Alex405 pisze:Rzeczywiście uważajcie na dożylne kroplówki w takiej sytuacji. Mój kot z nowotworem płuc i płynem w opłucnej dobrze tolerował jedynie te podskórne. Raz pewna wetka podała mu kroplówkę dożylną i o mało się nie udusił![]()
Potem musiał być bardzo intensywnie odwodniony i został umieszczony w komorze tlenowej. Tłumaczono mi, że przy chorobach płuc, nie przyjmują one tak dużej ilości płynu i powstają przesięki kroplówki do płuc, czyli zwierzę "tonie".
Ja, oczywiście, nie jestem wetem, ale piszę to z perspektywy prawie półrocznej walki z nowotworem płuc w ostatnim stadium.
Właśnie tak też było z moją Gagusią ['] dostała w lecznicy kroplówkę dożylną bo miała być ponoć lepsza od podskórnej i dzidzia niedługo by się wykończyła tak ziapała. Szybko dostała tlen, zastrzyki i tak żeśmy w gabinecie walczyli o jej życie.
Alex405 pisze:Ja też napiszę, że kotka powinna mieć zrobione usg, a najlepiej echo serca (na pewno wykonuje się je w Warszawie, u Was - nie wiem). To da lepszy obraz tego, co się dzieje w klatce piersiowej. Jeśli płynu jest dużo, trzeba go ściągnąć, żeby mogła oddychać i nie zapadły się płuca.
Moja kicia po ściągnięciu, jak już pisałam wyżej, 100 ml krwistego płynu poczuła się dużo lepiej, co umożliwiło jej w miarę swobodne oddychanie.
olafen pisze:Ja mam pytanie.
Czym różni się RTG od USG
http://www.google.pl/url?sa=t&source=we ... yQ&cad=rja
Badanie USG pozwala na ocenę kształtu, wielkości i położenia narządu czy przestrzeni anatomicznej, a także powierzchni i wnętrza tych narządów.
Badanie radiologiczne pozwala na ukazanie wielu szczegółów morfologicznych wnętrza organizmu, bez uwidocznienia których postawienie rozpoznania ostatecznego często jest niemożliwe. Mimo wielu zalet metodą RTG posługuje się stosunkowo niewielka grupa praktyków. Wynika to prawdopodobnie z dość powszechnego przekonania, że badania rentgenodiagnostyczne odnoszą się wyłącznie do rozpoznawania schorzeń układu kostnego, w tym w szczególności do złamań lub diagnostyki dysplazji stawu biodrowego. Tymczasem badanie RTG można z powodzeniem wykorzystać do diagnostyki chorób w obrębie klatki piersiowej (płyn w jamie opłucnej, obrzęk płuc, urazy, nowotwory, przepuklina przeponowa) oraz jamy brzusznej (skręt lub rozszerzenie żołądka, obecność ciała obcego, niedrożność przewodu pokarmowego).
W zależności od sposobu wykonania zdjęcia badanie radiologiczne dzieli się na zwykłe (zdjęcie przeglądowe) lub tzw. badanie kontrastowe, wykonywane w celu dokładniejszego uwidocznienia wnętrza bądź struktur badanego narządu (np. światła jelita).