Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
kamari pisze:Przepraszam, nie mam siły dokładnie przeczytac wątkuKotka ma trzy lata...od jakiego czasu utrzymują się zaburzenia równowagi? Czy ona dostaje zastrzyki z witaminy B, nivalinu...cokolwiek? Nie pytam przez ciekawość...
mahta pisze:kamari pisze:Przepraszam, nie mam siły dokładnie przeczytac wątkuKotka ma trzy lata...od jakiego czasu utrzymują się zaburzenia równowagi? Czy ona dostaje zastrzyki z witaminy B, nivalinu...cokolwiek? Nie pytam przez ciekawość...
Śnieżka od urodzenia ma zburzenia neurologiczne - dysplazję móżdżkową. Dostawała wiele leków, być może i nivalin, nie sprawdzę tego teraz, bo już nie mam jej książeczki. Dostała serie zastrzyków z wit. B1 i B12, gdy miała kryzys i przestała chodzić.
Zauważyłam, że jej chód stabilizuje się, gdy dostaje serca lub wątróbkę. Obecnie te wit. podawane są w Calo-pecie, który zaiera potas - ostatnie badania wykazały b. niski poziom u Śnieżki. Poza tym nadal utzymuje się podwyższony mocznik - teraz obniżany tabletkami.
Pozdrawiam
kamari pisze:Muszę pomyśleć
kamari pisze:Czy ona była badana pod kątem niewydolności nerek ? Tak mi się coś kołatało: wysoki mocznik -> niewydolność nerek -> zaburzenia równowagi
mahta pisze:kamari pisze:Czy ona była badana pod kątem niewydolności nerek ? Tak mi się coś kołatało: wysoki mocznik -> niewydolność nerek -> zaburzenia równowagi
Jakie konkretnie badania masz na myśli? Miała ostatnio wykonanych kilka badań krwi - w których powtarza się wysoki mocznik, już spada na szczęście - i badania moczu: za 1 razem wyszły kryształy, dostała antybiotyk i teraz ich nie ma. Ogólnie lekarze nie stwierdzili alarmującego stanu, wskazującego niewydolność nerek.
Natomiast nie była nigdy pod tym kątem (nerkowym) badana wcześniej, ale badania krwi przecież i tak wykazałyby wysoki mocznik.
kamari pisze:mahta pisze:kamari pisze:Czy ona była badana pod kątem niewydolności nerek ? Tak mi się coś kołatało: wysoki mocznik -> niewydolność nerek -> zaburzenia równowagi
Jakie konkretnie badania masz na myśli? Miała ostatnio wykonanych kilka badań krwi - w których powtarza się wysoki mocznik, już spada na szczęście - i badania moczu: za 1 razem wyszły kryształy, dostała antybiotyk i teraz ich nie ma. Ogólnie lekarze nie stwierdzili alarmującego stanu, wskazującego niewydolność nerek.
Natomiast nie była nigdy pod tym kątem (nerkowym) badana wcześniej, ale badania krwi przecież i tak wykazałyby wysoki mocznik.
Czekaj, glośno myślę....Masz wcześniejsze badania?
Zzebra pisze:No to ja może w końcu się odezwę, bo aż nieładnie z mojej strony.
Śnieżyna jest u mnie od niedzieli, i tak jak Mahta opisuje, robi postępy. Dziś rano przy mnie pomaszerowała do własnie przyniesionej miski z żarełkiem, tuli się i łasi na ten swój pokraczny sposób. Czasem jeszcze syczy lub warczy np jak ją głaszczę. Za miauki Megi też reaguje syczeniem, albo jak Megi przychodzi i wsadza nos w kratkę od drzwi łazienkowych. Megi bardzo jest zainteresowana przybyszem i wyraźnie chciałaby się zakumplować, ale Śniegulina syczy i obezwładnia wyziewami paszczowymi.
Ale pomalutku pomalutku...
Dziś celowo otworzyłam drzwi do łazienki żeby mała może wypełzła, ale pojawiła się Megi. Skończyło się tak że ja siedziałam na podłodze w łazience pośrodku kotek, Megi w progu a Śnieżka w swojej budce pod ścianą. I machałam myszą na patyku raz jednej przed nosem, raz drugiej. I obie się bawiły pacając mysz łapą.
kamari: ja mam książeczkę zdrowia Śnieżyny, co Cię konkretnie interesuje, poszukam:)
Natomiast wg mnie to jest hipoplazja móżdżkowa. Jak napisałam do Mahty, że zastanawiam się nad wzięciem kociny, z wrodzonej zawodowej ciekawości biologa poczytałam trochę w necie, ponadto kilka naukowych publikacji na temat hipoplazji, no i wygląda na to że to właśnie to.
A co do leków, które mała przyjmuje obecnie. Jest tego tyle, że mała nie mieści w siebie całego jedzonka w którym jej te leki ukrywam. Mahta, czy Ty jej mieszałaś wszystko, i tabletki i pastę i uinovet w jednej porcji? I jaka to była objętość...
No to chyba tyle, zostaję online, a tak w ogóle to dobry wieczór:)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 105 gości