Komandos, Michal, Hogata oraz goscie.Komandos urodziny 17.11

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 11, 2011 13:00 Re: Komandos, Michał i Hogatka oraz przyjaciele. REMONT

slyszeli my w radio jak dymonstrant mowil, ze on to robi bo nie ma na szkole a kazdy chce siem uczyc. dlatego wynosi tom 42 calowom plazme ze sklepu. My mozemy powiedziec, ze zbieramy na ksionzki.
Michal

Mary_Poole

Od: Wto lut 03, 2009 21:51

Post » Czw sie 11, 2011 13:06 Re: Komandos, Michał i Hogatka oraz przyjaciele. REMONT

Michał takje chudziny jak my mogom mówić, że z głodu mienso ze sklepu wynosimy, a ryby same za nami poszły no
Emir

PearlRain

Od: Pt gru 11, 2009 12:06

Post » Czw sie 11, 2011 19:14 Re: Komandos, Michał i Hogatka oraz przyjaciele. REMONT

Zem spieprzyl na ogrodek, ale mje zlapali. Znaczy zawolali to zem przylazl, no nie.
Komandos

Mary_Poole

Post » Czw sie 11, 2011 19:41 Re: Komandos, Michał i Hogatka oraz przyjaciele. REMONT

Komandos a po co wychodzić na ogródek? żarcie tam chodzi, czy co? ja żem dwa razy spieprzył, ale raz mię somsiad drapnął, a drugi raz żem się wystraszył i siedziałem na schodach Duża mię znalazła na szczemście
z DOMU siem nie ucieka no
Emir

edit : remątu pilnuj młodziak a nie wycieczki Ci w głowie

PearlRain

Post » Czw sie 11, 2011 21:28 Re: Komandos, Michał i Hogatka oraz przyjaciele. REMONT

żem poleciał jak szczała na parter ale czad! Duża mówi, że mi ino odbyt widać jak znika za zakrętem.
Morf
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Pt sie 12, 2011 7:36 Re: Komandos, Michał i Hogatka oraz przyjaciele. REMONT

Morf trawę jakomś masz , żeś takiego spida dostał?
Emir

PearlRain

Post » Sob sie 13, 2011 10:52 Re: Komandos, Michał i Hogatka oraz przyjaciele. REMONT

żyjeta? mię Duża łóżko zajęła ma migrenem (znaczy łeb jej napie**la)
Emir

PearlRain

Post » Sob sie 13, 2011 17:44 Re: Komandos, Michał i Hogatka oraz przyjaciele. REMONT

Duza robi curry z jagnieciny wedlug wskazowek wzorowej hinduskiej pani domu. Pyta czy ktos bedzie chcial przepis:)

Mary_Poole

Post » Sob sie 13, 2011 18:14 Re: Komandos, Michał i Hogatka oraz przyjaciele. REMONT

znaczy znowu mienso zmarnowane w jakimś curry
Emir

PearlRain

Post » Sob sie 13, 2011 22:09 Re: Komandos, Michał i Hogatka oraz przyjaciele. REMONT

Ja chce przepis JA :!:

Współczuję wszelkim migrenowcom odkąd od roku odkryłam, że zaczynam sama miewać migreny - mnie do żywych przywraca Solpadeina ale ostatnio zanim zadziałała se obhaftowałam cudnie buty :wink:

Asia_Siunia

Od: Czw mar 05, 2009 15:18

Post » Nie sie 14, 2011 10:49 Re: Komandos, Michał i Hogatka oraz przyjaciele. REMONT

Duza dala przepis:

Potrzebujemy:
-pol kilo jagnieciny w kawalkach jak na gulasz, ja akurat dostalam mieso z nogi, ale moze byc jakiekolwiek*
- duza cebula
-4 zabki czosnku
-centymetr swiezego imbiru
-1/4 lyzeczki tumeryku (czyli po polsku kurkuma)
-4pomidory albo sloiczek przecieru pom.
-chilli**

Na patelni smazymy pokrojona w kosteczke cebule poki nie zbrazowieje lekko. dodajemy przecisniety przez praske czosnek oraz imbir. Imbir mozna drobniutko posiekac, ewentualnie zetrzec na tarce. Dodajemy tez kurkume. Smazymy to chwilke po czym dodajemy pomidory lub przecier. jak pomidory to obrane ze skorki bez tego zielonego w srodku i pokrojone. Jesli uzywamy pomidorow czekamy az woda wyparuje i sie zrobi taka pasta. Przy przecieze dolewany kapinke wody i czekamy az sie skladniki polacza. Bierzemy mienso i dajemy kotu (Michal) Do tej pasty dorzucamy mieso i smazymy w niej. Tutaj tkwi cala tajemnica tego zeby nam to wyszlo. Trzeba tak dlugo to znazyc az mieso straci zapach, moze sie nawet lekko mieso przyjarac na brzezkach, to nie szkodzi. Im dluzej jest smazone tym lepsze curry wyjdzie. Jak juz jest ladnie przysmazone (pewnie zejdzie na to okolo 20 minut) dolewamy jakies pol szklanki wody. Ogolnie dolewamy tyle wody jak bardzo wodniste chcemy nasze curry i dusimy na malutkim ogniu pod przykryciem poki mieso nie zmieknie.

*mieso nie solone, nie pieprzone. ogolnie nic z nim nie robimy przed smazeniem bo ponoc to najlatwiejszy sposob zeby popsuc jagniecine. Ponoc aby uzyskac fajne kruche miesko, ktore nie smierdzi i ma lagodny zapach przyprawy dodaje sie podczas smazenia, nigdy wczesniej. Tak zostalam poinstruowana przez Perskiego i Wzorowa Hinduska Pania Domu. A oni jedza tyle jagnieciny ile Polak wieprzowiny wiec im ufam :mrgreen:

**chilli to kwestia umowna. Powinno sie dodac swieze zielone papryczki aczkolwiek nie jest to konieczne bo imbir i czosnek daja juz kopa w tym curry wiec bedzie drapalo gardlo. Jak chcemy zeby bylo troszke bardziej ostre mozna dodac pol lyzeczki czerwonego chilli w proszku. Wtedy nie da sie wyczuc ognia od razu, tylko po chwili. I to jest wersja dla kobiet w ciazy aby nie miec zgagi :mrgreen: Normalnie powinno sie dac okolo 3-4 swiezych zielonych papryczek chilli drobno posiekanych. Dodajemy je w tym samym momencie co imbir i czosnek.

Do tego gotowany ryz, mozna do wody dosypa pol lyzeczki kurkumy. Kurkuma nie ma smaku, ale to bardzo dobry zolty barwnik. Jesli mamy mozna dorzucic ziarnka kminku rzymskiego, czyli kuminu i wtedy mamy fajny ryz :mrgreen:

Mary_Poole

Post » Nie sie 14, 2011 10:56 Re: Komandos, Michał i Hogatka oraz przyjaciele. REMONT

poł kilo miensa zmarnowane :evil:
Emir

PearlRain

Post » Nie sie 14, 2011 11:42 Re: Komandos, Michał i Hogatka oraz przyjaciele. REMONT

Hehe dopisalem swoje wienc kazdy kot na tym skorzysta.
Michal

Mary_Poole

Post » Nie sie 14, 2011 13:25 Re: Komandos, Michał i Hogatka oraz przyjaciele. REMONT

Mary_Poole pisze:Hehe dopisalem swoje wienc kazdy kot na tym skorzysta.
Michal

Michał w cuda wjerzysz? Duże wolom mienso zmarnować niż kotu dać
Emir

PearlRain

Post » Pon sie 15, 2011 7:56 Re: Komandos, Michał i Hogatka oraz przyjaciele. REMONT

mam urodziny. nic żem nie dostał. jeszcze. Hanka rzyga / żyga. No.
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

[poprzednia][następna]