Ań____ pisze:PcimOlki pisze:Znaczna hyperkalemia lub hyperkalemia pozorna (low Na/K ratio).
Co się z tym robi? Jak się obniża potas? O ile są karmy z obniżonym fosforem, o tyle o potasie nie słyszałam.
Stawiam na przetrzymanie próbki przed odwirowaniem. Potas zbija sie m. inn. nawadnianiem.
Ań____ pisze:....PcimOlki pisze:Znaczna leukocytoza z nieustalonych przyczyn.
Stres, przeogromny stres.
Obraz rozmazu nie wskazuje na wpływ stresu. W poprzednim badaniu leukocyty były lepsze. Temperaturę miał przynajmniej zmierzoną?
Ań____ pisze:....PcimOlki pisze:Nieznana przyczyna podniesionego CREA & UREA.
PNN
Nieustalona przyczyna PNN.
Ań____ pisze:....PcimOlki pisze:Wskazana diagnostyka w kierunku wykluczenia OZN -> USG.
Miał USG "zwykłe", które niczego nie wykryło.
Co to znaczy niczego nie wykryło? Nie ma nerek?
Ań____ pisze:....
Kot jest przerażony każdą wizytą. Do badań, w których był m.in. pobierany mocz na posiew, kot był usypiany. To chyba średnio mu służy? Obawiam się, że samym podnoszeniem ciśnienia, które mu funduję, rozwalę mu nerki.
Pierwszy raz słyszę, aby do pobrania moczu należało kota usypiać. Nigdy bym się na coś takiego nie zgodził.
Ań____ pisze:....PcimOlki pisze:Protokół nawadniania nędzny.
tzn?
Tzn. że ładowanie w kota po 300ml przez 3 dni a następnie 2 tyg. nie ma za bardzo sensu. Jeśli się już decydować na nawadnianie, to jeśłi występuje chroniczne odwodnienie i w sposób ciągły. Uderzenia wodne stosuje sie w przypadku kamicy i UTI własnie.
Nie powinno być przerywane, czyli? Codziennie do końca życia?
Niewykluczone.
Nie znalazłam potwierdzenia informacji, że nawadnianie może być co 48h.
Zależy od prędkości odwadniania sie. Raz może być, innym razem co 24h jest już żadko. Różnie.
Ań____ pisze:....PcimOlki pisze:Karma nerkowa bez sensu - może jeść dowolne karmy z niską zawartością fosforu lub fosforem przechwytywanym.
Dieta niskobiałkowa nie jest zalecana w tej fazie niewydolności i może podnieść parametry CREA i UREA.
Wet mówi dokładnie na odwrót![]()
Nie spodziewał bym się niczego innego.
Nie da się nie podważać czyjejś opinii, jeśli są one sprzeczne... Jako laik, naprawdę nie wiem, komu wierzyć. Naczytałam się dużo, na tym wątku i poza nim, ale potem, na żywo, dowiaduję się czegoś zupełnie innego. I to nie u jednego weterynarza. Wet krytykuje, że moja wiedza jest typowo książkowa, a nie patrzę na samego kota. Niestety to weterynarz jest na miejscu i gdy coś się zacznie dziać z kotem, to pobiegnę do weterynarza, a nie siądę do komputera opisywać problem :/
Rób sobie co chcesz. To nie znaczy, że mam pisać rzeczy niezgodne ze stanem wiedzy. Kot ma zignorowaną leukocytozę i nieustaloną przyczynę niewydolności. Jeśłi przyczyna azotemii nadal jest czynna, nastąpi szybka progresja choroby i nie uda się kota ustabilizować. Ja sobie sam nie wymyślam, że karma taka czy owaka jest zalecana, czy nie. Źródła tych rewelacji wytarczy sobie poszukać w wątku tym lub poprzednim. Zwykle zamieszczamy cytaty z podpisem pochodzenia. Jeśłi w podręczniku Nefrologii i Urologii małych zwierząt jest napisane, że coś jest białe, a twój wet twierdzi, że niebieskie, to niestety ja osobiście uwierzę autorowi podręcznika. Ty masz wolny wybór.