Royal Canin czy Sanabelle ? Wrażliwe brzuszki.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 04, 2011 12:00 Royal Canin czy Sanabelle ? Wrażliwe brzuszki.

Witam serdecznie, postanowiłam się zalogować, bo potrzebuję porady. Mam dwa kocurki roczne, zabrane pół roku temu ze schroniska.
Wypróbowaliśmy kilka suchych karm. Koty mają wrażliwe brzuszki. Próbowałam karm bez zbóż bo wiem, że takie są najlepsze, ale Acany ani Orijena nie chcą jeść, TOTW im smakuje, ale mają po nim rozwolnienie i to samo z Applaws - smaczny, ale kupy brzydkie.
Sprawdzony jest RC Sensible 33 i Sanabelle Sensitive z jagnięciną. Nie wiem jednak która z tych karm jest lepsza, czy może jakość jest porównywana ? RC nie podaje zawartości mięsa w karmie.

RC Sensible ma następujący skład:
Fosfor 1.1 %
Kwasy tłuszczowe Omega 6 4.7 %
Skrobia 24.9 %
Wapń 1.1 %
Energia metaboliczna 4280.0 kcal
Kwasy tłuszczowe Omega 3 0.75 %
Potas 0.6 %
Tłuszcz surowy 22.0 %
Chlorki 0.73 %
Kwas linolowy 4.5 %
Popiół surowy 6.8 %
Tauryna 0.2 %
Włókno surowe 2.8 %
Białko surowe 33.0 %
Kwas arachidonowy 0.1 %
Magnez 0.09 %
Sód 0.45 %
Wilgotność 7.0 %

Bosch taki :

Białko surowe 32.5 %
Fosfor 0.9 %
Magnez 0.08 %
Popiół surowy 7.0 %
Tłuszcz surowy 22.5 %
Wapń 1.1 %
Włókno surowe 2.5 %

Czy ktoś z Was mógłby mi podpowiedzieć która karma jest bardziej odpowiadania, niestety w ogóle się na tym nie znam. Może jest jeszcze jakaś inna karma dla delikatnych brzuchów godna polecenia ?

ewila09

Od: Pon lip 04, 2011 11:47

Post » Pon lip 04, 2011 12:10 Re: Royal Canin czy Sanabelle ? Wrażliwe brzuszki.

Ja daję Royala gastro intestinal i jest dobrze:)

sabina1977

Od: Sob paź 02, 2010 21:56

Post » Pon lip 04, 2011 12:18 Re:

...
Ostatnio edytowano Śro wrz 19, 2012 7:13 przez ka_towiczanka, łącznie edytowano 1 raz
ka_towiczanka

Post » Pon lip 04, 2011 12:28 Re: Royal Canin czy Sanabelle ? Wrażliwe brzuszki.

moje po Sanabelle się zaczęły brzydko załatwiać, rzadko było w kuwecie. Po powrocie do Royala wszystko wróciło do normy.
Obrazek

AniaU

Od: Czw wrz 30, 2010 11:32

Post » Pon lip 04, 2011 13:45 Re: Royal Canin czy Sanabelle ? Wrażliwe brzuszki.

ka_towiczanka pisze:U mojego kota - norweski lesny- własnie po sanabelle Sensitive z jagnieciną, zaczeły się biegunki - uczulił sie niestety na te markę, mimo, ze wcześniej jadł chętnie i bez problemów wszystkie sanabellki. Jedyna karma, która go trzyma stabilnie - to RC Sensitive 33, więc dla kota ze stwierdzoną wrażliwością przewodu pokarmowego, poleciłabym tę.

Tak poza tym uwazam, że Sanabelle to bardzo dobra karma - wszystkie pozostałe koty ją jedzą, a równiez miały biegunke po TOTW :)

patrząc na skład Sanabelle to niestety b.średnia karma.
mamy sytuację odwrotną :wink:
muszę dawać moim Sanabelle grande,ale zaczęły im uszy łysieć i sierść się 'brunaci',za o na Totw było najlepiej,ale nie mogę już go dawać :|
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Pon lip 04, 2011 14:03 Re:

...
Ostatnio edytowano Śro wrz 19, 2012 7:13 przez ka_towiczanka, łącznie edytowano 1 raz
ka_towiczanka

Post » Pon lip 04, 2011 14:19 Re: Royal Canin czy Sanabelle ? Wrażliwe brzuszki.

biorąc pod uwagę,że wymienione w składzie na pierwszych trzech miejscach składniki które mają największy udział ilościowy w karmie...to podtrzymuję.lepsze to niż Whiskas,ale dalej średnie.
zauważ,na pierwszym miejscu-sproszkowane mięso drobiowe[nie świeże,jak w bezzbożowych],a na drugim miejscu kukurydza.żebym ja uznała karmę za dobrą,to wypełniacz w rodzaju kukurydzy,ryżu czy innych zbóż powinien być na 4-6miejscu.
karma taka se.
zresztą rc też jest taki sobie.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Pon lip 04, 2011 15:09 Re: Royal Canin czy Sanabelle ? Wrażliwe brzuszki.

Mój wybredzioch uzyskał ładne kupy na puszkach Grau oraz suplementowanej wołowinie. Na kupy nie szkodzi mu też suchy hills dla grubasów, ale z tego co czytam każdy kot ma inaczej.

asfodel

Od: Śro mar 18, 2009 22:10

Post » Pon lip 04, 2011 18:57 Re: Royal Canin czy Sanabelle ? Wrażliwe brzuszki.

To czym karmić w takim razie ? Moje koty jedzą surowe mięso - wołowinę i drób, ale nie chcę ich odzwyczajać od chrupek, bo czasami są sytuację, że muszę je podać. Jedzą też gotową karmę Schesir i Miamor.

Problemem jest natomiast sucha karma, bo bez zbożowa im albo nie smakuje albo powoduje rozwolnienie, nie wspominając, że po TOTW naprawdę kupy okropnie śmierdziały. Po RC i Bosch'u kupy są ok, karmy im smakują. Wiem, że najlepiej byłoby karmić chrupkami bez zbóż, z chęcią bym to zrobiła, ale z wyżej wymienionych przyczyn nie mogę.

Czym karmić ? Patrzyłam jeszcze na karmę Holistyczną Almo Nature,np. z jagnięciną, taki ma skład:
mięso jagnięce (w tym > 19% świeżego), ryż pełnoziarnisty (> 26%), tłuszcz z kurczaka, tłuszcz jagnięcy, pełnowartościowe siemię lniane, wytłoki owocowe, lucerna, wyciąg z pestek winogron, wyciąg z zielonej herbaty, witaminy i minerały.<
lub z indykiem:
Skład:
ryż pełnoziarnisty (> 31%), mączka z indyka (> 30%), świeże mięso z kurczaka (> 18%), tłuszcz z indyka, pełnowartościowe siemię lniane, wytłoki owocowe, lucerna, wyciąg z pestek winogron, wyciąg z zielonej herbaty, witaminy i minerały.

Czy ona będzie lepsza niż Bosch czy RC ? Nie wiem jak koty brzuchowo na nią zareagują, ale mogłabym spróbować.

ewila09

Post » Pon lip 04, 2011 19:18 Re: Royal Canin czy Sanabelle ? Wrażliwe brzuszki.

Jeszcze znalazłam Hill'sa Nature's Best o takim składzie :

kurczak (min. 26% kurczaka; min. 40% kurczaka i indyka): hydrolizowane proteiny z kurczaka i indyka, gluten kukurydziany, tłuszcz zwierzęcy, brązowy ryż, zmielona kukurydza, hydrolizat białkowy, zmielony jęczmień, suszone pomidory, pełnoziarnisty owies, olej rybny, pulpa z buraków cukrowych, siemię lniane, chlorek potasu, suszona marchew, suszony groszek, proszek ze szpinaku, miąższ z cytrusów, słodziny winogron, sól, L-chlorek lizynowęglowodorowy, DL-metionina, włókna owsa, tlenek żelaza, cytrynian potasu, tauryna, L-tryptofan, witaminy i mikroelementy. Naturalne substancje konserwujące: tokoferolen, kwasek cytrynowy i ekstrakt z rozmarynu.

ewila09

Post » Pon lip 04, 2011 19:21 Re: Royal Canin czy Sanabelle ? Wrażliwe brzuszki.

Ja ostatnio kupiłam moim na spróbowanie:
Feline Porta 21 Holistic Cat Chicken and Rice

Dobry skład, bo nie ma kukurydzy.
http://animalia.pl/produkt,10234,38,Fel ... _Rice.html

Kocie brzuchy dobrze reagowały, zero problemów. Niestety chrupki nie były najlepsze pod względem kształtu dla jednej z moich kocic. Poza tym karma naprawdę porządna - bez kukurydzy, ale i lubiana przez koty.
ObrazekObrazek

naline

Od: Pt lip 02, 2010 8:45

Post » Pon lip 04, 2011 19:21 Re: Royal Canin czy Sanabelle ? Wrażliwe brzuszki.

A sprobuj acany, tylko tej starej, ze zbożem bo ta nowa to typowa bezzbozowka. Ja karmie teraz sanabelle i nie widze roznicy w siersci czy kupce kotow. Nawet sierśc jest moim zdaniem ladniejsza.Porta21 nie chcialy jeść, oddalam na zbożny cel :wink:
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

Post » Pon lip 04, 2011 19:45 Re: Royal Canin czy Sanabelle ? Wrażliwe brzuszki.

Mój nadwrażliwy kocur świetnie reaguje na Power of Nature w wersji Mix; podobnie dwa inne znajome wrażliwe koty. To karma bezzbożowa, ale w przeciwieństwie do innych nie ma też ziemniaków. Można ją kupić tylko w sklepie Animal Care. Nadaje się też dla kociąt.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Pon lip 04, 2011 20:31 Re: Royal Canin czy Sanabelle ? Wrażliwe brzuszki.

Dziękuje Wam bardzo, wszystkie Wasze propozycje sprawdzam i przymierzam się do zamówienia.

Znalazłam jeszcze karmę Grau o takim składzie:

mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (min. 65% jagnięciny), zboże (min. 30% ryżu), oleje i tłuszcze, składniki mineralne

Ona jest także dla wrażliwców, czy taki skład byłby ok ?

A Acanę ze zbożami można gdzieś dostać ?

ewila09

Post » Wto lip 05, 2011 10:11 Re: Royal Canin czy Sanabelle ? Wrażliwe brzuszki.

Można w telekarmie.pl, ostatnio tam byla.
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

[następna]