Jednorazowy śluz z domieszką krwi w kupie, co to może być?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 13, 2011 12:46 Jednorazowy śluz z domieszką krwi w kupie, co to może być?

Cześć. W poniedziałek wzięłam ze schroniska kotka dwumiesięcznego. To mój pierwszy kot, którym się sama zajmuję, więc jestem totalnie spanikowana :oops: Kotek był w schronisku odrobaczany, ale źle się czuł po odrobaczaniu i dostał jakiś antybiotyk. W poniedziałek, czyli w dzień, kiedy go zabrałam, dostał wcześniej szczepionkę. W poniedziałek zrobił 5 kupek do kuwety i jedną poza kuwetą, która mnie zaniepokoiła, bowiem znajdował się w niej śluz z domieszką krwi (nie jakoś dużo, lekko zabarwione niektóre części kału). Strasznie mnie to zaniepokoiło, ale postanowiłam obserwować co będzie dalej. Dziś już zrobił dwie kupki i wydaje mi się (obserwowałam go i jego kupę, jak robił, wieeem, straszne :evil: ), że były w porządku, bez śluzu, bez krwi, nie była to też biegunka. W pierwszy dzień prawie nic nie jadł, dziś już je normalnie, bawi się, mruczy. Czasem miauczy, np. przed zrobieniem kupy przed chwilą, czy to może oznaczać, że cierpi? Czy czasem koty sobie tak o miauczą? Wybaczcie tę chaotyczną wiadomość, ale boję się strasznie, że go coś boli, a ja nic z tym nie robię :( Panie w schronisku powiedziały, że mam go odrobaczyć i zaszczepić za miesiąc, poczekać do tego czasu, czy iść wcześniej do weterynarza? Czy taki jednorazowy śluz z domieszką krwi oznacza coś poważnego, czy może być wynikiem stresu czy zmiany jedzenia? (dostaje suchy royall dla kociąt i my lady dla kociąt mokry, raz dałam mu też trochę szynki). W schronisku podobno dostawał royalla też w saszetkach, ale Pan w zoologicznym odradził mi to i polecił my lady, która ma więcej mięsa niż royall. Dziękuję za wszelkie wskazówki dla panikary. :)
Pozdrawiam.

irie

Od: Śro lip 13, 2011 12:34

Post » Śro lip 13, 2011 12:59 Re: Jednorazowy śluz z domieszką krwi w kupie, co to może być?

obserwować 8O ?
wio do weterynarza,a nie pisać na forum!

a dla małego kociaka lepsze będzie nie zmienianie mu karmy tak gwałtownie.royal ma kilka zalet i to my lady wypada przy nim składnikowo trochę blado.możesz spróbować z mokrą Applaws,Evangers,Almo Nature,Trainer jeśli już chcesz sięgnąć po naprawdę dobre karmy mokre.
Ostatnio edytowano Śro lip 13, 2011 13:03 przez Koszmaria, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Śro lip 13, 2011 13:00 Re: Jednorazowy śluz z domieszką krwi w kupie, co to może być?

No bo to się stało wczoraj, więc nie wiedziałam co zrobić.. ;/

irie

Post » Śro lip 13, 2011 13:00 Re: Jednorazowy śluz z domieszką krwi w kupie, co to może być?

Koszmaria pisze:obserwować 8O ?
wio do weterynarza,a nie pisać na forum!

Dokładnie!
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Śro lip 13, 2011 13:04 Re: Jednorazowy śluz z domieszką krwi w kupie, co to może być?

Idź do weta, krew w kupie nie jest normalnym objawem, może być zwykłe podrażnienie, a może być coś poważniejszego. W ogóle 6 kup jednego dnia to sporo.

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Śro lip 13, 2011 13:06 Re: Jednorazowy śluz z domieszką krwi w kupie, co to może być?

kotom zdażają się kupy z odrobiną krwi (czasami sucha karma moze lekko podrażnić jelita, wtedy do karmy dodaję odrobinkę oliwy i problem mija), co do miauczenia- moja kotka miewa głupawki przed kupą, biega jak wariatka i miauczy, choć nic jej nie dolega, ale ogólnie z tego co piszesz, źle to wygląda i powinnaś wybrać się do weta. Nie bój się, że Cię wyśmieje, czy coś w tym stylu, wiele razy na pewno przerabiał wizyty spanikowanych z byle powodu albo nadgorliwych. Lepsze to niż potem mieć na sumieniu zdrowie kotka...
ObrazekObrazekObrazek

patinette78

Od: Śro gru 16, 2009 10:52

Post » Śro lip 13, 2011 13:10 Re: Jednorazowy śluz z domieszką krwi w kupie, co to może być?

Te 6 kup zdarzyło mu się w poniedziałek, czyli w dzień, kiedy go przyniosłam i miał szczepionkę, w schronisku powiedzieli, że może się źle po niej czuć..

irie

Post » Śro lip 13, 2011 13:12 Re: Jednorazowy śluz z domieszką krwi w kupie, co to może być?

irie pisze:Te 6 kup zdarzyło mu się w poniedziałek, czyli w dzień, kiedy go przyniosłam i miał szczepionkę, w schronisku powiedzieli, że może się źle po niej czuć..

co tu jeszcze robisz?
kot pod pachę i do weterynarza.nie znasz swojego kota jeszcze na tyle by wiedzieć czy ma jedynie podrażnione jelito czy w którymś odcinku jelita nie tkwi np.kawałek szkła i go rani...
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Śro lip 13, 2011 13:12 Re: Jednorazowy śluz z domieszką krwi w kupie, co to może być?

irie pisze:Te 6 kup zdarzyło mu się w poniedziałek, czyli w dzień, kiedy go przyniosłam i miał szczepionkę, w schronisku powiedzieli, że może się źle po niej czuć..

Ale krew w kale nie jest objawem reakcji poszczepiennej. To może być silne zarobaczenie, ciało obce w przewodzie pokarmowym, zapalenie jelit albo i panleukopenia (koci tyfus) - śmiertelna choroba. Proszę, idź z kotkiem do weta!
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Śro lip 13, 2011 13:25 Re: Jednorazowy śluz z domieszką krwi w kupie, co to może być?

Dzwoniłam do weterynarza. Babka powiedziała, że mam go na razie nie przynosić, bo bardzo prawdopodobne, że to wszystko spowodował stres, zmiana otoczenia i jedzenia i mam poczekać do końca tygodnia i obserwować kupę. Powiedziała też, że wizyta u weterynarza i kolejne zmiany też mogą go zestresować, więc mam poczekać parę dni. Jak dalej będę widzieć coś niepokojącego, to mam z nim przyjść.

irie

Post » Śro lip 13, 2011 13:31 Re: Jednorazowy śluz z domieszką krwi w kupie, co to może być?

irie pisze:Dzwoniłam do weterynarza. Babka powiedziała, że mam go na razie nie przynosić, bo bardzo prawdopodobne, że to wszystko spowodował stres, zmiana otoczenia i jedzenia i mam poczekać do końca tygodnia i obserwować kupę. Powiedziała też, że wizyta u weterynarza i kolejne zmiany też mogą go zestresować, więc mam poczekać parę dni. Jak dalej będę widzieć coś niepokojącego, to mam z nim przyjść.

Twój wybór. Ja bym nie czekała z kociakiem przy takich objawach.
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Śro lip 13, 2011 13:32 Re: Jednorazowy śluz z domieszką krwi w kupie, co to może być?

Zofia&Sasza pisze:

Ale krew w kale nie jest objawem reakcji poszczepiennej. To może być silne zarobaczenie, ciało obce w przewodzie pokarmowym, zapalenie jelit albo i panleukopenia (koci tyfus) - śmiertelna choroba. Proszę, idź z kotkiem do weta!

Oprócz zapalenia jelit może to być też zapalenie okrężnicy lub nietolerancja pokarmowa, mogą być też problemy z trzustką. U Wedelka biegunka pojawiła się wraz z zapaleniem oskrzeli. My tu możemy sobie gdybać i przypuszczać, ale tylko wet po dokładnym badaniu, i być może badań dodatkowych, potrafi to zdiagnozować. Rada na przyszłość - jeżeli coś Cię zaniepokoi, nie trać czasu na zakładanie wątku na forum, tylko pakuj kota do transportera i szybciutko biegnij do weta.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Śro lip 13, 2011 13:35 Re: Jednorazowy śluz z domieszką krwi w kupie, co to może być?

Zofia&Sasza pisze:
irie pisze:Dzwoniłam do weterynarza. Babka powiedziała, że mam go na razie nie przynosić, bo bardzo prawdopodobne, że to wszystko spowodował stres, zmiana otoczenia i jedzenia i mam poczekać do końca tygodnia i obserwować kupę. Powiedziała też, że wizyta u weterynarza i kolejne zmiany też mogą go zestresować, więc mam poczekać parę dni. Jak dalej będę widzieć coś niepokojącego, to mam z nim przyjść.

Twój wybór. Ja bym nie czekała z kociakiem przy takich objawach.

A może my po prostu panikary jesteśmy? :roll: :roll: :roll:

vega013

Post » Śro lip 13, 2011 13:35 Re: Jednorazowy śluz z domieszką krwi w kupie, co to może być?

Ja bym jednak poszła do weta, to mały kociak, ze schroniska w którym zetknął się pewnie z całą masą różnych wirusów i bakterii. Szczepienie owszem może kociaka osłabić, moje po szczepieniu nie były zainteresowane jedzeniem i dużo więcej spały, ale to trwało jeden dzień, żadna krew się nie pojawiała.
Zrobisz jak zechcesz, ale takie małe kociaki są szczególnie wrażliwe i nie powinno się bagatelizować tego typu objawów.

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Śro lip 13, 2011 13:39 Re: Jednorazowy śluz z domieszką krwi w kupie, co to może być?

karola7 pisze:Ja bym jednak poszła do weta, to mały kociak, ze schroniska w którym zetknął się pewnie z całą masą różnych wirusów i bakterii. Szczepienie owszem może kociaka osłabić, moje po szczepieniu nie były zainteresowane jedzeniem i dużo więcej spały, ale to trwało jeden dzień, żadna krew się nie pojawiała.
Zrobisz jak zechcesz, ale takie małe kociaki są szczególnie wrażliwe i nie powinno się bagatelizować tego typu objawów.

Jak zauważyłam, dużo różnych chorób, nawet nie związanych bezpośrednio z układem pokarmowym, u kociąt zaczyna się zbyt luźnym stolcem.

vega013