Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
PcimOlki pisze:Kay przez cały okres choroby nie miał niczego z powyższych. Brak monitorowania elektrolitów i regulacji fosforu. Podczas kryzysu całkowity brak diagnostyki oraz NIEDOPUSZCZALNA decyzja o premedykacji. O tym, że kota nerkowego NIE WOLNO usypiać do zabiegu wie KAŻDY opiekun nerkowego kota. Brak diagnostyki w kierunku niedrożności układu moczowego. Jedyną istotą, której nalezy się współczucie, jest Kay - niełatwo jest gorzej trafić. [']
Ufff.Avian pisze:Spokojnie, to nie mocznica !
To niewydolność nerek.....
Morfologia wskazuje na infekcję.Marcelibu pisze:Cameo pisze:[url=http://img839.imageshack.us/img839/536/dsc08860j.jpg]
[/url]
[url=http://img215.imageshack.us/img215/334/dsc08858y.jpg]
[/url]
Ta kreatynina nie jest taka straszna. Przy takim wyniku - wymioty od nerek? Morfologia ładna.
Bzdura.Marcelibu pisze:...]
Uro-pet owszem pomaga przy kamieniach,...
Doprawdy.margo22 pisze:...
Samo odwodnienie to następny powód dlaczego kreatynina mogła być podwyższona-tak jest przy odwodnieniu.
Obecność złogów wskazuje na infekcję. Moczowód niedrożny.Cameo pisze:"Miejscowe badanie USG: w obrazie pęcherz nie widoczny, opróżniony, nie ma widocznych dowodów na niedrożność cewki moczowej, lewa nerka o poszerzonych miedniczkach, struktura nerki zachowana, podejrzenie obecności złogu. Prawej nerki nie udało się uwidocznić"
Ostra bzdura.Marcelibu pisze:...
Obecność złogu... to by tłumaczyło ostre nerki. ...
Podawanie Furosemidu bez monitorowania elektrolitów jest niedopuszczalne.Cameo pisze:J...Przed chwilą zrobił ohydną kupę, ale że miałam tylko jeden pojemnik, to wolałam zostawić go na mocz, gdyby trafiła się "okazja"dostał podskórną kroplówkę, antybiotyk i furosemid - który podamy też jutro...
Na pewno.tillibulek pisze:rany, ale sie porobilotrzymam kciuki, zeby sie okazalo, ze z tymi nerkami to falszywy alarm - nie dojrzalam na tych wynikach ile jest u Kaya mocznika i ile kreatyniny, ale skoro dziewczyny twierdza, ze parametry sa lekko przekroczone, to na pewno bedzie dobrze ..
...
Ryzyko porforacji pęcherza. Klarusia już jest martwa.Marcelibu pisze:...
Nie no - bez przesady - wyciskanie jest też metodą na pobieranie moczu, jeżeli inaczej się nie uda. Tylko wiesz, zawsze się kobinuje tak, żeby przeprowadzić to jak najbardziej bezboleśnie.
Moja Klarusia ['] miała kilka razy tak pobierany mocz, bo w żaden sposób nie dało się złapać.
Bzdura.tillibulek pisze:nasza kotka byla plochliwa i tez miala wyciskany, wydaje mi sie, ze to mnie bolesna opcja niz nakluwanie pecherza....
kinga w. pisze:A osad?
Bo tu masz leukocyty - stan zapalny się utrzymuje - i ciut za kwaśny odczyn. Badanie paskiem było tylko?
Marcelibu pisze:Nie ma nabłonków? Stan zapalny jest jak byk. Ciężar właściwi trochę niski, ale Kay był dużo kroplówkowany.
Strata czasu.Cameo pisze:...
Test był wykonany metodą paskową.
Bzdura.Avian pisze:Tu jeśli coś nerkom dolega to ewidentnie od pęcherza...
Błąd.Cameo pisze:...
Milena, wykonuję Kayowi badania, które zwykle doradzają mi weci, a wiem że oni nie naciągają mnie na niepotrzebne koszty, przy okazji, dobrze "prowadząc" kota. Widzę jego pierwszy dzień w lecznicy i ten dzisiejszy. Jest bardzo duża poprawa. Po prostu zaniosłam mocz, który został zbadany metodą paskową, i nie dyskutowałam w tym temacie. ...
Genialne.Avian pisze:Zapytaj, czy możesz zamienić Ipakitine na Rubenal...
Bzdura.Marcelibu pisze:Alusal podaje się wtedy, kiedy przewód pokarmowy (śluzówka) podrażniona jest mocznikiem w zasadzie w bardziej już schyłkowej postaci PNN. Chyba, że masz inny powód podawania Alusalu? Wet kazał?
...
Bzdura.Avian pisze:... Alusal jest wskazany przy wysokim moczniku, który może powodować podrażnienie ukł. pokarmowego..
Bzdura.kinga w. pisze:...kryształy są bardzo częstą przyczyną zapaleń pęcherza. No i to jego pH może sprzyjać takim sensacjom.
Bzdura zmasowana. Wiele w jednym.Marcelibu pisze:...
Przede wszystkim musisz odróżnić sprawy nerek i pęcherza. Inaczej podchodzi się do obydwu zagadnień.
Pęcherz - PH moczu musi być na poziomie średnim - nie za kwaśne, nie-zasadowe. Jeżeli jest zasadowe - wtedy bakterie mają super środowisko do rozmnażania się i wywoływania infekcji. Przy takim PH tworzą się kryształy, które drażnią ściany pęcherza, powstaje mini-krwawienie, z krwinek robi się białko i mamy znowu stan zapalny. Dodatkowo same kryształy+złuszczony nabłonek mogą zatkać kota (odpływ pęcherza). Dlatego trzeba starać się utrzymywać PH na poziomie "średnim".
Nerki - to cała dłuższa historia. P(rzewlekła)N(iewydolność)N(erek). Parametry główne: kreatynina, mocznik (lub BUN) i to, co pisała Kinga (fosfor itd.).
Rubenal (wyciąg z korzenia rzewienia) to nowość w leczeniu PNN, Alusal podajemy dla zobojętnienia i zmniejszenia podrażnienia jelit mocznikiem - raczej w późniejszej fazie PNN (chodzi o to, żeby powstrzymać wymioty i "pozwolić" na jedzenie u kota)
Nerki ostre - coś w danym momencie spowodowało zaburzenie pracy nerek - np. zatrucie, kłopoty z pęcherzem (infekcja cofnięta z pęcherza) itp. To leczy się antybiotykami, płukaniem, ale bez takiego podejścia, jak do PNN, czyli choroby przewlekłej.
Osad w moczu jest ważny również ze względu na nerki - jeśli znajdą się wałeczki - znaczy, to, że jest ostry kłopot z nerkami (oprócz spraw pęcherza, jeżeli takowe są).
Marcelibu pisze:kinga w. pisze:Jeżżżoooo... To jeszcze mi powiedz dlaczego oni mając identyczne pH moczu, mają tak zróżnicowany osad? Bo w tej chwili jeden jest do zakwaszania a drugi do alkalizacji. Przy wzorcowym kocim odczynie moczu. Ja tego nie pojmuję.
No właśnie - dobre pytanie.... nie mam czerwonego pojęcia.
Istotnie.kinga w. pisze:To jest nas więcej. Pociesza - myślałam że gdzieś tkwi powód prosty jak drut a ja głupia...
Bzdura.Marcelibu pisze:... Z tego, co piszą w publikacjach na ten temat, to wychodzi, że kwestia pierwotna zakwaszania wychodzi z nerek.....
Bzdura.Marcelibu pisze:...
Chodzi o to, że nerki powinny tak działać, aby mocz był odpowiednio zakwaszony. Choć w sumie jest tak wiele kotów z kamieniami, że trudno od razu szukać problemu w nerkach i je leczyć.
Bzdura.Cameo pisze:..
Co do tego posiewu, to jest wysyłany do jakiegoś niemieckiego laboratorium. Ja bym się na to zdecydowała, ale... mocz musi być wyciśnięty, ...
milenap pisze:...
Z moich doświadczeń wynika, ze koty potrafią dość długo przechodzic zupełnie bezobjawowo zapalenie pęcherza, bez większych zmian w biochemii, czy morfologii.
Marcelibu pisze:...
Mokkuniu, Twoja Patka jest już seniorką i ma raczej PNN. Wiesz, chodzi mi o to, żeby nie strzelać od razu z armaty, bo nie daj Bóg, przyjdzie moment, że na PÓŹNIEJ zabraknie pocisków. Dlatego takie rozwiązania zostawiłabym na potem, o ile takie nastąpi. Ale to oczywiście tylko moje zdanie i na pewno jestem tendencyjna, bo co człowiek, to inna opinia....
Akurat.Cameo pisze:Nooo, to informuje że Kay nie ma mocznicy...
Genialny pomysł.Cameo pisze:spróbujemy go też znieczulić do punkcji, żeby pobrać mocz na posiew...
Cameo pisze:....
Ostatnie wyniki są w normie... ..
Cameo pisze:Mój biały misio powędrował za TM, a mi pękło serce...
Kay był nerkowcem, chociaż ostatnie wyniki były idealne, był pod stałą opieką weterynaryjną. Wczoraj mocznica zaatakowała ze zdwojoną siłą. Kay był słaby, odwodniony, wymiotował, ale mimo to, miał siłę mruczeć. Zgodnie za radą przyjaciółki (podczas naszej rozmowy gg) podjęłam decyzję o zabraniu Kaya do lecznicy całodobowej. Dostał płyny i leki. Dzisiaj rano przeżyłam szok, bo Kay wyszedł spod łóżka i się... przewróciłZareagował agresją na próbę wsadzenia go do transportera (musiałam go pakować w rękawiczkach i grubym kocu. Musiał zostać uśpiony do badania, bo rzucał się i syczał
![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], puszatek i 83 gości