Judka13, kota wziętego ze schroniska powinno się zawsze pokazać swojemu weterynarzowi. Niech go obejrzy dokładnie, zbada - w schronisku weterynarz ogląda zwierzaki tyle o ile (zwłaszcza te wyglądające na zdrowe), bo zwyczajnie nie ma czasu ani możliwości, żeby każdemu zapewnić indywidualną opiekę. To już rola opiekuna czyli w tym przypadku Twoja

.
Jeśli coś Cię niepokoi w stanie zdrowia czy samopoczucia kota to idź z nim do weterynarza, my tu na forum Ci nie odpowiemy, co małej dolega.
Z mojego doświadczenia mogę Ci tylko powiedzieć, że
Zawsze odrobaczałam tymczasy brane ze schroniska mimo, że miały tam podawany środek odrobaczający. W schronisku na ogół odrobacza się koty jednorazowo, a to nie wystarcza.
Za KAŻDYM razem coś z nich wyłaziło - glisty, tasiemce, fuj.
Generalnie środki odrobaczające podaje się dwukrotnie ze względu na cykl rozwojowy pasożytów. Chyba, że są to preparaty, o których pisze andorka - profender czy stronghold. One mają przedłużone działanie i wystarczy podanie ich jednorazowo. Przy tym są wygodne, podaje się je w postaci płynu na kark. Nie trzeba wpychać kotu do pysia tabletki czy pasty. Ja właśnie je stosuję.
Tych preparatów w schronisku się nie używa, bo są dużo droższe.
Przeczytaj, tu jest wszystko dobrze wytłumaczone:
http://kocia_stronka.republika.pl/odrobaczanie.htmlJednorazowe odrobaczenie jest nieskuteczne.I nie martw się - nawet jak mała ma robaki, to nic strasznego. Trzeba iść do weterynarza i odrobaczyć.
Czy masz jakiegoś zaprzyjaźnionego weta ?
Co do toksoplazmozy - mam koty od kilkunastu lat, przez dwa i pół roku jeździłam do schroniska, stykałam się z (dosłownie) setkami tamtejszych kotów, często chorych, zaniedbanych itp. Ostatnio wylądowałam w szpitalu na oddziale zakaźnym, zrobiono mi m.in. test na toksoplazmozę, wyszedł negatywny. Więc chyba nie jest tak łatwo zarazić się tym od kota. Zresztą jak poczytasz to przyjmuje się, że w 75% zakażeń wirusem tokso przyczyną jest kontakt z surowym mięsem - podczas przygotowywania posiłków chociażby.
Artykułów na ten temat jest pełno, zobacz, choćby tu:
http://www.e-pasozyty.pl/pasozyty/toksoplazmoza/