Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy
Agouti pisze:Absolutnie zgadam się z wszystkimi ww. argumentami i też uważam, że kotów -a już szczególnie kociaków, nie powinno się trzymać pojedyńczo, chyba że konkretny kot tego wymaga. Spora część konsultowanych przeze mnie problemów behawioralnych wiąże się z brakiem stymulacji i możliwości reprezentowania naturalnego repertuaru zachowań przez kociaki trzymane pojedyńczo w niewielkich mieszkaniach podczas 8-10h nieobecności właścicieli. Wystawiając maluchy miałam nadzieję, że kociaki będą dokacały jakiegoś rezydenta w potencjalnym domku a jeśli zgłosi się zupełnie nowy domek będę starać się tłumaczyć dlaczego lepiej wziąć dwa i ew. jak zapewnić kotu odpowiednią stymulację gdy jest jeden (co w praktyce przy nieobecności domowników rzędu 8-10h jest trudne). Opcji "tylko dwupak" trochę się boję. Kotkę mogę wydać jako jedynego kota w domu, ponieważ jest bardzo spokojna i jeśli tylko ktoś będzie miał dla niej czas i serce (np. starsze osoby na emeryturze) - to jej to wystarczy.
PS. 5 lat temu jako zupełnie nieświadomy i kompletnie zielony nowy domek przypadkowego kotka trafiłam do Was (na miau), po chwili miałam forumowego kociaka z kociarni i od tej pory koty stały się moją pasją, a od jakiegoś czasu nawet pracą. Nie wyobrażam sobie teraz nie mieć 2 kotów (widzę jak się ze sobą zżyły i jak ważne jest dla nich żeby ten drugi był blisko), a 3 kociaka (tego malucha) chcę zostawić właśnie po to, żeby moje 2 zdązyły się z nim zżyć i w razie, odpukać, utraty jednego za parę lat temu drugiemu zostanie towarzysz.
Agouti pisze:Mnie osobiście też najbardziej podoba się szylkrecia - zresztą druga, podobna zostaje u nas na stałe. Trikolorka jest za to przekochana i w sumie równie śliczna, najchętniej zostawiłabym całą ekipę, ale 5 kota w domu.
Nie mają jeszcze imion. O trikolorce w domu, między sobą mówimy Tri albo Trisia, a o szylkreci Łatka (ze względu na rudą plamkę na główce). Nie nadawałam i nie uczę ich reagowania na imię, ponieważ chciałam żeby nowy domek mógł wybrać własne, ale może chociaż takie hmm niezobowiązujące nadać? Może macie jakieś propozycje? Zapraszam wszystkich gości wątku - również nowych - do wyboru imienia.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości