12.04 SGGW-akcja ZAPYTAJ MINISTRA (s.91)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Nie sie 21, 2011 15:19 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

Tak dla jasności: moje wpisy nie mają na celu krytykowania nowelizacji, wręcz przeciwne, cieszę się z tego, że jest tak blisko uchwalenia, bo to duży krok we właściwą stronę i należy się ogromny szacunek wszystkim, którzy do tego doprowadzili. To, co piszę to raczej pomysły na przyszłość. Bo wierzę, że świadomość społeczna będzie się zmieniać i za jakiś czas będzie można znowu ustawę ulepszyć.
Podaruj 1% kotom z FF - KRS 0000228933!
Przygarnij kotusia, adoptuj kicię:
http://www.fundacjafelis.org (strona w budowie)

Domek Emilki

Od: Pt lut 12, 2010 10:42

Post » Nie sie 21, 2011 15:44 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

Każda dyskusja jest twórcza, a przynajmniej być powinna.Po co skakać sobie do oczu? Najważniejsze,że los zwierząt ma szansę na poprawę.MUSI być lepiej.Poczekajmy, zobaczymy, co będzie dalej.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie sie 21, 2011 16:35 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

Neigh pisze:Na tym forum od dluzszego czasu jest tak, ze lepiej sie jest nie odzywac. Albo sobie wzajemnie przytakiwac.

proszę Cię, to nie tak. ja po prostu czytałam obydwa projekty kilka razy, fragmenty, które mnie najbardziej interesują lub bezpośrednio dotyczą znam na wyrywki.
sądziłam, że możesz tego zapisu nie znać, więc go zacytowałam.
a do tego jestem ostatnio mocno przeczulona na protekcjonalne traktowanie, a tak odebrałam Twoją wypowiedź.
przepraszam, jeśli Cię uraziłam.

ewar pisze:Każda dyskusja jest twórcza, a przynajmniej być powinna.Po co skakać sobie do oczu? Najważniejsze,że los zwierząt ma szansę na poprawę.MUSI być lepiej.Poczekajmy, zobaczymy, co będzie dalej.

też tak sądzę.
i pomimo że nowelizacja nie jest doskonała, to uważam, że jest ważnym krokiem naprzód.
bardzo bym chciała, żeby przeszła.
Izabela
Obrazek

Marcepan

Od: Śro lip 11, 2007 15:22

Post » Nie sie 21, 2011 21:44 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

Zofia&Sasza pisze:
turkusowa pisze:Neigh, nawet nie żartuj! słusznie prawisz.

A mogłabyś to uzasadnić? :wink:
mogłabym :wink: inna sprawa, czy zechcę :wink: :mrgreen:
eot
tanie książki, ubrania damskie, męskie, dziecięce, małe butki, drobiazgi: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=144206
a tu buty damskie: viewtopic.php?f=27&t=127481 - tanio tanio!

turkusowa

Od: Wto lip 13, 2010 19:34

Post » Pon sie 22, 2011 13:13 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

Neigh pisze:
Marcepan pisze:
Neigh pisze:Wiecie czego mnie np. najbardziej w naszym prawodawstwie brakuje? Zakazu posiadania zwierzat. Nie ma takowego.

tekst nowelizacji:
w art. 35 po ust. 3 dodaje się ust. 3a w brzmieniu:
„3a. W razie skazania za przestępstwo określone w ust. 2 sąd orzeka zakaz posiadania zwierząt od roku do lat 10; zakaz orzeka się w latach”

To jest tekst nowelizacji a nie istniejacego prawa. Jak zostanie zatwierdzony - bedzie go mozna uznac za istniejacy w naszym prawodawstwie - na razie go nie ma.

I tez aby komus zasadzic zakaz posiadania zwierzat trzeba go najpierw skazac za przestepstwo okreslone ustawa 2.
Starszej pani - ktorej teoretycznie przyswiecaja szczytne pobudki ( ratuje te koty z ulicy...) skazac sie nie da z tytulu wymienionej ustawy. No ale to kwestia interpretacji prawa - rzecz dla prawnikow.

ale wujek/ciocia/brat/siostra/mama/tata czy dziewczyna zwiarzatka beda mogli posiadac. dla mnie kolejny martwy punkt tej nowelizacji :?

catani

Od: Wto sty 22, 2008 13:49

Post » Pon sie 22, 2011 13:54 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

Zaczyna to już być absurdalne.Przypomina mi to fragment jakiegoś występu kabaretowego.Polak wygrał dużą sumę pieniędzy.Od razu zaczął marudzić" A w czym to ja przywiozę? A będę się musiał zwolnić z pracy, potem odstać w banku w kolejce...itd".

ewar

Post » Pon sie 22, 2011 13:58 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

ewar pisze:Zaczyna to już być absurdalne.Przypomina mi to fragment jakiegoś występu kabaretowego.Polak wygrał dużą sumę pieniędzy.Od razu zaczął marudzić" A w czym to ja przywiozę? A będę się musiał zwolnić z pracy, potem odstać w banku w kolejce...itd".

:ok: A ja się cieszę bardzo, bardzo i żadne krakanie mi tego nie zepsuje :D Od pilnowania, żeby to działało jesteśmy my!
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pon sie 22, 2011 16:17 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

Ja też się cieszę, jestem po wrażeniem, że opór przeciwko nowelizacji był tak mały. Oby tak dalej!
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Pon sie 22, 2011 17:30 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

Mnie się podobał bardzo ten marsz pod sejm, to,że wszyscy się uśmiechali,zdawali się bardzo lubić nawzajem, byli dla siebie życzliwi.Było w tym coś takiego ładnego.Nie wiem, czy to,że ustawa ma szansę wejść w życie to tylko radość.Dla mnie to ogromna NADZIEJA, tak dalej przecież być nie może.

ewar

Post » Pon sie 22, 2011 18:41 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

Myślę, że te kwękolenia, jak mówi klasyk, wynikają głównie z tego, że co najmniej od 500 lat każdy Polak ma od dziecka do czynienia z dwoma problemami: kiepską i wybiórczą egzekucją prawa oraz nieograniczoną inwencją naszego społeczeństwa w dziedzinie jego omijania i naginania, czyli ogólnie pojętego kombinatorstwa. Nic dziwnego, że zawsze pojawia się strach, że ta czy inna ustawa nie zadziała...

Domek Emilki

Post » Pon sie 22, 2011 21:01 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

Domek Emilki pisze:Myślę, że te kwękolenia, jak mówi klasyk, wynikają głównie z tego, że co najmniej od 500 lat każdy Polak ma od dziecka do czynienia z dwoma problemami: kiepską i wybiórczą egzekucją prawa oraz nieograniczoną inwencją naszego społeczeństwa w dziedzinie jego omijania i naginania, czyli ogólnie pojętego kombinatorstwa. Nic dziwnego, że zawsze pojawia się strach, że ta czy inna ustawa nie zadziała...

A`propos, przypomniał mi się numer polskich studentów w UK, dawno temu, jakieś 40 lat z okładem.
W pokojach campusowych były grzejniki na monety. Płaciłeś- miałeś ciepło. Nie płaciłeś- dooopa.

Wszędzie było tego ciepła ledwo ledwo, a u Polaków- Kongo, upał że w majtakch chodzili w styczniu.
Przy pierwszym otwarciu grzenika okazało się, ze nie ma ani jednej monety.
SZok.
A w pokoju gorąco.
Żaden nie chciał puścić pary z gęby. Stawiali wódkę, próbowali upić i wyciągnąć z naszych sposób na ogrzewanie. Nic.
W końcu kwestor uczelni zainteresował się czarną magią uprawianą przez Polaków. Stanęło na tym, ze do końca studiów nic nie zapłacą jeśli tylko poowiedzą JAK TO ZROBILI.
I nie zgadniecie.
Zrobili odlew pojemniczka na monetę do grzejnika. Wlewali tam wodę. Taki zamarznięty "pieniążek" wrzucali do grzejnika, ten się uruchamiał, woda z pieniążka parowała i koniec cudów.

Normalnie Nobel. 8O
Z ekonomii oczywiscie.
www.fundacjafelis.org
na FB: Foondacja Felis
KRS 0000228933 - podaruj nam 1%

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Pon sie 22, 2011 21:39 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

Kasia D. pisze:Zrobili odlew pojemniczka na monetę do grzejnika. Wlewali tam wodę. Taki zamarznięty "pieniążek" wrzucali do grzejnika, ten się uruchamiał, woda z pieniążka parowała i koniec cudów.

nie rozumiem, ale spoko ;)

1. jak odlew pojemniczka?
2. z czego te niby monety?
3. z czego woda parowała?
4. gdzie wlewali wodę?

a nie że po prostu odlew monety, o podobnej ciężkości i identycznej wielkości, ale nieprawdziwej? ;)
bo jak nie - to nie rozumiem.
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pon sie 22, 2011 21:45 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

A cóż tu jest do rozumienia?
8O
zrobili pojemniczek na miarę monety
wlewali tam wodę i zamrażali
moneta z wody pasowała wymiarami i wagą
wrzucali ją do grzejnika, ona wpadała gdzieś tam, po drodze uruchamiając grzejnik.
Potem lód się roztapiał, woda parowała ( pod wpływem ciepła z grzejnika, który grzał jak szatan ) i tyle
www.fundacjafelis.org
na FB: Foondacja Felis
KRS 0000228933 - podaruj nam 1%

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Pon sie 22, 2011 21:59 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

no właśnie nie rozumiem po co właściwie robić odlew całego POJEMNIKA (no i jak, skoro to chyba odlew tego co w środku a nie na zewnątrz by się przydał bardziej, czyli tego co teoretycznie pod kłódką jest zamknięte) do wrzucania monet, skoro można zrobić zwyczajnie odlew monety z lodu ;)
ale nic to :lol: można sobie przecież życie utrudniać ;)

Łojezu! już wiem! tylko jak dla mnie "odlew pojemniczka na monetę do grzejnika" oznacza tyle, co ten pojemnik do którego się wrzuca monety aby uruchomić grzejnik, a nie po prostu foremkę na monetę ;)
*bo odlew pojemniczka to odlew pojemniczka, a nie sama foremka (to tak jakby powiedzieć odlew foremki ;) )

ale teraz by to nie przeszło chyba, bo lód jest dużo lżejszy od monet, bardziej nowoczesny automat by takiej podróbki nie przyjął ;)
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Wto sie 23, 2011 0:07 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

Znając Polaków, daliby radę. Zatapialiby drobniuteńkie kamyczki w lodzie. Albo odżałowali jeden pieniążek, wywiercili dziurkę, przeciągnęli nitkę i tak powstałaby moneta wielokrotnego użytku. Polak naprawdę potrafi - inaczej by nie przetrzymał carów, Hitlera i komuny...

Domek Emilki

[poprzednia][następna]