Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 29, 2011 16:59 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

jak najtaniej i najprosciej zrobic zabezpieczenie? nie musi byc mega mocne i mega estetyczne, bo to mieszkanie tymczasowe dla mnie i mojego zwierza, a wychodzi na balkon tylko przy mnie..

magdullah

Od: Czw lis 05, 2009 9:10

Post » Pon sie 29, 2011 17:03 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

mimbla64 pisze:
mikizone pisze:Te rurki są dociśnięte na maximum do balkonu powyżej, a zaciski plastikowe są tak mocno zaciśnięte, że nie ma szans, żeby rurka się obsunęła w dół. Rurki na górze są nadpiłowane, żeby można było na nie nasunąć siatkę.Balkon powyżej ma taki rowek dookoła i w tym rowku są rurki. Jeśli balkon nad wami nie ma rowka, to zawsze można go w nim zrobić na niewielkiej powierzchni.Do ściany nie są przymocowane. Wszystko trzyma się konstrukcji balkonu. Jedynie rurki na parapecie są zamocowane za pomocą śrub rozporowych - patrz zdjęcie.Koszt mojego balkonu to 280 zł ( materiały)

Ok. Dzięki, czyli konstrukcja musi być dobrze docięta. Fajnie, że twój TŻ potrafił to zrobić. Niestety ja nie będę miała parapetu okiennego, żeby chociaż do niego przymocować, pozostaną tylko barierki.
Można do tego wykorzystać drążki rozporowe
http://wyposazenielazienki24.pl/index.php?id=3
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Pon sie 29, 2011 17:09 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Amika6 pisze:
mimbla64 pisze:
mikizone pisze:Te rurki są dociśnięte na maximum do balkonu powyżej, a zaciski plastikowe są tak mocno zaciśnięte, że nie ma szans, żeby rurka się obsunęła w dół. Rurki na górze są nadpiłowane, żeby można było na nie nasunąć siatkę.Balkon powyżej ma taki rowek dookoła i w tym rowku są rurki. Jeśli balkon nad wami nie ma rowka, to zawsze można go w nim zrobić na niewielkiej powierzchni.Do ściany nie są przymocowane. Wszystko trzyma się konstrukcji balkonu. Jedynie rurki na parapecie są zamocowane za pomocą śrub rozporowych - patrz zdjęcie.Koszt mojego balkonu to 280 zł ( materiały)

Ok. Dzięki, czyli konstrukcja musi być dobrze docięta. Fajnie, że twój TŻ potrafił to zrobić. Niestety ja nie będę miała parapetu okiennego, żeby chociaż do niego przymocować, pozostaną tylko barierki.

Amiko6 masz na myśli, żeby taki drążek umieścić między podłogą mojego balkonu a sufitem balkonu powyżej? Tylko nie wiem, jaka tam jest odległość, a drążki najdłuższe 260 cm.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Pon sie 29, 2011 18:44 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

mimbla64 pisze:
Amika6 pisze:
mimbla64 pisze:

Amiko6 masz na myśli, żeby taki drążek umieścić między podłogą mojego balkonu a sufitem balkonu powyżej? Tylko nie wiem, jaka tam jest odległość, a drążki najdłuższe 260 cm.
Te najdłuższe są od 145 do 260, więc na pewno dopasujesz do wysokości (czyli w wersji nierozciągniętej mają 145 cm i można je wydłużyć max do 260 cm, a pewnie więcej niż 255 cm nie masz, więc powinny być dobre).
Tylko trzeba uważać przy rozciąganiu, bo potem dosyć trudno zmniejszyć do potrzebnego wymiaru (trzeba sporo siły i zdecydowanego naporu). Rozciąga się je na potrzebną długość + jakieś 5 cm dodatkowo i potem na siłę wciska nadmiar rurki w rurkę i wstawia (one sprężynują).
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Pon sie 29, 2011 18:58 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Ten drążek ze sprężyną, który pokazałaś, nie złapie tak dobrze jak śruba rozporowa - tak mówi mój TŻ. Pomijając fakt, że jest drogi.A koszt śruby to 4 zł za metr. A standardowa wysokość pomiędzy dwoma balkonami jest przeważnie od 2m60cm. Wystarczy, że zabraknie centymetr i nie będzie trzymać. Najlepiej kupić rurki 2m 50 cm i od dołu dać śruby rozporowe.

mikizone

Od: Wto mar 29, 2011 10:28

Post » Nie wrz 25, 2011 11:21 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

A Ja się już pochwalę że moje kociaki maja okno na świat. Krata jest już zamontowana. Rewelacja, polecam każdemu i wkrótce wstawię zdjęcia.
Teraz to ze zwykłego okna zrobił sie megafajny balkon koci :kotek:
MIKUŚ

Post » Pon paź 03, 2011 10:26 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

mikizone pisze:Ten drążek ze sprężyną, który pokazałaś, nie złapie tak dobrze jak śruba rozporowa - tak mówi mój TŻ. Pomijając fakt, że jest drogi.A koszt śruby to 4 zł za metr. A standardowa wysokość pomiędzy dwoma balkonami jest przeważnie od 2m60cm. Wystarczy, że zabraknie centymetr i nie będzie trzymać. Najlepiej kupić rurki 2m 50 cm i od dołu dać śruby rozporowe.

Mikizone, myślimy właśnie z TŻ nad zabezpieczeniem w sposób nieinwazyjny. Gdzie znaleźliście te śruby rozporowe? Bo zjeździliśmy OBI i Leroy'a i niestety nie udało nam się ich znaleźć :(

laiqua

Od: Wto lis 09, 2004 23:19

Post » Pon paź 03, 2011 10:47 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Nie mam czasu przeglądac całego wątku, czy możecie mi podsunac rozwiązanie na zabezpieczenie uchylonego okna?
Najlepiej gotowy produkt :oops:

pozdrawiam :D

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Pon paź 03, 2011 23:23 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

śruba rozporowa została zrobiona z pręta gwintowanego długości 1 m fi 8 ( pręt przycięty u nas piłką do metalu na odpowiedni wymiar) - w castoramie kosztuje 4 zł 99 gr., do tego nakrętki na klucz . Śrubę robi się tak: na jeden koniec przyciętego pręta gwintowanego ( np 20 cm) nakręca się nakrętkę i podkłada podkładkę, np filc - by nie rysowała podłoża ( np. parapetu). Na drugi koniec pręta nakręca się drugą nakrętkę do połowy lub 3/4 tego pręta. Pozostałą część pręta wkłada się w rurkę. Tą drugą nakrętkę wykręcamy powodując dociśnięcie rurki do np. sufitu.
Wykręcając trzeba trzymać pręt, żeby się nie obracał.
To wg instrukcji mojego TŻa. Śruba została zrobiona w ten sposób, bo nigdzie nie ma takich długich śrub mimośrodowych. Dodatkowo do drugiej śruby jest dodana jeszcze jedna nakrętka, żeby się nie odkręcało - tak na wszelki wypadek. Trzeba pójść do castoramy, poprosić pręt gwintowany i do tego nakrętki. Nasze rurki mają fi 15, pręt fi 8, nakrętki fi10.
Mam nadzieję, że pomogłam. W razie czego jest na jednym ze zdjęć, które wstawiłam - na parapecie widać.

mikizone

Post » Wto paź 04, 2011 21:35 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Mikizone, dziekuje bardzo za odpowiedz. TŻ zrozumiał, ja niewiele ;)
Wynajmujemy mieszkanie i poszukujemy rozwiązania, ktore pozwoliloby nie wiercic w ścianach. Gdy uda nam się skompletować materiały i zorganizować czas, pochwalę się rezultatem.
Pozdrawiam

laiqua

Od: Wto lis 09, 2004 23:19

Post » Wto paź 04, 2011 22:35 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Laiqua, odnośnie naszego balkonu popełniliśmy błąd. Dół powinien być lepiej zabezpieczony. Nasz skubany "wścibięnoswszędzie" o mały włos nie rozpracował jak się wydostać poza siatkę. Musieliśmy dołozyć takie brzydkie zielone obramowanie ( jakich używa się do ogrodzenia ogródka np. warzywnego), żeby nie kombinował. Normalnie prawie pancernie teraz jest:). Ale brzydko. Niestety linki stalowe są bardzo drogie i na razie tak musi zostać.Przy okazji wkleję zdjęcie tego czegoś. :)

mikizone

Post » Wto paź 04, 2011 22:37 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Tu widać. Proszę jak łobuz kombinuje :)
Obrazek

mikizone

Post » Czw paź 06, 2011 9:44 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Witam. Jak przekonać rodzinę do zabezpieczenia okien i balkonu lub chociaż na razie okien?
Nie mogę adoptować żadnego kota bo nie mam zabezpieczonych okien.
TZ jest niereformowalny, twierdzi że skoro mam koty 20 lat i nic sie nie wydarzyło to teraz nagle wydziwiam :evil:
Mówi że nie bedzie zyc w klatce i sie na to nie zgadza !!!
Może macie pomysł na jakieś zabezpieczenie "mobilne", gdzies chyba widziałam ala sieci rybackie, miękkie.
Tak kombinuję żeby zrobić coś, co można zdjąć

Angell14

Od: Wto wrz 20, 2011 13:10

Post » Czw paź 06, 2011 10:06 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

ramki do okien można łatwo i wzglednie tanio wykonać, są one w 100% zdejmowalne i nie niszczą okien. nie zasłaniają świata i nie trzeba ich montować w każdym oknie- wystarczy jedno czy dwa.
Obrazek ObrazekObrazek
Franek & Rysia
Zabezpieczenia okien i balkonów 3miasto- R E A K T Y W A C J A.

rambo_ruda

Od: Pon maja 15, 2006 16:53

Post » Czw paź 06, 2011 10:32 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

rambo_ruda pisze:ramki do okien można łatwo i wzglednie tanio wykonać, są one w 100% zdejmowalne i nie niszczą okien. nie zasłaniają świata i nie trzeba ich montować w każdym oknie- wystarczy jedno czy dwa.

Nie chodzi im o niszczenie, tylko o to że będą sie czuli jak w klatce, że nie będą mogli przez okno wyglądać ani nic zrzucić i ogólnie, że mi "odbija".
Chciałam adoptowac kota potrzebującego np od jakiejś fundacji ale przez to nie spełniam kryteriów.
Mam 2 koty, jednego niedawno wziełam od kogoś kto nawet nie pytał o ic - cieszył sie że pozbył sie kłopotu, ale chciałbym wziąć jeszcze jednego

Angell14

Od: Wto wrz 20, 2011 13:10

[poprzednia][następna]