Obudzilam sie ja dnia pewnego i poslyszalam dziwne szuranie pod drzwiami sypialni... dziwne bardzo... Wyszlam obacyc co sie dzieje. Pode drzwiami Roll pracwicie zakopywal panelami COS. To cos wygladalo jak czekoladowy dropsik. Podswiadomosc ma mowila mi, ze to kupa. Rozum kazal sprawdzic. Wiec rozespana, bez okularow niedowidzac pochylilam sie, macznelam palca i unioslam do osmarkanych nozdrzy. Uch... przez katar przebil sie kupny smrodek. Rzadkokupny. Ktorys z chlopakow mial sranko, tylko ktory? Sherlock Mysz zabral sie do metodycznej pracy dedukacyjnej przy pomocy nieodlacznego Doctora Hanki. Przetransportowalismy sie po calym mieszkaniu w pozie tropiacej szukajac wiekszej ilosci materialu dowodowego. Niestety, nie udalo nam sie trafic na jego slad, trzeba wiec bylo badac sprawe u podstaw. Tj w kuwecie. I... bingo! Doctor Hanka znalazla w kuwecie COS. To cos grzmiao zapachem na cala kuchnie, mimo mojego osmarkanego nosa. Sherlock Mysz dobywszy lopatki przetrzasnal kibel w poszukiwaniu materialow do badan. Jest. Duzy placek - rzeklabym nawet ze krowi. Tylko nieco mniejszy. Wiec mamy tak:
Placek kuwetowy
Dropsik na panelach
Dwoch podejrzanych.
Pytanie, kto jest winowajca?
Badajac organoleptycznie (tu oszczedze czytelnikom szczegolow) Sherlock Mysz nabyl pewnych kierunkowych podejrzen, niemniej potrzebowal jeszcze niezbitych dowodow. Dowody przyszly same. W osobie Malutka. Zapewne czytelnicy glowia sie skadze ta pewnosc Sherlock'a? Otoz Malutek ma pewna niezaprzeczalna wlasciwosc - jest okrutnie ciekawski. Zwlaszcza jesli chodzi o Rollka i wykonywane przezen czynnosci. Tak wiec ciekawosc ta stala sie przyczyna zaposiascia przez Sherlocka Mysz owych niezbitych dowodow. A konkretnie byla to osrana glowa Malutka. Musi zagladal Rollkowi pod zadek ciekawy, co tez z Grubasa wychodzi.
Malutek zostal przechwycony i odtransportowany do lazienki celem zmycia glowy natomiast Roll dostal porcje lakcidu na poprawe srania. Do wieczora mu przeszlo.
Malutka owo doswiadczenie niczego nie nauczylo. Nadal z luboscia podklada glowe pod srajacy zadek Rollka