Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
katarzyna1207 pisze:Chyba dopiero ostatnio pojawiły się pojedyncze głosy, że FIP może się przenosić na inne koty ... Ale i tak decydowana większość wetów twierdzi, że nie ... to jest mutacja koronawirusa w konkretnym kocie ... i o ile koronawirus się przenosi (ma go większość kotów), to już ten zmutowany FIP-owski wirus nie ... Na Twoim miejscu, póki kotek nie cierpi, nie spieszyłabym się z eutanazją ...to zawsze zdążysz ...A bardzo dużo kotów uśpiono w powodu "rzekomego" FIP-a. Trzymam kciuki, żeby to nie było to ...
PcimOlki pisze:Martyna-Tina pisze:....
Jutro pojadę do innej lecznicy. Zapytam o ten lek, dzięki za odzew.
Poczytaj wątki o FIP. Jest tam szczegółowy opis badań jakie nalezy wykonać dla potwierdzenia/wykluczenia FIP. Diagnozowanie tylko na podstawie wygladu płynu jest niepoważne. Nawet testu Rivallty nie chciało sie tej wetce zrobić.
vega013 pisze:katarzyna1207 pisze:Chyba dopiero ostatnio pojawiły się pojedyncze głosy, że FIP może się przenosić na inne koty ... Ale i tak decydowana większość wetów twierdzi, że nie ... to jest mutacja koronawirusa w konkretnym kocie ... i o ile koronawirus się przenosi (ma go większość kotów), to już ten zmutowany FIP-owski wirus nie ... Na Twoim miejscu, póki kotek nie cierpi, nie spieszyłabym się z eutanazją ...to zawsze zdążysz ...A bardzo dużo kotów uśpiono w powodu "rzekomego" FIP-a. Trzymam kciuki, żeby to nie było to ...
Nie przenosi się. U mnie Kubuś zachorował na FIPa i musiałam pomóc mu przejść na drugą stronę. Pozostałe koty nie zaraziły się, mimo że nie izolowałam chorego od reszty.
Opis płynu w otrzewnej wskazuje na FIPa...
issey32 pisze:I podobna sytuacja:
http://www.weterynarz.com.pl/portal/for ... /10851-fip
niestety bez dobrego zakończenia, ale jest tam trochę informacji o FIP.
Napisz, co z kotkiem.
Kotek nie może nie jeść dłużej niż dwa, trzy dni, w przeciwnym razie dochodzi do uszkodzenia wątroby. Jeśli nie chce jeść, możesz go karmić przez strzykawkę. Trzymam![]()
![]()
Martyna-Tina pisze:Mam pytanie. Jak powinien wyglądać ten płyn który wetka mu pobrała? Znaczy jak wygląda prawidłowy płyn..
Martyna-Tina pisze:vega013 pisze:...
Opis płynu w otrzewnej wskazuje na FIPa...
Czyli jest duże prawdopodobieństwo że to ta choroba?
Martyna-Tina pisze:Mam pytanie. Jak powinien wyglądać ten płyn który wetka mu pobrała? Znaczy jak wygląda prawidłowy płyn..
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, kasiek1510 i 47 gości