Niki (FeLV+) - startujemy w konkursie :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 16, 2011 15:38 Re: Niki (FeLV) - szukamy alergenu

Tatianko, wygląda pięknie; ma cudowną, miękką jak aksamit sierść; 2 tyg. temu ważyła 3700 g, a tłuszczyku jakby jej przybyło :oops: ostatnie dwa dni, głównie przespała na moich kolanach i gdyby nie wczorajsze wieczorne ożywienie, pomyślałabym, że jest chora.
I myślałam, że drapie się mniej, ale myliłam się. Nawet jak śpi, to budzi się, aby się podrapać. Teraz do głowy doszły łapki (głównie przednie) i brzuszek :roll:
Na samych chrupkach jest b. krótko, więc muszę poczekać jeszcze na ewentualną poprawę.

Królika będę miała dla Nikuśki :dance: :dance: A nawet dwa :D :D
Może będzie przyswajalny dla niej i będę mogła jej urozmaicić jedzenie bo teraz to wygląda tak:
Niki idzie do kuchni i miauczy; podchodzi do michy z chrupkami, wącha, podnosi łebek, patrzy na mnie i miauczy; ja wychodzę, bo czuję ból, a paniusia idzie za mną i miauczy i często oblizuje się (myślałam, że tak robią tylko psy :roll: ). Jak mnie nie ma w kuchni, to przychodzi do mnie, siada i miaukoli :(
Ta cała sytuacja mnie chyba bardziej przerasta :(
Obrazek
Wszystkie argumenty na podparcie ludzkiej wyższości nie są w stanie zaprzeczyć jednej niezaprzeczalnej prawdzie: w cierpieniu zwierzęta są nam równe. Peter Albert David Singer

szybenka

Od: Nie gru 13, 2009 22:16

Post » Wto sie 16, 2011 16:24 Re: Niki (FeLV) - szukamy alergenu

biedna tygryska :(. Bozita ma takie specyfiki smakowe, jak królik, a nawet renifer czy raki (nie wiem czy i łosia nie widziałam), ale w takich karmach zawsze jest napisane, że ten "smak przewodni" stanowi 4%, a reszta wiadomo - jak wszędzie - inne mięso. Nie wspominając, że jest słabo tolerowana przez inne koty. Nie pocieszę Cię szybenko, bo sama jak szukałam karmy z niższym fosforem i dokładnie opisanym składem, to łapałam się za głowę. Na tych przystępnych cenowo, mokrych, to tylko bozitka miała wypisane pierwiastki. Ale alternatywy już nie znalazłam. A i bozita dziwna, bo smaków kilkanaście, a w każdym te same wielkości co do miejsca po przecinku. Jak to możliwe przy różnym składzie... Albo smak - kurczak, a kurczaka masz w karmie 4% a reszta to ryby i rybopochodne (tu chyba feliks jakiś...). Nie zazdroszczę problemu. Tym bardziej, że tu jeszcze wrażliwość podniebienia i żołądka...
pisałaś że nawet gotowane.... czytałam, że dla kota łatwiej przyswajalne jest surowe niż gotowane (wbrew temu co się może wydawać), choć wiem, że i to nie służy Królewnie :( trzymam kciuki. A wiadomo co może być przyczyną, że teraz się to ujawniło? Pewnie tak jak u ludzi, brak reguł... Ja też raz mocniej kicham, raz mniej, nie widzę żadnych prawidłowości...
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Od: Śro lut 18, 2009 15:16

Post » Wto sie 16, 2011 17:57 Re: Niki (FeLV) - szukamy alergenu

rybcie ja też robiłam rekonesans w karmach z obniżoną zawartością fosforu. Jakoś ich niewiele znalazłam. :roll:
Bozita ma fosforu mało bo tylko 0,3%, Kattovit Performence ma 0,28%, a Kattovit Urinary 0,20% (ale w przypadku kota nerkowego, to akurat nieprzydatna karma).
Suchych karm z obniżonym P poniżej 0,5 nie znalazłam wcale. :roll:

Kurczę, biedna Niki. :(
Między Bogiem, a prawdą to wcale nie musi być alergia pokarmowa.
Agnieszko, może proszek do prania zmieniłaś, albo płyn do płukania?
Obrazek

selene00

Od: Nie gru 13, 2009 13:55

Post » Wto sie 16, 2011 18:00 Re: Niki (FeLV) - szukamy alergenu

selene00 pisze:Kurczę, biedna Niki. :(
Między Bogiem, a prawdą to wcale nie musi być alergia pokarmowa.
Agnieszko, może proszek do prania zmieniłaś, albo płyn do płukania?
Nic się u mnie nie zmieniło, chyba że uaktywniła się u Niki alergia na kurz :twisted: bo ostatnio nie mam kiedy sprzątać :oops: ;) dziś zamierzam odświeżyć chałupę, jak do niej wrócę :twisted:
Obrazek
Wszystkie argumenty na podparcie ludzkiej wyższości nie są w stanie zaprzeczyć jednej niezaprzeczalnej prawdzie: w cierpieniu zwierzęta są nam równe. Peter Albert David Singer

szybenka

Post » Wto sie 16, 2011 18:11 Re: Niki (FeLV) - szukamy alergenu

Miałam nadzieję, że proszek. :roll:
A swoją drogą, to można przestać tolerować proszki, które się dotychczas tolerowało. Wiem coś o tym. Na własnej skórze przerobiłam. :wink:
Obrazek

selene00

Od: Nie gru 13, 2009 13:55

Post » Pt sie 19, 2011 10:38 Re: Niki (FeLV) - szukamy alergenu

Dziewczyny, a przy okazji alergii Niki...czy któraś w Was miała może do czynienia z tą karmą http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... 23931#more ?
Obrazek Obrazek

jamkasica

Od: Śro sie 25, 2010 9:42

Post » Pt sie 19, 2011 10:57 Re: Niki (FeLV) - szukamy alergenu

jamkasica pisze:Dziewczyny, a przy okazji alergii Niki...czy któraś w Was miała może do czynienia z tą karmą http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... 23931#more ?
Ja niestety nie :(
Obrazek

szybenka

Post » Pt sie 19, 2011 18:39 Re: Niki (FeLV) - szukamy alergenu

zdrówka dla Słodzinki,mojej Kocinki :1luvu: :1luvu: :1luvu:

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Obrazek
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Sob sie 20, 2011 21:23 Re: Niki (FeLV) - szukamy alergenu

Jesteśmy, już wróciłam! Potrzymam kciuki za Nikunię :ok:
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Wto sie 23, 2011 9:48 Re: Niki (FeLV) - szukamy alergenu

Dziewczęta, co tam u Was? 8)
Obrazek Obrazek

jamkasica

Od: Śro sie 25, 2010 9:42

Post » Wto sie 23, 2011 10:39 Re: Niki (FeLV) - szukamy alergenu

Duża zalatana i mówi, że ma mało czasu, ale jak jest w domu, to ze mną odpoczywa: bawi się ze mną, albo czyta książkę, a ja wtedy wyciągam się na jej nogach. Jest fajnie. I mam nowe piórka, bo duża dostała dwie dostawy piór z kur :)
Mam od tygodnia nowe chrupki, smakują mi, ale duża nie daje mi nic innego. Mówi, że czeka aż przestanę się drapać. Drapię się już chyba mniej.
Niki w zastępstwie dużej

Obrazek
Obrazek

szybenka

Post » Wto sie 23, 2011 10:48 Re: Niki (FeLV) - szukamy alergenu

Nikuniu jakie chrupki dostajesz?
Nie bałaś się dziś w nocy - rano Moja Duża słyszała, że teraz u Was były straszne burze i myślała czy spowodowały duże zniszczenia.
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Wto sie 23, 2011 17:06 Re: Niki (FeLV) - szukamy alergenu

Jem chrupki RC Hypoallergenic z RC Gastro Intenstinalem.
Ja się burzy nie boję, tylko duża się boi, że ja się mogę bać.
Ja to się boję niektórych dużych, zwłaszcza jak wyciągają ręce, czasami ptaków, jak za dużo ich lata za oknem, no i jak duża wymyśla i chce mi coś do pyszczka wcisnąć, albo jak skraca mi pazurki, albo jak mnie wyczesuje, to boję się i tego nie lubię, ale jestem grzeczna, bo nie chcę, aby duża się denerwowała... bo ja kocham swoją dużą... mruczę jej moje opowieści, ugniatam brzuch albo nogi i to czasem z pazurkami... :) podsuwam jej swój łebek i boczki, aby zobaczyła jakie mam miękkie futerko... zachęcam ją do zabawy, bo fajnie jest razem się pobawić, czasami szaleję, a ona się śmieje... jestem blisko, aby jej nie było smutno... czasem zaglądam co je i pilnuję, aby jadła dobre rzeczy... fajnie mi jest :)
Niki
Obrazek

szybenka

Post » Wto sie 23, 2011 18:01 Re: Niki (FeLV) - szukamy alergenu

Niki ucałuj swoją Dużą ode mnie i cieszę się, że chociaż może na forum za dużo czasu nie ma, to Tobie go nie oszczędza :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Pycha kroczy przed upadkiem. A za upadkiem kroczy śmieszność... :mrgreen:

WarKotka

Od: Pt lip 31, 2009 20:39

Post » Wto sie 23, 2011 19:10 Re: Niki (FeLV) - szukamy alergenu

Nikutku,Ty moje słoneczko kochane :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Obrazek
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

[poprzednia][następna]