Było:b.niski fosfor - teraz wapń nie przyswajany, b.niski

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 02, 2011 22:40 Re: Było:b.niski fosfor - teraz wapń nie przyswajany, b.niski

Po pierwsze należy się upewnić, co do tego, co zostało oznaczone, iCa czy tCa. Znane są przypadki wetów, którzy nie bardzo wiedzą, co analizator oznacza.

tCa - total Ca
iCa - ionized Ca

Normalne stężenie iCa w surowicy kotów wynosi 4.6 to 5.4 mg/dl. (bardzo wąski zakres - zgodny z uzyskanym wynikiem!!!)
Normalne stężenie tCa 9 - 12 mg/dl (mniej więcej tak pamiętam - nie chce mi się sprawdzać).

Przy oznaczaniu tCa metodą kolorymetryczną należy mieć na uwadze:

- Wysokie stężenia bilirubiny mogą wywoływać ujemne zafałszowania oznaczenia tCa
- Próbki nie powinny byc rozcieńczane.

===============================================================================

Przewlekła hipocalcemia może przebiegac bezobjawowo lub wywoływać następujące objawy kliniczne:

Drżenie mięśni
skurcze mięśni
sztywność chodu
zmiany zachowań
Niepokój lub pobudzenie
Agresja
Nadwrażliwość na bodźce
Dezorientacja
Anorexia
Osowiałość

Główne przyczyny:

niedoczynność przytarczyc pierwotna
niedoczynność przytarczyc wtórna <- CRF

Należy określić czy hipocalcemia jest PTH zależna, czy nie. Pomocne w tym mogą być oznaczenia:

PTH
iCa
1,25-dihydroxyvitamin D

Znając jakie oznaczenia były wykonane oraz ich wartości, można by próbować podejrzewać, z lepszym lub gorszym skutkiem, rzeczywistą przyczynę odchylenia pomiaru, ponieważ występują dość istotne zależności między nimi (np. bardzo silna zależnośc Ca <-> P), które w rozmaitych przypadkach powodują rozmaite odchylenia od mediany. Można by też określić jakie oznaczenia powinny zostać wykonane ponad wymienione powyżej.

Niestety stwierdzenie "pozostałe" nie niesie informacji o wykonanych oznaczeniach, a powiedzonko "w normie" nie niesie informacji o uzyskanych wartościach. Wypisywanie zaś wszystkich możliwych przypadków przekracza moje możliwości.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Nie wrz 04, 2011 20:09 Re: Było:b.niski fosfor - teraz wapń nie przyswajany, b.niski

Dziękuję!

Sama wetka już przemyślała i stwierdziła, ze coś źle robią, bo niemożliwe, żeby u dwóch kotów nagle za niski wapń wyszedł :roll: Jutro ją zapytam, czy wie w ogóle jaki wapń badała.

Co do objawów hipocalcemii - mój nie ma na szczęście żadnych wymienionych (pierwsze, co mi przyszło do głowy to Brucek Anji i jego problemy z niedoczynnością przytarczyc - pod tym kątem obserwuję moje)

Odczekam tydzień, dalej podaję wapń i wit.D i powtarzam badania (z uwzględnieniem wszystkich odmian wapnia - o ile znajdę weta, który będzie umiał pobrać krew do tych badań :? ).
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

[poprzednia]