ŚLEPACZKI cz.V-"mój ślepaczek" - wołam do tablicy opiekunów

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Czy potrzebny jest Klub Ślepaczków?

Ankieta wygasła Nie lis 18, 2012 12:15

1.Bardzo-to skarbnica wiedzy o kotach niewidzących i wsparcie
28
93%
2.Tak sobie - bez klubu tez można sobie poradzić
2
7%
3. Nie - po co zajmować sie kotami chorymi lub kalekimi
0
Brak głosów

Liczba głosów : 30

Post » Wto sie 02, 2011 15:37 Re: ŚLEPACZKI cz.V-lista lipcowa zamknięta str. 18

Miiiiiiiiiiiiiiiiło :D , a poza tym masz potwooooooooooorny porządek w mieszkaniu. One w wolnym czasie sprzątają? Froterują futrem, czy jak?

Ale ogólnie to pomysł na takie reportaże 'z życia' jest super :mrgreen:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Wto sie 02, 2011 16:57 Re: ŚLEPACZKI cz.V-lista lipcowa zamknięta str. 18

:lol: morelowa, porządek pozorny, wiesz, dobry aparat fot. :mrgreen: :wink:
a tak naprawdę pozbyłam sie wszelkich dywanów i innych źródeł roztoczy, bo mam uczulenie-na koty tyż miałam 8) , dopóki nie okazało sie,ze najlepszą metodą na zwalczenie jest ...kot :mrgreen: (oczywiście ja nie mówię o skrajnych przypadkach, gdize objawia sie to dusznościami, puchnieciem języka, obrzęków górnych dróg oddechowych np. ,słowem sytuacjami, gdzie może być zagrożone życie, lecz wysypką, zaczerwienieniem łzawieniem, kaszlem, jak u mnie miało miejsce )
alergolodzy(tak nawiasem nie wiem,czy sa jacyś mądrzy , ja nie trafiłam na takiego :roll: ) najpierw zadają pytanie czy jest zwierzak i ze trzeba go wyrzucic z domu, bo to powód alergii, problem sie robi, kiedy nie masz zwierzaka, wówczas zaczynają przepisywać wszelkie mozliwe dziadostwa, no i w efekcie pacjent musi po prostu zostać alergikiem, bo mało który organizm taką terapię zniesie :mrgreen:
ja zastosowałam metodę starą jak świat z polecenia lekarza-nie alergologa i podziałało :wink:
tak naprawdę trudno nie mieć uczulenia, kiedy żyje się pośród toksyn i chemikaliów oferowanych przez wspaniałą cywilizację: panele podłogowe, tapety, wszelkie okładziny nienaturalne, zasłony, dywany, firany-wszak wszystko to syntetyki, plastikowe okna przyciągające kurz, rozejrzyjmy sie wokół, mało co nie zawiera toksycznych czy szkodliwych substancji, owszem w znikomej dawce, ale przy kumulacji objawia sie to alergią(polecam artykuły na ten temat zamieszczane np. w National Geographic), do tego dochodzi kot, którego ślina zawiera, jak wiemy, alergeny(od weta wiem,ze im ciemniejsza maść kota, tym silniejsze), no i mamy komplet , a tylko kot odpowiada za to :evil:
ostatecznie zamiast kota, wyrzuciłam wszystko, co alergennym jest, ba -posunęłam sie dalej- tak naprawdę sprzedałam mieszkanie w blokach przeprowadzając się do starej kamienicy, patrząc na pokolenie naszych babć-jakoś ludzie kiedyś zdrowsi byli, mieszkając w tych starociach-może w tym tkwi tajemnica? 8) :wink:
a z jednego kota zrobiło się 6 -tak na wszelki wypadek, coby sie "odalergizowac" na amen :mrgreen:

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Wto sie 02, 2011 18:45 Re: ŚLEPACZKI cz.V-lista lipcowa zamknięta str. 18

im ciemniejsza maść kota, tym silniejsze)

a jak kot jest czarno-biały?? A jak są dwa takie koty??? :roll:

Ty to opublikuj gdzieś - może jeszcze jakieś profity będziesz miała, oprócz zdrowia :lol:

Wykładziny i firanki to pikuś, kłaków mam mniej niż przy suni, ale po podłodze poniewiera się pełno różnych zabawek , papierków, piłeczek. No i oczywiście legowisk,kocyków na łóżkach, misek jedzeniowych i kuwet[2]. A koty TYLKO dwa!
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Śro sie 03, 2011 19:49 Re: ŚLEPACZKI cz.V-lista lipcowa zamknięta str. 18

Bezdomna, roczna, niewidoma kotka szuka domku stałego. viewtopic.php?f=1&t=116775&start=1170

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27

Post » Śro sie 03, 2011 19:54 Re: ŚLEPACZKI cz.V-lista lipcowa zamknięta str. 18

Z pysia podobna do mojej Martynki [*]

Lutencja

Od: Czw lut 26, 2009 8:47

Post » Śro sie 03, 2011 20:03 Re: ŚLEPACZKI cz.V-lista lipcowa zamknięta str. 18

Prześliczna koteńka...
Obrazek Obrazek

anita5

Od: Sob cze 18, 2005 16:48

Post » Śro sie 03, 2011 20:58 Re: ŚLEPACZKI cz.V-lista lipcowa zamknięta str. 18

"Staniemy na głowie żeby uratować to oko" - słowa mojego weta... szukamy domku...
Obrazek
Kontakt ze mną - mail lub telefon. Na miau mnie już nie ma.

Sin

Od: Czw sie 19, 2004 17:15

Post » Czw sie 04, 2011 13:38 Re: ŚLEPACZKI cz.V-lista lipcowa zamknięta str. 18

ZASADY ZGŁASZANIA ŚLEPACZKÓW W POTRZEBIE- prosimy stosować! podawać jak nawięcej poniższych danych[/b][/color]
- zdjęcie małe lub link do zdjęcia np. imageshack, fotosik itp.
- imię (jeśli posiada) lub "bezimienny"
- płeć (jeśli b. mały kociak można napisać, że jeszcze nie określona)
- stan zdrowia: opis wady wzroku tj. przed operacją, po operacji, utrata stała, niedowidzenie, usunięcie gałki ocznej, wszystko co najważniejsze co dotyczy wzroku.
Plus inne informacje zdrowotne przydatne dla potencjalnych DT czy w przypadku pomocy finansowej, np. inne urazy, brak łapek, schorzenia neurologiczne, cukrzyca, padaczka, nerki itp. Po prostu to co o kocie wiadomo. Jak wiadomo niewiele (bo np. kot ze schroniska) to można wpisać, że w trakcie diagnostyki
- schronisko/szpital/ulica (jeśli określona data, kiedy kot traci schronienie np. musi być wypisany ze szpitalika to podać datę)
- miejscowość (plus w przypadku małych miejscowości województwo) - to dla potenjalnych DT, które chciałyby kotu pomóc
- link do wątku na miau lub innej strony np. dogomania, facebook itp.
- kontakt: w przypadku osób z miau - nick; w przypadku osób z zewnątrz (karmicielek, weterynarzy itp.) imię i telefon lub e-mail. W każdym razie jakiś kontakt
- wsparcie finansowe: tak/nie
- informacje pozostałe: np. relacje z innymi kotami, psami, charakter, bojaźliwość, coś co jest ważne w przypadku poszukiwania DT lub DS.

bardzo proszę korzystać z podanego wzorca-to ułatwi nam pracę i zaoszczędzi czas, nawet przebijając sie przez wątki kotków, nie jesteśmy w stanie podać wszystkich informacji, a są jeszcze do śledzenia wątki kotków z kącika adopcyjnego
dziekuję
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Klub Ślepaczkowy

Od: Czw maja 05, 2011 14:56

Post » Czw sie 04, 2011 14:20 Re: ŚLEPACZKI cz.V-lista lipcowa zamknięta str. 18

alessandra:Ituś bardzo pracowicie spędza sobie dzień,reportaż fajowy :ok: ,on chyba taka trochę "waga ciężka" jak Kazio ,ale przy tylu domowych obowiązkach... :mrgreen:
Zgadzam się porządek w mieszkaniu pierwsza klasa :D ja też tak lubię,chociaż przy wychodzących kotach różnie to bywa,ale staram się jak mogę :D
Koleżanka z sypialni to chyba jakaś kuzynka mojej Tosi.

ewelina80

Od: Wto lut 23, 2010 15:40

Post » Czw sie 04, 2011 17:38 Re: ŚLEPACZKI cz.V-lista lipcowa zamknięta str. 18

Nie chcę wpisywać Strzałeczki na listę póki nie potrzeba jej zabiegu - nie chcę zabierać miejsca bardziej potrzebującym kotom, pierwszy post czytałam...
chciałam tylko ją ciut wypromować bo do naszego wątku nikt nie zagląda. Tutaj jest jednak trochę większa szansa, że ktoś ją zobaczy...Przepraszam.

Sin

Post » Czw sie 04, 2011 18:25 Re: ŚLEPACZKI cz.V-lista lipcowa zamknięta str. 18

Tak jakoś smutno... Sin, a gdzie link do wątku? :wink: A gdzie banerek jakowyś?

Obrazek

morelowa

Post » Czw sie 04, 2011 19:00 Re: ŚLEPACZKI cz.V-lista lipcowa zamknięta str. 18

Link jest cały czas w moim podpisie - tytuł co chwilę zmieniam. Banerka jeszcze nie mam. Małej ciężko zrobić dobre zdjęcie a i oczka jeszcze opuchnięte...

Sin

Post » Czw sie 04, 2011 19:54 Re: ŚLEPACZKI cz.V-lista lipcowa zamknięta str. 18

Ostateczne rozliczenie lipca:

Stan na 31.07.2011r. - 609,69

Wpłaty na fundusz + bazarki = 531,00 zł
Wpłaty na fundusz + bazarki + rezerwa = 689,69 zł ( minus 80 dla Mii)

ZOSTAŁY JUŻ PRZELANE KONTO JOANNA521 KWOTA 80 ZŁ I SALDO SRODKÓW NA KONCIE JEST POMNIEJSZONE

Wpłaty na Fundusz Klubu - 360,00

Cynamon i Wanilia
Anita5
alessandra
Liwia_
joluka
karolinaS
Aleksandra59
AgaPap
jerzykowka
AnnaP - Zabrze ( jakoś nie mogę skojarzyć nicka :oops: )
Bozenazwisniewa
Lutencja
AprilRain
Patrycja Z. (nicka poproszę)

Bazarki - 171,00 zł

Rezerwa z kwietnia 2011 : 158,69
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Klub Ślepaczkowy

Post » Czw sie 04, 2011 20:00 Re: ŚLEPACZKI cz.V-lista lipcowa zamknięta str. 18

Proponuję przyznać Jopop 170 złotych, bo są 3 kotki, a pozostałym po 80 złotych.
Zostanie nam wtedy na rezerwie 119,69.
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Klub Ślepaczkowy

[poprzednia][następna]