Proszę o pomoc!!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 27, 2011 10:32 Proszę o pomoc!!!!

Witam, jestem pierwszy raz na forum bo potrzebuje pilnie pomocy. przedstawię sytuacje: mam kotke 2 letnią miała w maju młode (jej drugi miot, wcześniej miała w lipcu 2010) po ponad 6 tygodniach młode wydałam, a kotka strasznie się zmieniła atakuje wszystkie psy, żaden pies nie może przejść koło podwórka bo leci za nim na wioske i atakuje. Kiedyś znajomy przyjechal z psem na smyczy i tak atakowała że pogryzła kolege(podrapała nogi), psa i w dodatku mnie bo ją złapałam i próbowałam odgonić. mam cztery psy na podwórku 2 suki i 2 psy koło psa przechodzi nic nie robiąc a suke atakuje chociaż ta już tak się nie boi. Sąsiadów psy już wiedzą że mają przed nią uciekać chociaż od małego żyła z nim w zgodzie. Po pierwszym miocie tak sie nie zachowywała była normalna jak od małego. A ogólnie od małego jest to kot który przebywa dużo w towarzystwie ludzi a mimo to nie lubi jak ją sie głaska czy tuli chyba że tylko ona ma na to ochote. Musze cos z tym zrobić bo martwie sie o kotke wkoncu trafi na psa który zrobi jej krzywde albo ona któremuś. Prosze o opinie co mam z nią zrobic czy jakieś tabletki na uspokojenie czy jakaś terapia.

justyna_56

Od: Śro lip 27, 2011 9:41

Post » Śro lip 27, 2011 10:36 Re: Proszę o pomoc!!!!

Na początek wysterylizować, to wyciszy hormony ... po co rozmnażasz swoją kotkę? I bez tego jest za dużo kotów :( , to skutkuje bezdomnością :(

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Śro lip 27, 2011 10:41 Re: Proszę o pomoc!!!!

Witaj, Justyna, na początek proponuję wysterylizować kotkę. "Usiądzie" nieco z temperamentem- uspokoisz jej hormony. Korszyści z takiego rozwiązania długo by wymieniać...od zminimalizowania ryzyka zachorowania Twojej kotki po zaprzestanie jej rozrodu. Dwa mioty i tak ma już za sobą :roll:
Obrazek Obrazek

jamkasica

Od: Śro sie 25, 2010 9:42

Post » Śro lip 27, 2011 10:57 Re: Proszę o pomoc!!!!

ale czy tylko wysterylizowanie to sposób na tą przypadłość?? nie chciałabym tego robić gdyż ma piękne małe i ona jest wielokolorowa wiec za nim ma małe ludzie juz je chcą, oczywiście ich nie sprzedaje, oddaje w dobre rece do zanjomych u których beda miały dobrze. teraz nawet miała długowłosego wygląda jak pers nie chciałam go oddać wiec dałam do domu mojego chłopaka. a czy antykoncepcja na jakiś czas by zadziałała??

justyna_56

Post » Śro lip 27, 2011 11:05 Re: Proszę o pomoc!!!!

Antykoncepcja nie zadziała, a spowoduje dodatkowe zagrożenia - drastycznie wzrasta ryzyko ropomacicza, guzów sutka.
Skoro zmieniło się zachowanie kotki to najprawdopodobniej już dzieje się coś z jej zdrowiem. Agresja nie pojawia się ot tak sobie.

Co do kociąt - jak masz tyle dobrych domków dla kociąt proponuję nawiązać współpracę z jakąś organizacją zajmującą się szukaniem domów dla kotów. Również często wielokolorowych i długowłosych kociąt, dla których nie ma miejsca.
Ostatnio edytowano Pt gru 30, 2011 10:58 przez Agn, łącznie edytowano 1 raz
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Śro lip 27, 2011 11:49 Re: Proszę o pomoc!!!!

Agn pisze:Co do kociąt - jak masz tyle dobrych domków dla kociąt proponuję nawiązać współpracę z jakąś organizacją zajmującą się szukaniem domów dla kotów. Również często wielokolorowych i długowłosych kociąt, dla których nie ma miejsca.

:!:

Justyna, zapraszam także do schronisk- do wyboru, do koloru :roll: . Persy, mainecoony, ruski, norwegi, a trikolorek jak Twoja- nie zliczysz. Uratować udaje się garstkę, a nie biorą się przecież z jakiegoś tajemniczego źródła. Biorą się z rozmnażania. Bezmyślnego w większości. :?

Jeśli to Cię nie przekonuje to chociaż zaoszczędź kotce ogromnego ryzyka zachorowania, a ja mam nadzieję, że wtedy zostaniesz na forum, poczytasz o kocich losach i utwierdzisz się w swojej decyzji :ok:
Obrazek Obrazek

jamkasica

Post » Śro lip 27, 2011 12:27 Re: Proszę o pomoc!!!!

dobrze przekonaliście mnie, zaraz zadzwonie do weterynarza. i moze faktycznie znajde domy dla innych kotów potrzebujących pomocy. dziekuje za rady.

justyna_56

Post » Śro lip 27, 2011 12:28 Re: Proszę o pomoc!!!!

justyna_56 pisze:dobrze przekonaliście mnie, zaraz zadzwonie do weterynarza. i moze faktycznie znajde domy dla innych kotów potrzebujących pomocy. dziekuje za rady.
Liczymy na Ciebie :ok: koty też :D
Skąd jesteś?
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Śro lip 27, 2011 12:32 Re: Proszę o pomoc!!!!

justyna_56 pisze:dobrze przekonaliście mnie, zaraz zadzwonie do weterynarza. i moze faktycznie znajde domy dla innych kotów potrzebujących pomocy. dziekuje za rady.

:ok: :piwa:
Obrazek Obrazek

jamkasica

Post » Śro lip 27, 2011 12:34 Re: Proszę o pomoc!!!!

jestem z małej miejscowości koło strzelc krajeńskich

justyna_56

Post » Śro lip 27, 2011 13:06 Re: Proszę o pomoc!!!!

[quote="justyna_56":20bhnnhv]dobrze przekonaliście mnie, zaraz zadzwonie do weterynarza. i moze faktycznie znajde domy dla innych kotów potrzebujących pomocy. dziekuje za rady.[/quote:20bhnnhv]

8O

:lol:

:ok: :ok: :ok: :ok:

Daj znać, co wet powiedział.
Ostatnio edytowano Pt gru 30, 2011 10:58 przez Agn, łącznie edytowano 1 raz
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Śro lip 27, 2011 13:10 Re: Proszę o pomoc!!!!

Agn pisze:

8O

:lol:

:ok: :ok: :ok: :ok:

Daj znać, co wet powiedział.

:)

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Śro lip 27, 2011 13:10 Re: Proszę o pomoc!!!!

justyna_56 pisze:jestem z małej miejscowości koło strzelc krajeńskich
Lubuskie? Najlepiej poszukaj kontaktu z forumowiczami z regionu, np napisz w tytule wątku, że szukasz kontaktu
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Śro lip 27, 2011 13:13 Re: Proszę o pomoc!!!!

Super :ok: :ok:
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Śro lip 27, 2011 21:53 Re: Proszę o pomoc!!!!

Siła persfazji w gigaziutach. :lol: :ok:

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

[następna]