2 koty w domu proszę o poradę

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 20, 2011 8:29 2 koty w domu proszę o poradę

Mam kilka pytań odnośnie moich kotó i bardzo proszę o jakieś rady :)

Mamy 3 letnią kotkę,jest z nami od samego początku.
Od czwartku mamy kocura,myśleliśmy że jakoś to pójdzie,że się zaprzyjaźnią,ponieważ jakiś czas temu był u nas kot mojej ciotki która wyjechała na urlop (zwykły dachowiec-kastrowany) no i jakoś się dogadały,nasza kotka pogoniła go kilka razy,ale po kilku godzinach wąchały sobie noski...po 3 dniach łasiły się do siebie i bawiły.

Teraz jednak mamy większy problem,pierwszy dzień kocur spędził za pralką,musiałam go wyjąć bo chciałam zrobić pranie i nie chciałam by mu się coś stało,syczał na mnie,wcisłam tam rękę i zaczęłam go głaskać,zaczął pomrukiwać i się rozciągać.
Zatkałam dziury wokół praki tak by już tam nie wszedł,to sobie znalazł inną kryjówkę,za komodą,więc i tam zatkałam dziury,bo przesiadywał tam calutki dzień.
Wychodzi tylko w nocy,gdy wyjęłam go wtedy zza pralki to wykorzystałam sytuację,że miałam go na rękach i włożyłam do kuwety,by wiedział gdzie należy robić swoje potrzeby.Kot jest dorosły więc zna dobre maniery,ale niestety kupa przy drzwiach,za biurkiem,siuśki na dywanie.Nie chce wchodzić do kuwety...może postawie 2 ?

Poszperałam na necie i znalazłam informację,że adaptacja moze trwać 2-3 tygodnie.Myślałam że jak wybiorę kota tej samej rasy to nie będzie większego problemu...
Nasza kotka widzę,że go toleruje-jak wychodzi w nocy to go obserwuje,nie goni,nie atakuje,pobuczy i tyle,a ten kocurek nie idzie marszem tylko biega jakby chciał szybko zjeść i wrócić do kryjówki.
Czy pozatykać wszystkie możliwe miejsca w domu gdzie może się schować ?
Może zostawie mu jedną kryjówkę gdzie śpimy i gdzie nasza kotka przebywa najwięcej czasu

Jedzą z tej samej miski,piją też.Nasza kotka w dzień a kocur w nocy,w poprzednim domu kot był reproduktorem w hodowli,jednak hodowczyni z powodu choroby musiała zrezygnować ze swojej pasji...Wiem tyle że w hierarchi był nisko,kotki rządziły,był pieszczochem.Trochę mi smutno,że nie możemy go wymiziać,ze biedaczek tak się chowa i żyje jak uciekinier...
Ostatnio edytowano Czw lip 21, 2011 10:40 przez rozyczkaa, łącznie edytowano 1 raz

rozyczkaa

Od: Śro lip 20, 2011 8:11

Post » Śro lip 20, 2011 8:44 Re: 2 koty w domu proszę o poradę

Postaw kuwetę tam gdzie czuje się bezpiecznie. Kontaktowałaś się z hodowcą, coś wiadomo jak się u niego zachowywał. Może akurat trafił się wyjątkowo płochliwy osobnik, ale to hodowca powinien o tym powiedzieć, wtedy najlepiej na jakiś czas, może z tydzień, odizolować go w jednym pokoju i stopniowo najpierw wpuszczać tam rezydentkę, a potem wypuszczać go na mieszkanie. Daj mu inną miseczkę, niech poczuje że nie musi walczyć o żarło, druga kuweta to podstawa i zrób mu kilka kryjówek.
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Śro lip 20, 2011 8:45 Re: 2 koty w domu proszę o poradę

Dać mu czas i spokój..
Nowe otoczenie, obcy kot, nie swój teren - nic dziwnego, że się boi..
Pozwól mu się schować tam gdzie chce.. postaw kuwetę w pobliżu kryjówki..
Jesli z wychodzeniem do jedzenia nie ma problemu, to w tej kwestii nic nie zmieniaj..

Jak pozwala, to miziaj, przytulaj i głaszcz i mów do niego.. ale nic na siłę..

Daj mu tyle czasu ile będzie potrzebował..
niecały tydzień, to bardzo krótko..

Tu masz wątek o tym jak wyglądają dokocenia.. viewtopic.php?t=26842
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Śro lip 20, 2011 9:12 Re: 2 koty w domu proszę o poradę

Ja bym go dała na początek do osobnego pokoju, żeby go kotka nie goniła. Postawić mu tam osobną kuwetę i miski, żeby przyzwyczaił się do nowego domu i w ogóle do nowego życia. Na początku nie wyciągać z kryjówek, niech ma swoje miejsce, gdzie czuje się bezpiecznie - często kot w nowym domu siedzi parę dni pod łóżkiem czy za szafą, to normalne.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Śro lip 20, 2011 13:10 Re: 2 koty w domu proszę o poradę

gonitwa zaczyna się gdy za bardzo się zbliży do naszej kotki,ale niezbyt często się to dzieje,myślę że naszą kotkę przeniosę do kuchni,bo lubi tam spać bo są miski z jedzeniem i wygodne krzesła :mrgreen: a przbysz zostanie u nas w pokoju za szafą :D bo odkryłam jego nową kryjówkę.Mam chociaż tam miejsce na postawienie kuwety.Zobaczymy jak będzie...

rozyczkaa

Post » Czw lip 21, 2011 10:41 Re: 2 koty w domu proszę o poradę

seidhee pisze:Ja bym go dała na początek do osobnego pokoju, żeby go kotka nie goniła. Postawić mu tam osobną kuwetę i miski, żeby przyzwyczaił się do nowego domu i w ogóle do nowego życia. Na początku nie wyciągać z kryjówek, niech ma swoje miejsce, gdzie czuje się bezpiecznie - często kot w nowym domu siedzi parę dni pod łóżkiem czy za szafą, to normalne.

2 kuweta jest no i 1:0 dla mnie,kocur zrobił kupę do kuwety a nie w kącie czy też w innym miejscu

rozyczkaa

Post » Czw lip 21, 2011 10:54 Re: 2 koty w domu proszę o poradę

rozyczkaa pisze:2 kuweta jest no i 1:0 dla mnie,kocur zrobił kupę do kuwety a nie w kącie czy też w innym miejscu

Dobra wiadomość :ok:

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Pt lip 22, 2011 9:24 Re: 2 koty w domu proszę o poradę

mam jeszcze lepszą wiadomość,o 5 usłyszałam miauczenie ale takie hmm trochę inne niż moja miauczy,a to kocur chyba wkupiał się w jej łaski,pomiałkuje i chodzi za nią,nie ma buczenia,nie ma syczenia,robi taki odważny doskok,szybszy krok w jej kierunku,ale wygląda to tak jakby chciał się z nią już pobawić,połasić itd.ale jeszcze nie jest pewien jej reakcji,dzisiaj go nawet wygłaskałam rano,nie ma jeszcze odwagi by ciągle być poza ukryciem,ale ważne że już ma odwagę i chęć do wyjścia :wink:

rozyczkaa