PAKT CZAROWNIC XXVII

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 28, 2011 12:07 Re: PAKT CZAROWNIC XXVII -zmiany - głosujemy nowy regulamin!!!

I wszystko jasne - pewnie wystarczyłby link do powyższego zestawienia. Shiro, Broszka już złożyła rezygnację, więc raczej nie doczyta :( . Wyszukiwarka działa, ale znacznie łatwiej znaleźć coś, jak się wie dokładnie, czego się szuka.
A skoro już tak się zajmujemy szczegółami, to na zestawieniu zacytowanym przez Mulesię widzę: "2011-06-17 Przelew z rachunku 150,00 PLN Etiopia na podróż z psicą pożyczka" - a we wcześniejszych danych do Trinity nie ma ani tego wydatku, ani wpłaty-zwrotu.
Czy należy to rozumieć, ze Etiopia kasę pożyczyła i oddała, czyli nie była faktycznie ani wydatku ani wpłaty? Czy ta pożyczka nadal "wisi"? Bo jak tak, to może warto przemyśleć umorzenie długu Etiopii?

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Nie sie 28, 2011 12:08 Re: PAKT CZAROWNIC XXVII -zmiany - głosujemy nowy regulamin!!!

Mulesia pisze:Czarek przed chwilą usiłował zjeść ... mój rachunek za wodę 8O wielkości 40cmx10 cm.
Chce mi chyba pomóc w uporaniu się z płatnościami :mrgreen:

Na szczęście dorwałam gadzinę, zanim zdołała coś połknąć.

Kocham Twojego Czarka, wiesz? :ryk: :ok:

Przebrnelam przez to wszystko co sie tu nagromadzilo i pozwolcie ze napisze kilka slow przemyslenia. Postaram sie krotko ;)

Po pierwsze, Broszka, nie wypisuj sie z Paktu. Jest zamieszanie, jak to zwykle sie moze zdarzyc miedzy babami/kociarami/wiedzmami, do tego pogoda zamula mozgi i koniec sezonu urlopowego. Nie sa to okolicznosci sprzyjajace konkretyzowaniu myslenia. Zapewne masz odczucia ze nie zostalas zrozumiana, ale inne Siostry tez takie odczucie moga miec. Ja na przyklad nie rozumiem nic mniej wiecej od polowy dyskusji (ale ja jestem z Podgorza a poza tym mam olej w oku :twisted: ) Wyjscie z Paktu i trzasniecie drzwiami niczego nie rozwiaze. Wrecz przeciwnie, utrudni. A przeciez nie o to Ci chodzilo, prawda?

Po drugie. Mysle ze za duzo slow sie pojawia na okreslenie spraw prostych.
Zasady Paktu sa proste jak konstrukcja miotly - naprawde! A patrzac na rozwoj dyskusji w watku, pojawilo mi sie pytanie czy my przypadkiem nie uzywamy nadmiaru slow zeby ta miotle jak najlepiej opisac? Z dobrej woli oczywiscie i checi usystematyzowania spraw formalnych. Nie neguje tego bynajmniej, bo tez uwazam ze pewne rzeczy trzeba doprecyzowac.
Pakt to Pakt, tak jak miotla to miotla. Jesli bedziemy o miotle opowiadac zbyt rozlegle, to sluchacz pomysli ze ta miotla to niezly mikser tylko czemu przy mieleniu miesa musi jeszcze zamiatac...? :) Takie momentami mialam wrazenie sledzac dyskusje.

Po 3. Troche mamy zaburzona komunikacje, tak mi sie wydaje - to co jedna siostra rozumie jako ABC inna czyta ABC ale rozumie BCA. I ma prawo, bo kazdy z nas jest inny tylko prosze, starajmy sie tez czytac innych ze zrozumieniem i nie unosmy sie emocjami. I jesli czegos NIE rozumiemy albo wydaje sie ze rozumiemy ale nie do konca to zadajmy pytanie dyskutantowi, czy aby na pewno to chcial powiedziec. To nic nie kosztuje a zdecydowanie pomaga :)

Po 4. Ja np wpisow Broszki nie odczytalam na zasadzie "przyszla nowa i chce sie rzadzic", raczej jako pytania osoby ktora nie kuma czaczy do konca i prosi o wyjasnienie. Rozumiem ze nie zna Paktu, rozumiem ze obawia sie o pieniadze bo zycie i doswiadczenie nas uczy ze trzeba byc ostroznym. Zwlaszcza na miau, gdzie rozne sytuacje mialy miejsce.

Natomiast zaskoczylo mnie - i nie spodobalo mi sie, powiem wprost - to porownanie Paktu do prywatnego folwarku - Broszko, nie obraz sie na mnie prosze, ale uwazam ze bylo to nie na miejscu. Ja traktuje Vill jak Siostre Prezes i Zalozycielke Paktu, ale bynajmniej nie czuje sie jak element folwarku czy innego gospodarstwa. Jesli dobrze rozumiem, zbyt emocjonalnie podeszlas dosprawy - i poszlo napiecie po kablu. To sie zdarza czasami, mnie rowniez, swietanie jestem i udawac nie bede ze bylam kiedykolwiek. Jednak Broszko prosze Cie zebys na przyszlosc starala sie wkrecac wiekszy bezpiecznik, szkoda naszych relacji... Ze o kablach nie wspomne ;)

Po piate i ostatnie w temacie dyskusji: Jest niedziela, zmiana pogody i generalnie koniec tygodnia. Moja propozycja brzmi: odpuscmy na dzis dyskusje o finansach Paktu. Nic sie nie stanie jesli wrocimy do tego jutro, przeczytamy sobie na spokojnie MERYTORYCZNE fragmenty i zadamy konkretne pytania. Ok?

Pochwale sie - wczoraj udalo sie nam w koncu odgrzebac z zaleglego ukladania i sortowania szpejow i elementow wyposazenia gospodarstwa domowego. Mieszkanie przypomina wreszcie miejsce zycia ludzi, koty sa zachwycone faktem ze maja wieksza przestrzen a ja nie nadazam z odkurzaniem kurzu i kudlow. TZ zrobil wczoraj pyszne placki ziemniaczane, przy okazji oparzyl sie paskudnie ale dzielnie mimo bolacej reki sekundowal mi w porzadkach.
Ale temperatura spadla nieco jest lepiej... byle do przodu Siostry :)

Dobrej niedzieli wszystkim Wam. I dobrego tygodnia!
Najpiękniejszą muzyką przed snem jest mruczenie szczęśliwego kota...

solangelica

Od: Wto paź 28, 2008 23:10

Post » Nie sie 28, 2011 12:20 Re: PAKT CZAROWNIC XXVII -zmiany - głosujemy nowy regulamin!!!

alix76 pisze:I wszystko jasne - pewnie wystarczyłby link do powyższego zestawienia. Shiro, Broszka już złożyła rezygnację, więc raczej nie doczyta

I szkoda....skoro zadała sobie tyle trudu aby dociec....to trochę zbyt pochopnie wyciągnęła wnioski...
solangelica pisze:Natomiast zaskoczylo mnie - i nie spodobalo mi sie, powiem wprost - to porownanie Paktu do prywatnego folwarku - ale uwazam ze bylo to nie na miejscu. Ja traktuje Vill jak Siostre Prezes i Zalozycielke Paktu, ale bynajmniej nie czuje sie jak element folwarku czy innego gospodarstwa. !
- no właśnie..... :(
alix76 pisze: Czy ta pożyczka nadal "wisi"? Bo jak tak, to może warto przemyśleć umorzenie długu Etiopii?
Myślę, że ustaliłyśmy, że ewentualną pomoc dla sióstr w trudnej sytuacji będziemy realizować organizując (przez chętne osoby) zbiórkę celową.
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Nie sie 28, 2011 12:24 Re: PAKT CZAROWNIC XXVII -zmiany - głosujemy nowy regulamin!!!

shira3 pisze:ciach
alix76 pisze: Czy ta pożyczka nadal "wisi"? Bo jak tak, to może warto przemyśleć umorzenie długu Etiopii?
Myślę, że ustaliłyśmy, że ewentualną pomoc dla sióstr w trudnej sytuacji będziemy realizować organizując (przez chętne osoby) zbiórkę celową.

Też racja ...

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Nie sie 28, 2011 12:44 Re: PAKT CZAROWNIC XXVII -zmiany - głosujemy nowy regulamin!!!

villemo5 pisze:
dolabra pisze:Moim skromnym zdaniem uważam, że nie powinniśmy odpuszczać głosowania za ten miesiąc.
(...)

Dolabra ma takie zdanie, Mulesia ma inne... Pomponmama, alix76 i inne Siostry pewnie też inaczej sądzą... Co osoba, to inne oczekiwania. Ja naprawdę nie jestem w stanie zadowolić wszystkich. Prosiłam tylko o czas na przegłosowanie zasad. Mówiłam, że do kwestii składek sierpniowych możemy powrócić... Jednak czy naprawdę od teraz będziemy głosować każdą pierdołę?? Bo każdy chce, żeby jego racja była na wierzchu??
Mamy głosować nad głosowaniem?? Litości :roll:
Broszka pyta dlaczego Vill ma decydować.
A ja mogę zapytać dlaczego ma decydować dolabra? A za chwilę może Dzyśka wpadnie przelotem i zapyta dlaczego ma decydować Mulesia??
Wiele lat PAKT działa, ale takiego cyrku ja tu jeszcze nie widziałam. Jak ja mam pogodzić te wszystkie racje i przy okazji nie doprowadzić funkcjonowania wątku do absurdu??

Vill, wyrwałaś mnie do odpowiedzi..
decydujemy wspólnie, już wcześniej kilka Sióstr nie chciało "wypuszczać" sierpniowego głosowania i ja się do tych głosów dołączam...
Sol, masz rację, powinniśmy uszanować prawo każdego do zadawania pytań, i jest jak piszesz, to co dla Broszki jest ABC, dla innej jest CBA.. proponuję się unosić..
Dyskusja nad zasadami - mam to samo zdanie co SOL..
Filuś ['] - moje Serce..
Obrazek

dolabra

Od: Pt wrz 04, 2009 20:13

Post » Nie sie 28, 2011 12:50 Re: PAKT CZAROWNIC XXVII -zmiany - głosujemy nowy regulamin!!!

Miałam już się nie odzywać...
Ponieważ jednak nadal piszecie do mnie to napiszę naprawdę już ostatniego posta w tym wątku.

Nie mam zwyczaju tłumaczyć że nie jestem wielbłądem - robię to w tej chwili tylko po to żeby nie zostawiać tu niedomówień.

Chciałam pomagać kotom a ponieważ jestem biedna to oglądam każdą złotówkę ze wszystkch stron.
Próbowałam się dopytać o szczegóły gdzie (i dlaczego tam) trafią moje składki za sierpień i kiedy trafią do jakiegoś beneficjenta
O ile jeszcze z nieuzasadnionego ataku na moją osobę innych czarownic nic bym sobie nie robiła o tyle Siostra Prezes potraktowała mnie jako osobę ZARZUCAJĄCĄ niegospodarność i sprzeniewierzenie kasy choć nic takiego nigdzie nie pisałam i nie miałam nic takiego na myśli.
Skoro więc osoba której chyba najbardziej powinno zależeć na transparentności rozliczeń ma w nosie udzielanie nowym osobom jakichkolwiek wyjaśnień a wręcz na starcie oskarża od razu osobę pytającą o złe zamiary - to sorry, ale w takim gronie dla mnie nie ma miejsca.

Nie ma problemu, mogę swoją skromną pomoc ulokować gdzie indziej bo kotów potrzebujących jest cała masa a i również nieformalnych funduszy na forum sporo.

Proszę więc już do mnie nie pisać bo ja nie odpowiem.
Odpięłam wątek i nie będę już tu wchodzić.
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Nie sie 28, 2011 13:01 Re: PAKT CZAROWNIC XXVII -zmiany - głosujemy nowy regulamin!!!

...a tak liczylam na konstruktywny dialog, bez emocji ech. szkoda.
szerokiej drogi Broszko.
szkoda ze nie odniesiesz sie do tego co napisalam powyzej, czekalam na Twoja odpowiedz. zalezalo mi na tym zeby sie dowiedziec bezposrednio OD CIEBIE co o tym sadzisz.
bo nie zamierzam odczytywac tego miedzy wierszami. moge sie bardzo pomylic w ocenie Twojej osoby a tego bym nie chciala...
Najpiękniejszą muzyką przed snem jest mruczenie szczęśliwego kota...

solangelica

Od: Wto paź 28, 2008 23:10

Post » Nie sie 28, 2011 17:37 Re: PAKT CZAROWNIC XXVII -zmiany - głosujemy nowy regulamin!!!

Kochane moje ... potraktujmy to wszystko jako nowe doswiadczenie do wyciągnięcia wniosków :wink: .
Zawsze ceniłam PAKT za zgodę jaka tu panuje :1luvu:

Temperatura spadła i to jest najlepsza wiadomość dnia, wreszcie jest czym oddychac ! :1luvu:

Pchła buziaki śle :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19

Post » Nie sie 28, 2011 17:43 Re: PAKT CZAROWNIC XXVII -zmiany - głosujemy nowy regulamin!!!

A ja rozładuję atmosferę jeszcze bardziej :) Aleks zaczyna się bawić :)
Rogerka nadal nie ma :placz: ale chociaż Aleks zaczyna powoli jeść i się bawić :D

Czy jest z nami jeszcze jakaś Siostra z Łodzi? Bo chciałam prosić o pomoc w poszukiwaniach Rogera...

selya

Od: Pon sie 22, 2011 16:18

Post » Nie sie 28, 2011 17:44 Re: PAKT CZAROWNIC XXVII -zmiany - głosujemy nowy regulamin!!!

Corne :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:

jak Szurpaty...jak był mały..
Filuś ['] - moje Serce..
Obrazek

dolabra

Post » Nie sie 28, 2011 17:53 Re: PAKT CZAROWNIC XXVII -zmiany - głosujemy nowy regulamin!!!

Pchełka piękna :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Aleks, jedz kociaku! I bądź dobrej myśli, mimo upływu czasu :ok: :ok: :ok:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

joarkadia

Od: Śro wrz 15, 2010 21:30

Post » Nie sie 28, 2011 17:54 Re: PAKT CZAROWNIC XXVII -zmiany - głosujemy nowy regulamin!!!

selya pisze:A ja rozładuję atmosferę jeszcze bardziej :) Aleks zaczyna się bawić :)
Rogerka nadal nie ma :placz: ale chociaż Aleks zaczyna powoli jeść i się bawić :D

Czy jest z nami jeszcze jakaś Siostra z Łodzi? Bo chciałam prosić o pomoc w poszukiwaniach Rogera...

Siostra cherry_menthol jest z Łodzi chyba ale ona coś się nie odzywa na wątku od dawna :roll: .
ObrazekObrazekObrazek

skwareek

Od: Pon maja 03, 2010 12:42

Post » Nie sie 28, 2011 18:05 Re: PAKT CZAROWNIC XXVII -zmiany - głosujemy nowy regulamin!!!

A ja chciałam nadmienić, że Frędzel mnie wykończy nerwowo jak nic! :evil: Dzisiaj mu się zapomniało ile ma lat i szalał po domu za papierkiem jak dziki. Zaczajony na ów papierek, z zadartym zadkiem wykonał tygrysi skok, ale coś mu nie wyszło i zrobił fikołka, gruchnąwszy z impetem zadkiem o podłogę. Tak gruchnął, że aż mu coś z tego zadka wypadło 8O . No i jak gruchnął, tak leży bez ruchu, nawet okiem nie mrugnie. Myślę sobie; matko jedyna zabił się! Lecę do niego biegiem, a ten skubaniec, dopiero jak już go dotknęłam zerwał się na nogi, strzelił łapą papierek i jakby nigdy nic znowu go zaczął gonić :roll: Mnie pozostało tylko posprzątać z podłogi to, co Frędzelek w ferworze walki zgubił :? Czy on jest normalny? :roll:
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Od: Śro paź 15, 2008 15:16

Post » Nie sie 28, 2011 18:08 Re: PAKT CZAROWNIC XXVII -zmiany - głosujemy nowy regulamin!!!

jak najbardziej normalny.. a może ma alzheimera i mu sie kocięce lata przypomniały..
a do Sióstr zakonnych naprzeciwko własnie dotarła pielgrzymka z Częstochowy, idą do Gdańska..
koty pochowały się bo młodzież ze śpiewem na ustach.. ino Lolek trzyma gardę i na balkonie pyszczy..
Filuś ['] - moje Serce..
Obrazek

dolabra

Post » Nie sie 28, 2011 18:09 Re: PAKT CZAROWNIC XXVII -zmiany - głosujemy nowy regulamin!!!

Przebrnęłam właśnie przez tę małą awanturę.. Zrobiłam błąd, że nie podałam dat rozchodu środków ze skarpety, ale ponieważ podawałam je niedawno na wątku to nie pomyślałam, ze to będzie aż tak ważne. No i do wiadomości ogólnej: te rozchody dotyczą wyłącznie pomocy, pożyczka była tylko jedna - dla Etiopii. Nie pisałam o niej bo teoretycznie nie są to wydane pieniądze, a o samym fakcie było przecież wiadomo.
Co do procentów, to konto oprocentowane jest 0,1% w skali roku.. Kokosy to to nie są, a opłaty miesięczne wynoszą 4 zł, co znacznie przewyższa oprocentowanie. Ponoszę je sama.
Dla wyjaśnienia: te 4 zł to stricte nie za prowadzenie konta, bo to jest bezpłatne, a za kartę. Musiałabym robić zakupy nią za co najmniej 100 zł miesięcznie, to opłaty tej by nie było. A że nie używam konta do żadnych innych celów - no to jest.
Składkę roczną Broszki (60 zł) przelałam w całości na wybranego przez Nią Beneficjenta - zgodnie z Jej życzeniem.
ObrazekObrazek Zawsze będe Cię kochać Gemusiu :*

Trinity36

Od: Pon lip 09, 2007 20:58

[poprzednia][następna]