dziwne zachowania kota 3-łapka POMÓŻCIE

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 15, 2011 10:10 Re: dziwne zachowania kota 3-łapka POMÓŻCIE

domicella pisze:prosze osoby ktore mialy do czynienia z kotami po amputacji łapki zeby mi podpowiedzialy jak ich kot zachowywal sie po operacji? czy tez zdarzalo mu sie zapomniec ze nie ma łapki? jesli tak to jak dlugo to trwalo?

Ja mam kilka bezłapków.U nas amputowano 2 kotom nóżki....Jedna miała kikut uszkodzony(facet jej drzwiami urwał noge w piiwnicy).Drugiemu kotu poszła kosc na miazge (ma chorobe zwyrodnieniową) i tez musielismy po długim nieskutecznym leczeniu te nózke amputować.
Sprawa sie ma tak,ze koty nie mogły na poczatku sobie radzic.Widziałam,ze ich boli, szczególnie kiedy traciły równowage i uderzały sie w ten amputowany "kikut".To trwało ok 2-3 miesiecy.Jest to normalne.Inne koty.np.bez przedniej łapki próbuja zakopywac swoje odchody "nogą"której nie maja od kilku lat,więc to jest normalne.U nas Omarek po ok. pół roku dopiero zaczał wskakiwac na łózka, parapety,wczesniej nie dawał rady.Mysle,że mozna poprosic weta o lekkie przeciwbólowe, bo u nas ten z chorymi stawami podczas opadów piszczy z bólu i dostaje leki -niestety ma wielkie zmiany zwyrodnieniowe kosci i kregosłupa...Jest na dodatek głuchy i na jedno oko nie widzi
BOZENAZWISNIEWA

Post » Pt lip 15, 2011 10:46 Re: dziwne zachowania kota 3-łapka POMÓŻCIE

BOZENAZWISNIEWA dziekuje za odpowiedz, troche mnie uspokoilas :) moze faktycznie potrzeba jeszcze czasu zeby kot sie przyzwyczail. ale ja to jestem z natury panikara :D co do lekow przeciwbolowych nasz wet poki co nie zaleca. kot przez ponad miesiac byl na lekach wiec poki co maja byc odstawione. on mial jeszcze polamana miednice, pozrastala mu sie troche krzywo i byc moze to tez jest przyczyna ze nie wskakuje na łóżko.

domicella

Od: Śro cze 01, 2011 10:37

Post » Pt lip 15, 2011 11:26 Re: dziwne zachowania kota 3-łapka POMÓŻCIE

domicella pisze:BOZENAZWISNIEWA dziekuje za odpowiedz, troche mnie uspokoilas :) moze faktycznie potrzeba jeszcze czasu zeby kot sie przyzwyczail. ale ja to jestem z natury panikara :D co do lekow przeciwbolowych nasz wet poki co nie zaleca. kot przez ponad miesiac byl na lekach wiec poki co maja byc odstawione. on mial jeszcze polamana miednice, pozrastala mu sie troche krzywo i byc moze to tez jest przyczyna ze nie wskakuje na łóżko.

No i boli i niestety tak jak u ludzi-po urazach zostają takie czasowe pobolewania.Pomagaj mu wchodzic na łóżko.Ja zawsze podstawiałam jeszcze cos..pufe albo stołeczek.Wtedy łatwiej mu było sie wdrapac.I uwazaj,żeby za bardzo nie biegał jeszcze,bo wtedy sie moze uderzyc (moja Kornelka nie wyrabiała na zakrętach i czesto sie uderzała...) :( Ale ona to ogień w doopie ma i na 3 łapach gania szybciej niż błyyskawica :lol:
BOZENAZWISNIEWA

Post » Pt lip 15, 2011 14:45 Re: dziwne zachowania kota 3-łapka POMÓŻCIE

Mój Chrobotek po amputacji tylnej łapki przez ok pół roku wylizywał sobie futro w pobliżu blizny, miał tam po prostu wylizane łyse miejsce. Weci oglądali, sprawdzali, ale nic nie widzieli. Prawdopodobnie blizna jakoś jeszcze "pracowała". Po pół roku przestał, wszystko ładnie zarosło futerkiem. Na początku miał też problemy z koordynacją ruchów, zwłaszcza kiedy stał, zarzucało mu dupkę na tą stronę, gdzie miał łapkę. Trwało to tez prawie pół roku. Teraz gania z moim drugim bezłapkiem jak wariat :D
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Pt lip 15, 2011 14:52 Re: dziwne zachowania kota 3-łapka POMÓŻCIE

Musisz pamiętać, że kot na tej pojedyńczej łapce musi się nauczyć nie chodzić, tylko cały czas skakać. Czyli mięśnie musza się bardzo wzmocnić i kot musi nauczyć się utrzymywać równowagę. Dopiero potem będzie mógł gdzieś wskoczyć :ok:
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Pt lip 15, 2011 17:19 Re: dziwne zachowania kota 3-łapka POMÓŻCIE

mama mowila ze jak bylam w pracy to kicius wskoczyl na lozko 8O czyli jednak potrafi :D

domicella

Post » Pon lip 18, 2011 12:22 Re: dziwne zachowania kota 3-łapka POMÓŻCIE

mam jeszcze jedno pytanie- 2 czy 3 razy zdarzylo mu sie cos takiego ze spokojnie sobie stal albo lezal i nagle zaczal sie tak wywijac , tak jakby jakis nerw w tym kikuciku zaczal go rwac. czy to normalne? trwalo to zaledwie chwile, nawet nie minute.

domicella

Post » Pon lip 18, 2011 12:27 Re: dziwne zachowania kota 3-łapka POMÓŻCIE

domicella pisze:mam jeszcze jedno pytanie- 2 czy 3 razy zdarzylo mu sie cos takiego ze spokojnie sobie stal albo lezal i nagle zaczal sie tak wywijac , tak jakby jakis nerw w tym kikuciku zaczal go rwac. czy to normalne? trwalo to zaledwie chwile, nawet nie minute.

on się tą nogą drapal za uchem - taki odruch, mimo aputacji
Obrazek
Obrazek

kamari

Post » Pon lip 18, 2011 14:10 Re: dziwne zachowania kota 3-łapka POMÓŻCIE

tak, drapanie to swoja droga, juz to tez zaobserwowalam, ale to nie bylo drapanie tylko takie dziwne podskakiwanie i przewracanie sie.

domicella

Post » Pon lip 18, 2011 14:16 Re: dziwne zachowania kota 3-łapka POMÓŻCIE

to jest wszystko wlaśnie próba podrapania się - musisz zastąpić jego nogę i sama go drapać za uchem :kotek:
Obrazek
Obrazek

kamari

Post » Pon lip 18, 2011 22:13 Re: dziwne zachowania kota 3-łapka POMÓŻCIE

kamari pisze:to jest wszystko wlaśnie próba podrapania się - musisz zastąpić jego nogę i sama go drapać za uchem :kotek:

Będzie za to bardzo wdzięczny :wink:
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

[poprzednia]