Tygodniowy kociak nie chce jeść

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lip 09, 2011 15:20 Tygodniowy kociak nie chce jeść

Cześć wszystkim, zarejestrowałam się, ponieważ mam problem z moim kotem i nie wiem już, jak mogę pomóc.
Zacznę od tego, że kotek ma dopiero tydzień, jego matka porzuciła go dzień po porodzie. Nim i rodzeństwem zaopiekowała się inna kotka, która kilka tygodni temu urodziła i ma jeszcze pokarm. Dotychczas cała trójka kociąt jadła bez zarzutu, ssały kotkę i dokarmialiśmy je Mixolem.
Problem pojawił się chyba wczoraj rano, jedno z kociąt nie chce jeść niczego, jest chłodniejsze niż pozostałe i dużo śpi. Nie próbuje nawet ssać matki, przystawione nie reaguje, nie chce ssać smoczka. Próbuję karmić go co godzinę strzykawką z wenflonem, je bardzo niewiele, ale zawsze coś. Dogrzewam go termoforem, ma kocyk, od kilku dni w nocy nad legowiskiem jest włączona lampka.
Dziwne jest to, że kotu często mleko wylewało się noskiem, kiedy karmiony był butelką ze smoczkiem, ze strzykawką trochę lepiej, ale też zdarza się, że się wylewa. Ponadto kot zachowuje się, jakby chciał coś odkrztusić, jakby coś zalegało mu w gardle i uniemożliwiało przełykanie. Boję się, że kotek już się kończy, jest bardzo słaby :cry:
Czy mogę coś jeszcze zrobić, o czymś zapomniałam? Może robię coś źle? Mam 15 lat i nie mam doświadczenia w opiece nad tak małymi kotami.

16.28
W chwili, kiedy pisałam ten post kotek musiał już nie żyć, nie reaguje na nic, ma blady język. Tak mi przykro, może mogłam jeszcze coś zrobić, tak się starałam. Teraz już za późno :cry:

mogwai

Od: Sob lip 09, 2011 15:10

Post » Sob lip 09, 2011 15:44 Re: Tygodniowy kociak nie chce jeść

Bardzo smutno. Na przyszłość (która na pewno będzie, skoro zajęłaś się małym kociakiem, to zajmiesz się następnymi) - PO PIERWSZE NIE SZUKAJ PORAD NA FORUM, TYLKO PĘDŹ DO LEKARZA. Na forum nawet najlepsi fachowcy bywają nie całą dobę.
Bardzo Cię pozdrawiam, trzymaj się.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Sob lip 09, 2011 15:57 Re: Tygodniowy kociak nie chce jeść

Kontakt z lekarzem był. I lekarz powiedział, że taka jest selekcja, kot był po prostu słabszy. Znał całą sprawę i w gruncie rzeczy miał rację, niewiele można było zrobić. Pytanie na forum to już była ostateczność, chciałam pomóc jak mogłam.
Niby nie zżyłam się z kociakiem, ale jednak wielka szkoda.

mogwai

Post » Sob lip 09, 2011 15:58 Re: Tygodniowy kociak nie chce jeść

Kociak mógł być 'zalany', czyli podczas karmienia zachłysnął się i powstało z tego zachłystowe zapalenie płuc. Dlatego przy karmieniu kociąt bardzo trzeba uważać, karmić w odpowiedniej pozycji(kociak wyżej niż strzykawka/butelka), żeby mleko którego nie połknie samo się wylewało.
Zwróć na to uwagę karmiąc resztę kociąt.

Mam nadzieję, że kotki będą wysterylizowane, żeby kolejne mioty kociąt nie musiały się rodzić i umierać...
Obrazek http://www.facebook.com/TOP.INNI?ref=pb
milczenie jest srebrem, a mruczenie - złotem...

Szenila

Od: Pt gru 03, 2010 18:24

Post » Sob lip 09, 2011 16:01 Re: Tygodniowy kociak nie chce jeść

A jak reszta kociaków?

KOTEK1988

Od: Sob mar 01, 2008 15:30

Post » Sob lip 09, 2011 17:01 Re: Tygodniowy kociak nie chce jeść

Dzięki za odpowiedzi.
Chyba nie ma potrzeby karmić pozostałych dwóch Mixolem, bo karmi je kotka. Nie mają problemów z jedzeniem, nie płaczą, widać, że rosną. Będę dalej je dogrzewać, w razie potrzeby skontaktuję się z weterynarzem.
Co do sterylizacji, to nie wiem, planujemy znaleźć kociętom nowe domy kiedy podrosną. Chyba będą za małe, byśmy to my mogli podjąć decyzję o sterylizacji.

mogwai

Post » Sob lip 09, 2011 17:05 Re: Tygodniowy kociak nie chce jeść

Kociak mógł mieć wrodzoną wadę podniebienia-połączona jamę nosową z pyszczkiem i zachłystywał sie pokarmem-obawiam się,że i tak nie mogłabyś mu pomóc :( :( :(
Śpij bezimienny maluszku![*]
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Sob lip 09, 2011 17:11 Re: Tygodniowy kociak nie chce jeść

mogwai pisze:Dzięki za odpowiedzi.
Chyba nie ma potrzeby karmić pozostałych dwóch Mixolem, bo karmi je kotka. Nie mają problemów z jedzeniem, nie płaczą, widać, że rosną. Będę dalej je dogrzewać, w razie potrzeby skontaktuję się z weterynarzem.
Co do sterylizacji, to nie wiem, planujemy znaleźć kociętom nowe domy kiedy podrosną. Chyba będą za małe, byśmy to my mogli podjąć decyzję o sterylizacji.

Wielu hodowców wydaje do nowych domów już wysterylizowane/wykastrowane koty.Więc chyba da rade.

KOTEK1988

Od: Sob mar 01, 2008 15:30

Post » Nie lip 10, 2011 15:28 Re: Tygodniowy kociak nie chce jeść

Jeśli weterynarz ma takie podejście, to może następnym razem spróbuj u innego. Ja z moją Tosią ( znalazłam ją przymarzniętą do kałuży bez oczu :( ) pojechałam do jednego weta i powiedział, że według niego ona będzie nieszczęśliwa przez całe życie i że trzeba uśpić. Powiedziałam, że "będziemy o nią walczyć". Pojechałam do innego weta i Tośka jest z nami już ponad 1 rok. I jest najbardziej zabawowa z całej gromadki. Nie chcę Ciebie pouczać tylko chodzi mi o to, że nigdy nie wiadomo na kogo się trafi - to był nasz zaufany wet od lat. Teraz jesteśmy u dr Łukucia i koty bardzo sobie chwalą :ryk: Mam nadzieję, że zresztą Twojej gromadki wszystko będzie dobrze.
Obrazek

Ptysiak

Od: Nie lip 10, 2011 12:00