[Łodź] szukam mlodego kotka

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon sie 29, 2011 14:37 Re: [Łodź] szukam mlodego kotka

weterynarz stwierdzil ze to zapchane gruczoly i tyle, o odrobaczeniu nic nie wspomnial. Mowilam ze mala nic nie je ale stwierdzil ze to stres, jak 2 dni nie bedzie jadla to mamy przyjsc i da jej jakies leki na apetyt. Probujemy co sie da, saszetki, karmy suche, mokre, pasztet, jedynie tylko lyknela troche mleka krowiego. Odrana na sile jak sie jej wepchnelo saszetke to troszke tyknela ale reszte wyplula. Wyglada ze ma pelny brzuch, bo okragly ale to niemozliwe skoro prawie nic nie je.

judka13

Od: Nie sie 21, 2011 14:29

Post » Pon sie 29, 2011 14:45 Re: [Łodź] szukam mlodego kotka

Pełny brzuch u takiego malucha (w dodatku prawie niejedzącego) to typowy objaw zarobaczenia !

Naprawdę nie czekaj, podjedź do któregoś z polecanych wetów. Taki mały kot szybko słabnie, czekanie dwa dni może bardzo jej zaszkodzić :(. Twój wet może i jest zaprzyjaźniony, ale sądząc po jego podejściu i zaleceniach to naprawdę warto porozmawiać z kimś innym.
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Pon sie 29, 2011 14:48 Re: [Łodź] szukam mlodego kotka

a jak wyglada odrobaczenie u tak malego kota i ile moze kosztowac?

judka13

Post » Pon sie 29, 2011 14:57 Re: [Łodź] szukam mlodego kotka

Odrobaczenie jest tanie, ten preparat na kark, o którym wcześniej wspominałyśmy z andorką - stronghold bądź profender - jest najdroższy i kosztuje ok. 15-20 zł. Taki preparat kupisz u weta i to weterynarz zdecyduje jaką dawkę kotu podać. Wiem, że w wielu lecznicach za byle co lekarze liczą sobie jak za zboże. Pani dr Ewa Pacałowska ma bardzo rozsądne ceny, na pewno z Ciebie nie zedrze, podobnie pani dr z lecznicy przy Tesco na Pojezierskiej, zwłaszcza jak powiesz, żwe kotunia jest ze schroniska.
Zacytuję z innego wątku:
MaybeXX pisze:[
Kot nie trawi mleka krowiego bo nie wytwarza enzymu do tego potrzebnego. Po mleku krowim może dostać biegunki.
- Wielką sztuką jest umiejętność odrobaczenia takiego malutkiego kociaka. Jeśli dasz za dużą dawkę leku zabijesz
wszystkie znajdujące się wewnątrz kociaka robaki. Efekt będzie taki, że trupy robaków zatkają przewód pokarmowy jak korek. Kot będzie miał wtedy niedrożność przewodu pokarmowego i umrze w mękach. Jeśli to go nie zabije, to ma szansę nie przeżyć zatrucia toksynami, które wydobędą się z trupów robaków.
Obrazek

pisiokot

Post » Pon sie 29, 2011 14:58 Re: [Łodź] szukam mlodego kotka

Nie jest bardzo drogie.U mnie takie maluchy odrobaczają pastą vetminth. Oczywiście, powtarza się po trzech tygodniach.To na początku jest trochę wydatków, potem już nie.Ważne, żeby zadbać na początku, dobrze karmić, bo potem się na wecie oszczędza.Trzeba ją będzie jeszcze zaszczepić i to też nie raz, ale nie wolno jednocześnie z odrobaczaniem.Swoje kotki teraz szczepię raz na dwa-trzy lata.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon sie 29, 2011 15:05 Re: [Łodź] szukam mlodego kotka

to zaraz pojdziemy. Bo mala jej chudziutka a ma duzy brzuch i praktycznie ciagle spi, duzo miauczy no i nie je.

judka13

Post » Pon sie 29, 2011 15:08 Re: [Łodź] szukam mlodego kotka

Odradzałabym teraz kiedy kicia nie je odrobaczanie jej tabletkami czy pastą. To dodatkowo obciąży jej przewód pokarmowy :(.
Wg mnie najlepszy byłby ten preparat na kark, bo on omija przewód pokarmowy kota i nie obciąża go.
Judka13, na pw podam Ci mój nr telefonu, jakby coś to dzwoń.
Obrazek

pisiokot

Post » Pon sie 29, 2011 15:15 Re: [Łodź] szukam mlodego kotka

pisiokot pisze:Nie wiem, w której części Łodzi mieszkasz, ale w zależności od tego, gdzie Ci bliżej podjedź może na Przybyszewskiego 12 (blisko placu Reymonta) do p. dr Ewy Pacałowskiej, albo do lecznicy "Centrum dra Seidla" przy Tesco na Pojezierskiej.

judka13, Pisiokot dobrze radzi, musicie jak najszszybciej podjechać do którejś z tych dwóch lecznic.
Z jakiej części Łodzi jesteś?

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Pon sie 29, 2011 15:16 Re: [Łodź] szukam mlodego kotka

judka13 jest chyba z Widzewa.
Znacie tam dobrą lecznicę?
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Pon sie 29, 2011 15:18 Re: [Łodź] szukam mlodego kotka

Do Magdy Minich niech jedzie. Lecznica nazywa się "Fauna" i jest na Gorkiego.
ObrazekObrazekObrazek

marija

Od: Czw gru 28, 2006 22:44

Post » Pon sie 29, 2011 15:20 Re: [Łodź] szukam mlodego kotka

marija :ok:
judka13 - dawaj na Gorkiego. Lekarz prowadzący kota jest naprawdę bardzo ważny :ok: :ok: :ok:
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Pon sie 29, 2011 16:02 Re: [Łodź] szukam mlodego kotka

W przychodni rano byl facet a nie "nasza" weterynarz. teraz dzwonilam i ona byla, wiec sie udalismy. Stwierdzila ze to prawdopodobnie robaki, ale rowniez stres. Dala odrobaczajacy preparat, i witaminki dawac co 4 h i kazala obserwowac czy sa wymioty i robaki. Stwierdzila ze w schronisku ja za wczesnie zaszczepili i tym samym dali wirusa. Mamy obserwowac

judka13

Post » Pon sie 29, 2011 17:32 Re: [Łodź] szukam mlodego kotka

judka13 pisze: Stwierdzila ze w schronisku ja za wczesnie zaszczepili i tym samym dali wirusa. Mamy obserwowac

A była szczepiona? Bo mi się wierzyć nie chce.

Ta maluszka na fotkach nie wygląda na zdrowego i radosnego kociaka.
Zarobaczona na bank.
Nie widziałam kota ze schroniska niezarobaczonego.

MaybeXX

Od: Pon sie 13, 2007 17:18

Post » Pon sie 29, 2011 17:39 Re: [Łodź] szukam mlodego kotka

wlasnie byla zaszczepiona, odrobaczona i odpchlona. Mozna zaszczepic po 8 tygodniu zycia, a ona byla zaszczepiona ok 6-7 tygodnia. Narazie caly czas lezy i odpoczywa. Oby to tylko robaki byly.

judka13

Post » Pon sie 29, 2011 17:45 Re: [Łodź] szukam mlodego kotka

O matko!-taki osłabiony kot i wszystko na raz?????????? 8O
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

[poprzednia][następna]