Jak szybko uśpić kota?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Zanim odpowiesz, przeczytaj nizej. Pytanie: Czy mój plan jest dobry?

Tak, świetny, zrób to
2
17%
Nie, beznadziejny, nie rób tego
4
33%
Przydały by się pewne modyfikacje
6
50%

Liczba głosów : 12

Post » Nie sie 14, 2011 9:41 Jak szybko uśpić kota?

Witam,

Koleżanka dała mi na urlop do opieki kotkę - kota uciekła pierwszego dnia przez szparę w siatce na balkonie, której moje koty, ani ja nie zauważyliśmy przez ostatnie 2 lata :?

Kot nie jest mój, wiec do mnie nie podejdzie. Co prawda zna mnie - był przeze mnie dokarmiany i potem odłowiony i przekazany koleżance. Kot wychowywał sie na wolności ale okazało sie ze lubił pieszczoty wiec któregoś dnia po prostu wzięłam go pod pachę i zaniosłam do domu. Uciekła wiec w teren dobrze sobie znany. Tyle ze to były plac budowy, chaszcze sięgają półtora metra.

Widzieliśmy ją wczoraj raz w krzakach ale uciekła. Dziś w nocy była potworna burza mam nadzieje ze sie nie wyniosła. Dziś rano jej nie widzieliśmy.
Plan jest taki: klatka łapka, koniec planu.

Nie wiem, chodzić jeszcze po tych krzakach i wypatrywać czy przestać zeby sie nie wyniosła stamtąd? Ogłoszenia nic nie dadzą - kot jest totalnie zbunkrowany, dzikawy i nie podejdzie do człowieka.

Nie mogę się dodzwonić do Koterii, jutro święto. Proszę o pożyczenie klatki łapki asap - 691 407 724

Agnieszka

NOWE - opis do pytania

Kotka jest żywa, cały czas siedzi w tych krzaczyskach. Wychodzi trochę bardziej na wierzch w porze karmienia okolicznych sierściuchów, ale do siebie nie da podejść, ucieka.
Wiem, ze tych krzaków nie opuszcza - ludzie oderwali b. duzo karteczek z kontaktem z rozwieszonych ogłoszeń ale nikt nie dzwonił. Osiedle jest chronione, panowie z ochrony są uzbrojeni w jej zdjęcia nic nie widzieli. W klatkę łapkę po 3 dniach złapał sie tylko jeż. Nie widzę żadnej możliwości złapania jej w tych chaszczach.

Ale mam nowy plan:
-Kupie w lecznicy jakiś środek usypiający (po konsultacji, żeby sie nie przekręciła)
-podam jej w jedzeniu z odległości 2-5 metrów, podczas gdy inne koty będą szamać swoje
-po pol h wkraczamy do akcji z kupą znajomych i przeczesujemy teren w poszukiwaniu śpiącej królewny

Słabe punkty planu:
-kot możne oszaleć i polecieć przed siebie - ale znajomi wcześniej obstawią teren i ulice, poza tym od 5 dni nie opusciła tych krzaków

Tonący brzytwy sie chwyta, poradźcie coś!!! Są jakieś inne sposoby otumanienia kota?
Ostatnio edytowano Czw sie 18, 2011 17:49 przez agnieszka336, łącznie edytowano 3 razy
Obrazek

agnieszka336

Od: Czw lis 27, 2008 20:58

Post » Nie sie 14, 2011 9:52 Re: Uciekła kotka Warszawa - POMOCY! Klatki lapki!

Mam tylko taką dwu stronna ,ciężka i długa ,jeśli się zdecydujesz
to proszę o pw :ok:

iwona66

Od: Pt paź 23, 2009 15:40

Post » Nie sie 14, 2011 12:26 Re: Uciekła kotka Warszawa - POMOCY! Klatki lapki!

Udało sie fuksem wziąc klatke z koterii - stoi nafaszerowana wątróbką i czeka (mam nadzieje ze nie złapie polowy okolicznych kotów).

Co moge jeszcze zrobic? Zwołać znajomych i szpalerem otoczyc teren? Czy moze dać jej spokój i poczekac az przemyśli sytuację oraz zgłodnieje?
Obrazek

agnieszka336

Post » Nie sie 14, 2011 13:04 Re: Uciekła kotka Warszawa - POMOCY! Klatki lapki!

Nic nie poradzę bo brak mi doświadczenia.
Trzymam kciuki za złapanie kotki.

Koleżanka wie?
Jest daleko?

MaybeXX

Od: Pon sie 13, 2007 17:18

Post » Pon sie 15, 2011 11:52 Re: Uciekła kotka Warszawa - POMOCY! Porady! Wsparcia!

Kotki nie widzielismy od soboty popoludnia, w klatke sie nikt nie złapal.

Słyszelismy za to kocie wrzaski wieczorem i rano - mamy nadziej ze to miejscowe koty ją znalazły i nawrzeszczały na nią, wiec chyba ciągle w tych krzakach siedzi.

Nie mamy kompletnie pomyslu. Teren niedosc ze zakrzaczony (badyle wyższe ode mnie lub splątane powojem tak, ze tworza sklepienia pol metra nad ziemia - w sam raz żeby kot sie schowal i nikt go nie zobaczyl) to do tego ogrodzony 2 metrowym plotem - nawet jak ja zajdziemy z jednej strony to one przez dziure w plocie a my co? Dookoła, do furtki i znowu szukaj wiatru w polu? A wtedy ona znowu myk na drugą strone? (zreszta to pobozne życzenia - chciałabym ja chociaż zobaczyć)

Co robic, co robic?
Obrazek

agnieszka336

Post » Pon sie 15, 2011 19:09 Re: Uciekła kotka Warszawa - POMOCY! Porady! Wsparcia!

Dodaj walerianę i tuńczyka, jako zachęty do klatki - łapki.
Współczuję, zgubić kota to w ogóle dramat, a czyjegoś... brrr.
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu, oni żują pszczoły.

sibia

Od: Śro gru 07, 2005 17:15

Post » Czw sie 18, 2011 17:32 Re: Jak szybko uśpić kota?

Koleżanka jeszcze nic nie wie.
Wolelibyście wiedziec i psuc sobie jedyny urlop w roku chociaz i tak nie moglibyscie pomóc?
Obrazek

agnieszka336

Post » Czw sie 18, 2011 17:37 Re: Jak szybko uśpić kota?

o rany :? współczuje tobie i koleżance
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Czw sie 18, 2011 19:29 Re: Jak szybko uśpić kota?

Porządnie przegłodzić, koty czasami łapią się za którymś razem, musi nie jeść wcześniej, żeby chciała wejść do łapki.
Dać coś śmierdzącego, Whiskas, rybę. Być cierpliwym, zdarzyło mi się 1,5 tygodnia dzień w dzień wystawiać klatkę i w końcu kot się złapał... Zależy też o której godzinie wystawiasz łapkę, najlepiej chyba późnym wieczorem/nocą, albo wczesnym rankiem. Ja bym powiedziała koleżance, bo osobiście wolałabym przerwać urlop, wrócić i szukać, jeśli do nikogo innego nie podejdzie, niż do końca życia żałować, że nie wróciłam i kotka skończyła marnie los swój.

_namida_

Od: Pon mar 22, 2010 16:36

Post » Czw sie 18, 2011 22:27 Re: Jak szybko uśpić kota?

Właśnie poszłam sprawdzić czy nie ma nic w klatce, z zapasowym tuńczykiem w reku - minęłam się z nią na parkingu. Schowała sie pod samochodem, podstawiłam jej tuńczyka - powąchała i uciekła. Z głodu widać nie umiera. Klatka, dzisiaj z tuńczykiem, stoi 24/7, wcześniej z wątróbka, sucha karma, mokra karma, pokropiona walerianą i posypana kocimiętka. Czas na rozwiązania radykalne. Czy jej w Warszawie ktoś kto zawodowo zajmuje się łapaniem zwierząt? Jakieś pogotowie dla zwierząt albo co? Jak nie, to w sobotę ruszamy z akcją pod kryptonimem "narkoza".
Obrazek

agnieszka336

Post » Pt sie 19, 2011 8:06 Re: Jak szybko uśpić kota?

Zmień tytuł, bo taki trochę makabryczny...

Trzymam kciuki za złapanie uciekinierki.
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Pt sie 19, 2011 9:37 Re: Jak szybko uśpić kota?

Kocimiętka i wędzony albo pieczony kurczaczek do klatki, ostatnio na to najlepiej mi się łapały.

Klatkę ustawić jakiekieś 2godz przed normalnym posiłkiem, pogadać z kamicielami, by wcześniejszego posiłku kotom ne daali, albo dali polowę - w kazdym razie jakoś tak, by uciekinierka byl głodna.

I kciuki :ok: :ok:
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pt sie 19, 2011 9:45 Re: Jak szybko uśpić kota?

Podobno środek usypiający to kiepski pomysł - kot nie zaśnie od razu, a może gdzieś wleźć w niedostępne dla ludzi miejsce i tam dopiero zasnąć, a wtedy może mu się stać krzywda - pies, inne koty, kuny, wrony itp.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Pt sie 19, 2011 10:06 Re: Jak szybko uśpić kota?

Wydaje mi się , że to niebezpieczny pomysł. Nie sądzę, żeby kotka zasnęła na zawołanie w dostępnym miejscu. Jeśli zaśnie to gdzieś schowana. I kto ja znajdzie wtedy pierwszy?

MaybeXX

Od: Pon sie 13, 2007 17:18

Post » Pt sie 19, 2011 10:10 Re: Jak szybko uśpić kota?

Tylko raz usypiałam kota na żel, ale najpierw zagnałam go do garażu.
W innej sytuacji bałabym się...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

[następna]