Broszka,zerw.przepona,jelita w płucach, cz. 1

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lip 23, 2011 11:03 Re: Broszka,zerw.przepona,jelita w płucach- wet spłacony :)

Nawet nie próbowalam rozpalać pod kuchnią bo w taki wiatr jest bardzo trudno latem - za mały ciąg w kominie i wszystko wybija...
Ale wstałam dziś skoro świt i upiekłam bułeczki :ok:
Obrazek

Broszkę mi ktoś podmienił i ja się na to nie zgadzam :crying:
Zamiast mojej kochanej maleńkiej karliczki mam teraz Wielkiego Jedzosława Sadełko Obrazek
Męczy mnie już jej ciągłe jękanie o jedzenie tym bardziej że rozkosznego Miaukotka ktoś ukradł i zastąpił skrzeczącym Jękotem... :|
Ostatnio edytowano Sob lip 23, 2011 11:21 przez Broszka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Sob lip 23, 2011 11:20 Re: Broszka,zerw.przepona,jelita w płucach- wet spłacony :)

Broszka pisze:Broszkę mi ktoś podmienił i ja się na to nie zgadzam :crying:
Zamiast mojej kochanej maleńkiej karliczki mam teraz Wielkiego Jedzosława Sadełko Obrazek
Męczy mnie już jej ciągłe jękanie o jedzenie tym bardziej że rozkosznego Miaukotka ktoś ukradł i zastąpił skrzeczącym Jękotem... :|

:ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:
Witam w klubie Wiecznie Głodnych Drzymordek
I myself think that to have a cat is more important than to have a Bible.— R. H. Blyth
A ja jestem tu- viewtopic.php?f=1&t=126453 Obrazek
Obrazek

urwiniu

Od: Nie lut 20, 2011 16:37

Post » Sob lip 23, 2011 11:27 Re: Broszka,zerw.przepona,jelita w płucach- wet spłacony :)

mniam... Obrazek jakie smaczne bułki... aż zapach czuję :wink:
Obrazek...Obrazek .. http://facebook.com/julka75
Obrazek Obrazek Obrazek ...................... Obrazek

julka75

Od: Pt kwi 15, 2011 0:00

Post » Sob lip 23, 2011 12:18 Re: Broszka,zerw.przepona,jelita w płucach- wet spłacony :)

urwiniu pisze:
Broszka pisze:Broszkę mi ktoś podmienił i ja się na to nie zgadzam :crying:

:ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:
Witam w klubie Wiecznie Głodnych Drzymordek

Też się przyłączę do Klubu, mam w domu dwa rozdarte głodomory :?
A bułeczki faktycznie wyglądają na super-smaczne z chrupiącą skórką (żałuję, że monitory nie przekazują zapachu :( )
Trufla, Lili i Imbir
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Beasia

Od: Pt maja 22, 2009 12:05

Post » Sob lip 23, 2011 12:41 Re: Broszka,zerw.przepona,jelita w płucach- wet spłacony :)

Broszka pisze:Nawet nie próbowalam rozpalać pod kuchnią bo w taki wiatr jest bardzo trudno latem - za mały ciąg w kominie i wszystko wybija...
Ale wstałam dziś skoro świt i upiekłam bułeczki :ok:
Obrazek

Broszkę mi ktoś podmienił i ja się na to nie zgadzam :crying:

A ja poproszę przepis na te pyszne bułeczki :):)
Obrazek

http://adena.net.pl/
NAJTAŃSZE BIURO RACHUNKOWE W POLSCE
ZDALNA WSPÓŁPRACA
ZADZWOŃ !!! SPRAWDŹ CENĘ DLA SWOJEJ FIRMY

Tola

Od: Pt lis 24, 2006 16:00

Post » Sob lip 23, 2011 12:46 Re: Broszka,zerw.przepona,jelita w płucach- wet spłacony :)

Tola pisze:A ja poproszę przepis na te pyszne bułeczki :):)

ja też! ja też! :D

julka75

Post » Sob lip 23, 2011 13:51 Re: Broszka,zerw.przepona,jelita w płucach- wet spłacony :)

A ja poproszę bułeczki...priorytetem :mrgreen: :wink:
Psotka 23.02.2009 - 8.04.2015 [*]
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=88961

ObrazekObrazek

Amanda_0net

Od: Pon mar 13, 2006 20:56

Post » Sob lip 23, 2011 13:53 Re: Broszka,zerw.przepona,jelita w płucach- wet spłacony :)

Amanda_0net pisze:A ja poproszę bułeczki...priorytetem :mrgreen: :wink:

Kurierem umyślnym chyba by było trzeba, mniam-mniam :1luvu:
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Sob lip 23, 2011 14:21 Re: Broszka,zerw.przepona,jelita w płucach- wet spłacony :)

Ależ proszę - przepis podstawowy na ok 15 bułeczek średniej wielkości
kubek mleka (mój kubek-miarka ma pojemność ok jedną i ćwierć szklanki)
2 łyżki masła (takie trochę czubate)
1 jajko
3 kubki mąki
2 łyżki cukru
łyżeczka soli
ok 15g świeżych lub 7g drożdży instant (paczuszka)

Podgrzać lekko mleko, roztopić masło - ja wrzucam do mikrofali najpierw masło, po roztopieniu wlewam w to mleko i pół minuty jeszcze podgrzewam.
Przesiać mąkę, dodać cukier, sól i drożdże suche - ze świeżych trzeba zrobić rozczyn.
Wyrobić ciasto (ok 5minut). Będzie bardzo klejące, ale nie podsypujcie dużo mąki bo będzie zbyt twarde.
Zostawić w cieple przykryte ściereczką do podwojenia objętości po czym jeszcze krótko wyrobić.
Formować bułeczki i przykryć ściereczką na kolejne ok pół godziny.
Tuż przed pieczeniem posmarować wierzch mlekiem lub roztopionym masłem.
Piec 15 - 20 minut w ok 200 stC , studzić na kratce.

wariacje:
- dodaję do mąki np trochę maku, całe ziarna siemienia, otręby, pestki słonecznika, dyni, suszoną parykę, smażoną cebulkę itp
- po posmarowaniu posypuję górę
- zastępuję część mąki pszennej razową, kukurydzianą, orkiszową itp
- dodaję np: łyżkę suchego zakwasu, dwie łyżki mleka w proszku lub płatków ziemniaczanych

Pewnie jeszcze coś by się znalazło :wink:
Często wyrabiam ciasto i rośnie w maszynie do pieczenia chleba bo kiepskie u mnie warunki do dobrego wyrastania ciasta.

edit. dodam bo może to ma znaczenie że używamy cukier trzcinowy i sól himalajską, więc przy zwykłym cukrze i soli może trzeba trochę inne ilości.
Ostatnio edytowano Sob lip 23, 2011 14:30 przez Broszka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Sob lip 23, 2011 14:24 Re: Broszka,zerw.przepona,jelita w płucach- wet spłacony :)

taizu pisze:
Amanda_0net pisze:A ja poproszę bułeczki...priorytetem :mrgreen: :wink:

Kurierem umyślnym chyba by było trzeba, mniam-mniam :1luvu:

są dość długo świeżutkie, szczególnie te z mąk chlebowych i z suchym zakwasem :)
wprawdzie nie każdy rodzaj - ale większość mogę zamrozić i wysłać w termoopakowaniu z lodem :ok:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Sob lip 23, 2011 15:07 Re: Broszka,zerw.przepona,jelita w płucach- wet spłacony :)

dziękuję za przepis, będę próbować piec bułeczki :ok:
Trufla, Lili i Imbir
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Beasia

Od: Pt maja 22, 2009 12:05

Post » Sob lip 23, 2011 15:09 Re: Broszka,zerw.przepona,jelita w płucach- wet spłacony :)

Żartowałam :wink:
Psotka 23.02.2009 - 8.04.2015 [*]
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=88961

ObrazekObrazek

Amanda_0net

Od: Pon mar 13, 2006 20:56

Post » Sob lip 23, 2011 16:12 Re: Broszka,zerw.przepona,jelita w płucach- wet spłacony :)

:ok: dzięki Broszko! :1luvu:
Będę próbować, zobaczymy co mi wyjdzie...

To ja podzielę się z Wami przepisem na chlebek serowy. Pycha! Tylko, że to kaloryczna bomba!
2 szkl. mąki
1 paczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200-300 gram żółtego sera w wiórkach (ementaler)
1 szkl. mleka

Mąkę, proszek, sól i ser wymieszać, na koniec dodać mleko, wymieszać. Ciasto będzie bardzo klejące! Ja to mieszałam łyżką.
Przełożyć do formy keksowej (formy nie trzeba smarować) Piec 45min. w piekarniku nagrzanym do 190°C
Ostatnio edytowano Sob lip 23, 2011 16:38 przez julka75, łącznie edytowano 1 raz

julka75

Post » Sob lip 23, 2011 16:27 Re: Broszka,zerw.przepona,jelita w płucach- wet spłacony :)

Amanda_0net pisze:Żartowałam :wink:

ja też :lol:

mąki i inne do wypieku chlebków i bułeczek kupuję tu:
http://www.bogutynmlyn.pl
bardzo polecam, zresztą sklep ma tysiące innych artykułów, kupuję również np sól, cukier...
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Nie lip 24, 2011 7:54 Re: Broszka,zerw.przepona,jelita w płucach- wet spłacony :)

julka75 pisze::ok: dzięki Broszko! :1luvu:
Będę próbować, zobaczymy co mi wyjdzie...

To ja podzielę się z Wami przepisem na chlebek serowy. Pycha! Tylko, że to kaloryczna bomba!
2 szkl. mąki
1 paczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200-300 gram żółtego sera w wiórkach (ementaler)
1 szkl. mleka

Mąkę, proszek, sól i ser wymieszać, na koniec dodać mleko, wymieszać. Ciasto będzie bardzo klejące! Ja to mieszałam łyżką.
Przełożyć do formy keksowej (formy nie trzeba smarować) Piec 45min. w piekarniku nagrzanym do 190°C

O, jaki fajny przepis :D
Ja piekę czasem chlebek serowy a częściej bułki serowe, na słono jako pieczywo lub na słodko (drożdżówki) - ale daję ser twarogowy. Muszę wypróbować Twój przepis :ok:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

[poprzednia][następna]