Chciał mnie uśpić-jest DS u mamy Mamrocikowej

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lip 16, 2011 17:42 Re: Chciał mnie uśpić,jest dt, walczymy o życie pr.o wspar.

Mamrot pisze:MCV(ŚOK): 40,80
MCH(ŚMH): 13,20
MCHC(ŚSH): 324,00
Erytrocyty: 6,13 mln/mm3
Hematokryt: 25,00 %
Hemoglobina: 81,00 g/dl
Leukocyty: 22,40 tys./mm3
Trombocyty: 331,00 tys./mm3
Limfocyty: 13,50 %
Monocyty: 4,10 %
Wykonano biochemię krwi.
ALT (GPT): 6,06
AST (GOT): 4,16
AP (Fosfataza zasadowa): 45,00
Fosfor: 6,50 mg/dl
Glukoza: 65,00 mg/dl
Kreatynina: 3,64 mg/dl
Mocznik: 104,60 mg/dl
Potas: 5,57 mg/dl
Wapń: 10,20 mg/dl
Uwagi: potas w jednostkach międzynarodowych

żelazo 40 mikrogramów /dl

- Fosfor zdecydowanie za wysoki. Należy skorygować poniżej 5 mg/dl.
- Alusalu nie podaje się 3x dziennie. Nalezy rozkruszać i dodawać do KAŻDEGO jedzenia. W przeciwnym wypadku nie działa. Alusal nie może być "Do ssania" - żaden kot nie ruszy świństwa.
- Dieta niskobiałkowa stoi w sprzeczności z anemią. Nie ma potrzeby utrzymywania, a przeciwskazania istnieją.
- Podobno preparat "Chella-ferr" skutecznie poprawia poziom żelaza u kotów. Niektórym forumowiczom udało się nawet kota przeżelazić.
- Należy powoli zastanawiać się nad potasem. Nie powinien już wzrastać.
- Obecnie u kotów nie stosuje się EPO. W razie potrzeby należy użyć Anaresp.
- Znaczna leukocytoza - oby tylko z powodu infekcji gilowej.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon lip 18, 2011 7:57 Re: Chciał mnie uśpić,jest dt, walczymy o życie pr.o wspar.

"- Fosfor zdecydowanie za wysoki. Należy skorygować poniżej 5 mg/dl.
- Alusalu nie podaje się 3x dziennie. Nalezy rozkruszać i dodawać do KAŻDEGO jedzenia. W przeciwnym wypadku nie działa. Alusal nie może być "Do ssania" - żaden kot nie ruszy świństwa.
- Dieta niskobiałkowa stoi w sprzeczności z anemią. Nie ma potrzeby utrzymywania, a przeciwskazania istnieją.
- Podobno preparat "Chella-ferr" skutecznie poprawia poziom żelaza u kotów. Niektórym forumowiczom udało się nawet kota przeżelazić.
- Należy powoli zastanawiać się nad potasem. Nie powinien już wzrastać.
- Obecnie u kotów nie stosuje się EPO. W razie potrzeby należy użyć Anaresp.
- Znaczna leukocytoza - oby tylko z powodu infekcji gilowej.[/quote]"

alusal podajemy 3 razy dziennie w saszetce renala
RC, do ssania?! hmn... Julka je alusal prawie od 4ch miesięcy... od miesiąca zwiększoną dawkę ( cała tbl dziennie), poprzednio było 3/4, wiecej sie nie da... między alusalem w saszetce podawany jest probiotyk też saszetce i famidyna w tuńczyku... potem wieczorkiem jeszcze syrop żelazkowy w tuńczyku... pomiedzy tymi "posiłkami" Julcia chrupie suchego renala i k/d hillsa, utrzymuje stałą wagę, a niedawna setrylizacja na szczęście ni pogorszyła mocznika i kreatyniny.Duzo pracy kosztuje utrzymywanie tego kota przy zyciu... ale nikt sobie tu nie odpuszcza, moja Mama która jest emerytowanym lekarzem całkowicie stosuje sie do zaleceń weteczki, a zaangażowanie weteczki jest wielkie i nie widze tu żadnych zaniechań z jej strony, oczywiście podam nazwę tego żelaza Chella-ferr, ale kluczowe w podawaniu Julce leków jest to, że zjada sama leki zmieszane z karmą, podawanie czegokolwiek na siłę do pyska jest niemozliwe... Robimy więc to co jest możliwe...

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Pon lip 18, 2011 15:11 Re: Chciał mnie uśpić,jest dt, walczymy o życie pr.o wspar.

Za zdrowie Juleczki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Maciuś ['], Kubuś ['], Filemon ['], Pimpuś ['], Maksiu ['], Nikitka ['], Tosia ['], Filip ['], Ina ['], Zoja ['] :( kiedyś się spotkamy
To i owo na dług u weta - viewtopic.php?f=20&t=216152

ametyst55

Od: Pon sie 16, 2010 14:04

Post » Wto lip 19, 2011 20:11 Re: Chciał mnie uśpić,jest dt, walczymy o życie pr.o wspar.

Co u mojej ulubienicy słychać :?:
Obrazek
Maciuś ['], Kubuś ['], Filemon ['], Pimpuś ['], Maksiu ['], Nikitka ['], Tosia ['], Filip ['], Ina ['], Zoja ['] :( kiedyś się spotkamy

ametyst55

Post » Śro lip 20, 2011 9:46 Re: Chciał mnie uśpić,jest dt, walczymy o życie pr.o wspar.

Julka dzielnie jeździ codziennie na zastrzyk, walczymy z gilem z pasteurelli, dzis nr 10, ale mamy utrzymac do 20 tu...
wczoraj pierwszy raz inny preparat żelazkowy podalim - Chela Ferr bio-complex, to kapsułki są duzo tam tego proszku więc niestety trzeba podzielic kapsulke bo na raz w tyńczyku nawet nie zjada, no i to spowodowało, że mamina moja biedna ma dodatkowe podanie leku na dobę... to juz jest 7 razy dziennie lek, masakra jakaś... 3 x alusal, 1 famidyna, raz probiotyk i dwa razy żelazo... no ale nie ma inaczej... mam nadzije, że po miesiącu od wczoraj zbadany poziom żelaza będzie lepszy...

Mamrot

Post » Czw lip 21, 2011 8:37 Re: Chciał mnie uśpić,jest dt, walczymy o życie pr.o wspar.

Julka niestety bardzo niechetnie spozywa nowe żelazo... jeddna kasułka podzielonanadwie dawki...a niestety jedna kapsłka to malo... wpinna 2 lub nawet 3 szt na dobę i wtedy to ma sens i szanse na podniesienia żelazka... nie wiem nie wiem nie wiem... co czynić... jesli będzie dalej tak kiepsko to wrócimy do syropu żelazkowego...

Mamrot

Post » Czw lip 21, 2011 10:38 Re: Chciał mnie uśpić,jest dt, walczymy o życie pr.o wspar.

Juleńko nie martw ciotek, wcinaj żelazo to samo zdrowie :!:
Obrazek

ametyst55

Post » Czw lip 21, 2011 13:29 Re: Chciał mnie uśpić,jest dt, walczymy o życie pr.o wspar.

cieńka sprawa, alusal uposledza wchłanianie żelaza... a z alusalu nie możemy zrezygnowac... no...

Mamrot

Post » Pon lip 25, 2011 11:26 Re: Chciał mnie uśpić,jest dt, walczymy o życie pr.o wspar.

Co słychać u ślicznej Juleńki :?:
Obrazek

ametyst55

Post » Pon lip 25, 2011 13:52 Re: Chciał mnie uśpić,jest dt, walczymy o życie pr.o wspar.

Julcia nadal jeździ codzienne na zastrzyk antybiotykowy... żelazo z kapsułki rozpuszczamy w 1,5 ml wody i tak jakoś dodane do tuńczyka zjada... oby tak dalej...

Mamrot

Post » Pon lip 25, 2011 14:48 Re: Chciał mnie uśpić,jest dt, walczymy o życie pr.o wspar.

To dobrze , że chociaż lekarstwa zjada :ok: Za zdrowie koteczki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

U mnie kocurzysko nie daje się oszukać :evil: i chyba będę musiała kupić przyrząd do podawania leków, ale kompletnie nie wiem gdzie tego szukać :roll:
Obrazek

ametyst55

Post » Pon lip 25, 2011 15:21 Re: Chciał mnie uśpić,jest dt, walczymy o życie pr.o wspar.

aparatus do podawania leków od weta otrzymalam kiedys ale wobec julci nie ma szans zastosowania... ona zjada ale to wymaga gimnastykimega, mama moja 7 razy dziennie... gimnastyka

Mamrot

Post » Pt lip 29, 2011 9:57 Re: Chciał mnie uśpić,jest dt, walczymy o życie pr.o wspar.

Julia kończy dziś synergal na pasteurellę, żelazo 28 mg dziennie, badania krwi nerkowe i żelazko w planie na początek września... lecimy...

Mamrot

Post » Pt lip 29, 2011 10:23 Re: Chciał mnie uśpić,jest dt, walczymy o życie pr.o wspar.

Dawno tu nie zaglądałam, ale wciąż pamiętam o ślicznej Julce spod bloku. Jestem pełna podziwu dla Waszych starań, wierzę, że to wymaga mnóstwo pracy i cierpliwości anielskiej, pamiętam gimnastykę z lekami i wetami wokół mojego białaczkowego Maćka.

Ślę kciuki i ciepłe myśli, pozdrawiam gorąco :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek Klara, Tosia i Pingwin fotostory--->zapraszamy :)
Maciuniu ['] Pompuś [']

olusiak81

Od: Śro sie 15, 2007 18:14

Post » Pt lip 29, 2011 11:39 Re: Chciał mnie uśpić,jest dt, walczymy o życie pr.o wspar.

olusiak81 pisze:Dawno tu nie zaglądałam, ale wciąż pamiętam o ślicznej Julce spod bloku. Jestem pełna podziwu dla Waszych starań, wierzę, że to wymaga mnóstwo pracy i cierpliwości anielskiej, pamiętam gimnastykę z lekami i wetami wokół mojego białaczkowego Maćka.

Ślę kciuki i ciepłe myśli, pozdrawiam gorąco :ok: :ok: :ok: :ok:

dzięki za pamięć i miziu od Julci.charakterna z niej kotka,ale od czasu sterylki lepiej się układa, no a leki dostaje jako standard 7 razy dziennie...no tak musi być jesli ma zyc. zjada wszystko sama w tńczyku lub saszetce renala. moja Mama robi przy niej ...

Mamrot

[poprzednia][następna]