Pierwsza wystawa - prosze o porady / pomoc.

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Pt mar 06, 2009 14:19

:ok:

Quera

Od: Pon lut 09, 2009 17:28

Post » Sob mar 07, 2009 14:17

Mamy Ex1! Czekamy na Ring. Narazie to wszystko :) :lol:
Obrazek

bartoszek_pl

Od: Śro gru 10, 2008 12:25

Post » Sob mar 07, 2009 14:21

Super :D

Quera

Od: Pon lut 09, 2009 17:28

Post » Wto mar 10, 2009 9:30

A więc było tak:

W pierwszym dniu wystawy oceniała nas sędzia Tatiana Dyachuk- Ukraina. Kotka była zdenerwowana, to jej pierwsza wystawa, ale widać było, że sędzia umie dogadać się z kotami i poszło całkiem dobrze. W sumie to ja chyba bardziej byłem zdenerwowany od kota, bo nawet nie umiałem powiedzieć jaki mam numerek :)
Pani Tatiana stwierdziła, że kotka ma bardzo dobra budowę, urzekły ją jej oczy. Miała zastrzeżenie, że sierść jest troszeczkę za długa, jednak sama dodała, że to sierść dziecięca i w właśnie ją zmienia. Natomiast bardzo podobało jej się stan sierści i to jak się srebrzy. Dostaliśmy ocenę Ex1.

W drugim dniu wystawy byliśmy u sędzi Tamary Biryukov`ej - Ukraina.
Ja byłem już mniej zdenerwowany, kot chyba również. U tej sędziny także otrzymaliśmy Ex1.

Obie sędziny "nakazały" nam jeździć z kotką na wystawy bo jak to stwierdziły: "budzie krasnaja, budzie princeska" Czy jakoś tak :)

Nie otrzymaliśmy Nom Bis. Jednak nie liczyłem nawet na Ex1, pojechaliśmy po naukę, dobra zabawę i nowe kontakty. Nasze plany spełniły się w 150%.

Chciałbym w imieniu swoim oraz Ani serdecznie podziękować Pani Urszuli oraz Agacie i jej mężowi za miło spędzony czas, cały worek dobrych rad oraz pomoc podczas wystawy. Mam nadzieję, że spotkamy się na następnej.
Obrazek

bartoszek_pl

Od: Śro gru 10, 2008 12:25

Post » Śro sie 24, 2011 18:27 Re: Pierwsza wystawa - prosze o porady / pomoc.

Słuchajcie - potrzebuję porady, bo chyba osiwieję.
To nie będzie moja pierwsza wystawa, natomiast pierwsza pewnego siedmiomiesięcznego orientalnego młodzieńca.
Chorera... on bojowy w sytuacjach stresowych jest. Dość mocno.
W Opolu go chciałam pokazać, ale im bliżej wystawy - tym więcej mam wątpliwości.
Jest jakaś rada na bojowość? Mam go nie wystawiać?
Jezu... sama już nie wiem...
Wdzięczna będę za rady, albo choć wsparcie moralne;)
Obrazek

Guciomania

Od: Pt lip 08, 2011 21:37

Post » Śro sie 24, 2011 18:53 Re: Pierwsza wystawa - prosze o porady / pomoc.

Zobaczysz jak się będzie zachowywał na wystaie, przecież wiesz, że koty zachowuj się trocę inazej. Najwyżej zgłosisz ABS.
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Śro sie 24, 2011 19:02 Re: Pierwsza wystawa - prosze o porady / pomoc.

może spróbujesz preparatu Kalm Aid ? Nie otępia kota , być może zadziała na niego łagodniej . Ja bym podał choćby ze względu na silny stres .
U mnie zadziałał na kocurka 8 miesięcznego . Na moje dorosłe kocury kryjące nie działał , nawet przez podawanie dużo dni przed wystawą .
Obrazek

Pluszaki

Od: Wto sty 08, 2008 14:54

Post » Śro sie 24, 2011 19:10 Re: Pierwsza wystawa - prosze o porady / pomoc.

Wystawić, wyluzować, bo kot się stresuje, również wtedy kiedy trzymający się stresuje. Trzymać zdecydowanie, żeby kot wiedział kto rządzi, a łapoczyny karcić "nie!". I gadać, gadać, gadać, bo dla większości wystawianych przeze mnie futer różnych ras gadanie jest jak lekarstwo.
Niektórzy próbują kocimiętki w sprayu i innych preparatów na uspokojenie. Działa też, ale na dłuższą metę, dieta bogata w taurynę.
Mówię to jako obiektywny kotolub, nie-posiadacz wystawowego futra, który czasem musi zanieść coś rozwścieczonego do oceny lub wystawić w BISie, choć rozwścieczonej IV-tej kategorii nie widziałam. Zaczepiającą z klatki na ringu i zrozpaczoną nad swym losem owszem :wink:
(...) powiedział kiedyś do mnie: „Nie wiem, czy uda ci się poprawić rasę, ale zrób wszystko, żeby przynajmniej jej nie zepsuć". Zrozumiałam wtedy, jak wielka odpowiedzialność ciąży na hodowcach i jak ważne są podstawowe zasady, którym powinni oni pozostać wierni przez całe życie. (...)

mów mi Fatum

Od: Pon maja 03, 2010 13:39

Post » Śro sie 24, 2011 19:13 Re: Pierwsza wystawa - prosze o porady / pomoc.

mów mi Fatum pisze:choć rozwścieczonej IV-tej kategorii nie widziałam. Zaczepiającą z klatki na ringu i zrozpaczoną nad swym losem owszem :wink:

To zapraszam w ten weekend do Opola... Boję się, że będzie na co popatrzeć;(
Dzięki za rady. Chyba skorzystam ze wszystkich:)
Obrazek

Guciomania

Post » Śro sie 24, 2011 21:10 Re: Pierwsza wystawa - prosze o porady / pomoc.

No właśnie chciałabym, ale nie dam rady niestety. Zapraszam do stolycy we wrześniu, bo na pewno będę. :D
W razie jakby nad kotem nie dało się zapanować, dobrze mieć ze sobą koc lub kocią budkę, jeśli lubi w niej spać.
a ten "bojownik" to Neiro? Cudny on :1luvu:
(...) powiedział kiedyś do mnie: „Nie wiem, czy uda ci się poprawić rasę, ale zrób wszystko, żeby przynajmniej jej nie zepsuć". Zrozumiałam wtedy, jak wielka odpowiedzialność ciąży na hodowcach i jak ważne są podstawowe zasady, którym powinni oni pozostać wierni przez całe życie. (...)

mów mi Fatum

Od: Pon maja 03, 2010 13:39

Post » Śro sie 24, 2011 21:18 Re: Pierwsza wystawa - prosze o porady / pomoc.

Guciomania pisze:To nie będzie moja pierwsza wystawa, natomiast pierwsza pewnego siedmiomiesięcznego orientalnego młodzieńca.
Chorera... on bojowy w sytuacjach stresowych jest. Dość mocno.

A cwiczylas z nim juz np. pozycje wystawowa? Sprobuj poprosic obca mu osobe, zeby go wziela na rece, rozciagnela, podniosla - tak jak to robi sedzia na wystawie przy stoliku sedziowskim. Zobaczysz wtedy jak Twoj buntownik reaguje - moze nie bedzie tak zle... Powodzenia w kazdy badz razie :ok:
ObrazekObrazek
Obrazek

Przepis na sok z buraków dla kociąt - http://blog.augustynska.eu/sok-z-burakow-dla-kociat/

bitis

Od: Śro paź 15, 2008 11:04

Post » Śro sie 24, 2011 21:18 Re: Pierwsza wystawa - prosze o porady / pomoc.

To gdzie w Opolu szukać rozwścieczonej IV :mrgreen:
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Śro sie 24, 2011 22:09 Re: Pierwsza wystawa - prosze o porady / pomoc.

Ta... rozciąganie ćwiczyliśmy, ale w warunkach domowych wszystko można z tym ciołkiem zrobić;)
Ha, no pożyjemy, zobaczymy.
Ale nie tylko ja mam wściekłego kota, prawda?;)))
Obrazek

Guciomania

Post » Śro sie 24, 2011 22:11 Re: Pierwsza wystawa - prosze o porady / pomoc.

mów mi Fatum pisze:a ten "bojownik" to Neiro? Cudny on :1luvu:

A no Nerio...
Obrazek

Guciomania

Post » Śro sie 24, 2011 22:37 Re: Pierwsza wystawa - prosze o porady / pomoc.

Guciomania pisze:Ta... rozciąganie ćwiczyliśmy, ale w warunkach domowych wszystko można z tym ciołkiem zrobić;)
Ha, no pożyjemy, zobaczymy.
Ale nie tylko ja mam wściekłego kota, prawda?;)))

prawda :kotek:
Obrazek

Pluszaki

Od: Wto sty 08, 2008 14:54

[poprzednia][następna]