Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Martyna-Tina pisze:Nie obliczyła, jest tylko to co napisałam. A poza tym to ona powiedziała że właśnie nie ma pewności że to FIP.
Na FIA? Że raczej nie, mało możliwe.
issey32 pisze:Do PcimOlki: Niestety nie i to stawia ten pojedynczy przypadek kliniczy pod znakiem zapytania, choć wydaje się, że brzmi sensownie.
issey32 pisze:...
Jestem wciąż w trakcie poszukiwań nie tylko tej publikacji. W którymś z wątków o FIP ktoś wspominał o próbach leczenia interferonem w lecznicy w Warszwie (nie jestem pewna,
czy to nie była Białobrzeska). Może ktoś ma jakieś doświadczenia i mógłby się tym podzielić? Miałam do Ciebie napisać na prw, ponieważ chciałam się dowiedzieć,
jak to możliwe, że w przypadku Twojego kota tylu vetów postawiło błędną diagnozę.
Jeśli możesz, podaj, proszę, link do Twojego wątku. Będę wdzięczna.
Martyna-Tina pisze:Nie obliczyła, jest tylko to co napisałam. A poza tym to ona powiedziała że właśnie nie ma pewności że to FIP.
Martyna-Tina pisze:Tak wyglądają wyniki, wiem że to za mało, ale chociaż coś...![]()
....A poza tym to testów Rivalta nie można u niej zrobić, mówiła że to tylko w dużych klinikach.
....
issey32 pisze:Martyna-Tina pisze:Nie obliczyła, jest tylko to co napisałam. A poza tym to ona powiedziała że właśnie nie ma pewności że to FIP.
Skoro nie ma pewności, to raczej powinna diagnozować dalej, niezależnie od zaproponowanego leczenia. Może ktoś na forum z Twojej okolicy ma zaufanego veta, z którym można by się było skonsultować? Co z badaniem kału i pełną morfologią i biochemią?
issey32 pisze:Do PcimOlki: nie piszę doktoratu z FIP, choć kto wie...Szukam dostępnych informacji na ten temat z powodu osobistych doświadczeń i niestety również niewiedzy vetów. Schemat Frymusa znam i nie wydaje mi się on zbyt szczegółowy, a zatem i mało pomocy. Jak napisałam wcześniej, diagnozowanie FIP jest złożone, stąd pod uwage należy wziąć wiele różnych parametrów.
....
PcimOlki pisze:issey32 pisze:Do PcimOlki: nie piszę doktoratu z FIP, choć kto wie...Szukam dostępnych informacji na ten temat z powodu osobistych doświadczeń i niestety również niewiedzy vetów. Schemat Frymusa znam i nie wydaje mi się on zbyt szczegółowy, a zatem i mało pomocy. Jak napisałam wcześniej, diagnozowanie FIP jest złożone, stąd pod uwage należy wziąć wiele różnych parametrów.
....
Jak dla mnie diagnostyka powinna być, co najmniej, taka:
1. Zlecenie "FIP-screening" w Laboklinie (a może w IDEXX - nie pamietam). Badanie jest opisane wątkach, które podlinkowałem.
2. Plus test Rivalty.
3. Plus oglądanie krwi mikroskopem za każdym razem w kierunku FIA, bo ona ujawnia się cyklicznie.
Z powyższego można by coś wróżyć.
Martyna-Tina pisze:Lucky nigdy nie wychodził na dwór nawet na szelkach, nie dotknął trawy. Chyba że z psa zlazł w domu? To możliwe?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue i 63 gości