przez długi czas nic się nie działo, a jak ją przy okazji restartu dobrze wyszorowałam (glonów chciałam się pozbyć) to taka niby pleśń się zaczęła wydzielać.

A wiesz co to dokładnie jest to białe na tym Twoim korzeniu?
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Wto wrz 06, 2011 20:33 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

kotx2 pisze:Przerabiałam ten temat raz i wygląda to co najmniej obleśnie :P
powiem szczerze,ze odechciało mi sie korzenia...a glonojadów juz nie mam,dzis przy zmianie wody zauważyłam :( juz sama nie wiem co moze byc przyczyną :cry:

a co się dzieje w akwa?
Obrazek

ZDALNA WSPÓŁPRACA

Tola

Post » Wto wrz 06, 2011 20:36 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:hm... mi coś takiego czasem łupina kokosowa wydziela :roll:
Przez długi czas nic się nie działo, a jak ją przy okazji restartu dobrze wyszorowałam (glonów chciałam się pozbyć) to taka niby pleśń się zaczęła wydzielać.

A wiesz co to dokładnie jest to białe na tym Twoim korzeniu?

w moim przypadku to byl nowo zakupiony korzeń wrzucony do akwa bez przygotowania - prawdopodobnie wydzielał badziewie którym go nasączyli w kontakcie z azotanami, ale to tylko moje przypuszczenia ....

kokos jeśli po czasie cokolwiek wydziela - najlepiej się go pozbyć
Obrazek

ZDALNA WSPÓŁPRACA

Tola

Post » Wto wrz 06, 2011 20:36 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Tola pisze:
kotx2 pisze:Przerabiałam ten temat raz i wygląda to co najmniej obleśnie :P

a co się dzieje w akwa?[/quote]

umieraja mi glonojady,ilekroc kupie ,dwa trzy tygodnie pozyją,sprawdzałam parametry wody zakwaszenie itd,wszystko niby ok a jednak nie ,coś jest na rzeczy ,akwa nie przerybione,skorupa kokosa ,myślałam ze przyczyna moze byc brak tego czegos co wydziela korzen i co sprzyja glonojadom :? sama juz nie wiem :roll:

dodam jeszcze ,ze moje kirysy mają trzy lata,kosiarki rok nie chorują

kotx2

Post » Wto wrz 06, 2011 20:42 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Zarejestruj się na tym forum http://www.akwarium.net.pl/port/
Myślę że będą umieli ci pomóc, tylko musisz znać parametry ...
mamuśka

Post » Wto wrz 06, 2011 20:48 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

kotx2 pisze:umieraja mi glonojady,ilekroc kupie ,dwa trzy tygodnie pozyją,sprawdzałam parametry wody zakwaszenie itd,wszystko niby ok a jednak nie ,coś jest na rzeczy ,akwa nie przerybione,skorupa kokosa ,myślałam ze przyczyna moze byc brak tego czegos co wydziela korzen i co sprzyja glonojadom :? sama juz nie wiem :roll:

a sprawdzałaś parametry wody ?
Obrazek

ZDALNA WSPÓŁPRACA

Tola

Post » Wto wrz 06, 2011 20:48 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Tola pisze:
kotx2 pisze:umieraja mi glonojady,ilekroc kupie ,dwa trzy tygodnie pozyją,sprawdzałam parametry wody zakwaszenie itd,wszystko niby ok a jednak nie ,coś jest na rzeczy ,akwa nie przerybione,skorupa kokosa ,myślałam ze przyczyna moze byc brak tego czegos co wydziela korzen i co sprzyja glonojadom :? sama juz nie wiem :roll:

a sprawdzałaś parametry wody ?

tak ,wszystko w normie

kotx2

Post » Wto wrz 06, 2011 20:57 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

to znaczy? jaki masz poziom NO2, NO3, jakie pH, KH, GH ??
Obrazek

ZDALNA WSPÓŁPRACA

Tola

Post » Wto wrz 06, 2011 20:59 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Tola pisze:to znaczy? jaki masz poziom NO2, NO3, jakie pH, KH, GH ??

o rany :roll: tego dokładnie Ci nie podam ,bo sprawdzał mi znajomy zagorzały akwarysta,ja na tym sie kompletnie nie znam,ale wszystko było w normie,sprawdzał swoimi aparaturami,odczynnikami i czyms tam jeszcze :roll:

kotx2

Post » Wto wrz 06, 2011 21:09 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Hmmm, możliwe że masz problem podobny do mojego (jakieś 4 lata temu), wtedy zaczynałam na poważnie z akwa :) Rybcie chorowały, zbrojniki padały a glony i ślimaki to już kolejna historia... Parametry wody to podstawa. Sprawdza się je najlepiej testami kropelkowymi (polecam Sera bo w miarę nie drogie). Każdy parametr ma oddzielne znaczenie. Dla życia ryb napewno NO2 i NO3. Jeśli jest zbyt wysokie to zwykła umieralnia a nie akwa :( Ph ma znaczenie ale już mniejsze dla życia, zaś olbrzymie dla rozmnażania (wiem bo dochowałam się z ikry danio i neonek). Duzo by tu o tym mówić ale nie sądzę aby twój korzeń był przyczyną padania zbrojników. Jeśli go choć troszkę przygotowałaś to powinno być OK. Moim zdaniem należy zacząć od wody ....
Obrazek

ZDALNA WSPÓŁPRACA

Tola

Post » Wto wrz 06, 2011 21:12 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Tola pisze:Hmmm, możliwe że masz problem podobny do mojego (jakieś 4 lata temu), wtedy zaczynałam na poważnie z akwa :) Rybcie chorowały, zbrojniki padały a glony i ślimaki to już kolejna historia... Parametry wody to podstawa. Sprawdza się je najlepiej testami kropelkowymi (polecam Sera bo w miarę nie drogie). Każdy parametr ma oddzielne znaczenie. Dla życia ryb napewno NO2 i NO3. Jeśli jest zbyt wysokie to zwykła umieralnia a nie akwa :( Ph ma znaczenie ale już mniejsze dla życia, zaś olbrzymie dla rozmnażania (wiem bo dochowałam się z ikry danio i neonek). Duzo by tu o tym mówić ale nie sądzę aby twój korzeń był przyczyną padania zbrojników. Jeśli go choć troszkę przygotowałaś to powinno być OK. Moim zdaniem należy zacząć od wody ....

kiedyś udało mi się uchować ikre danio a z ikry małe rybki ale nic z tego nie wyszło,bo inne ryby je zjadły

kotx2

Post » Wto wrz 06, 2011 23:06 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Tola pisze:w kontakcie z wodą akwariową korzeń zaczyna uwalniać z siebie różne dziwne rzeczy [...]

u mnie tak było nawet po wygotowaniu. wystarczy stadko krewetek, dzień czy dwa i po obleśnym widoku ani śladu :D
Izabela
Obrazek

Marcepan

Od: Śro lip 11, 2007 15:22

[poprzednia][następna]