Lucky...nigdy Cię nie zapomnę... [*]

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 30, 2011 23:26 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Czytam właśnie te dwa co podałaś. A poza tym to bardzo pocieszające, nie ma pewności że to FIP
Obrazek

Martyna-Tina

Od: Wto cze 05, 2007 8:14

Post » Pt lip 01, 2011 0:13 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

katarzyna1207 pisze:Chyba dopiero ostatnio pojawiły się pojedyncze głosy, że FIP może się przenosić na inne koty ... Ale i tak decydowana większość wetów twierdzi, że nie ... to jest mutacja koronawirusa w konkretnym kocie ... i o ile koronawirus się przenosi (ma go większość kotów), to już ten zmutowany FIP-owski wirus nie ... Na Twoim miejscu, póki kotek nie cierpi, nie spieszyłabym się z eutanazją ...to zawsze zdążysz ...A bardzo dużo kotów uśpiono w powodu "rzekomego" FIP-a. Trzymam kciuki, żeby to nie było to ... :ok:

Nie przenosi się. U mnie Kubuś zachorował na FIPa i musiałam pomóc mu przejść na drugą stronę. Pozostałe koty nie zaraziły się, mimo że nie izolowałam chorego od reszty.

Opis płynu w otrzewnej wskazuje na FIPa...

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pt lip 01, 2011 10:59 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

PcimOlki pisze:
Martyna-Tina pisze:....
Jutro pojadę do innej lecznicy. Zapytam o ten lek, dzięki za odzew.

Poczytaj wątki o FIP. Jest tam szczegółowy opis badań jakie nalezy wykonać dla potwierdzenia/wykluczenia FIP. Diagnozowanie tylko na podstawie wygladu płynu jest niepoważne. Nawet testu Rivallty nie chciało sie tej wetce zrobić.

Pcimolki ma rację. Tutaj wklejam link do testu Rivalta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rivalta_test
Niech vet diagnozuje kotka dalej.
Podaję także link do zdjęcia w Imageshack:
http://imageshack.us/photo/my-images/8/ ... ja1iv.jpg/
gdzie umieściłam przetłumaczony schemat diagnozy przy FIP ze strony dr Addie. Niestety nie jest bardzo wyraźny (nie umiem go wyraźniej zrobić :( ).
Jak chcesz, to wyślij mi na prw swój email- mogę przesłać Ci dokument tekstowy w Wordzie.

issey32

Od: Śro maja 18, 2011 9:39

Post » Pt lip 01, 2011 11:10 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

I podobna sytuacja:
http://www.weterynarz.com.pl/portal/for ... /10851-fip
niestety bez dobrego zakończenia, ale jest tam trochę informacji o FIP.
Napisz, co z kotkiem.

Kotek nie może nie jeść dłużej niż dwa, trzy dni, w przeciwnym razie dochodzi do uszkodzenia wątroby. Jeśli nie chce jeść, możesz go karmić przez strzykawkę. Trzymam :ok: :ok: :ok:

issey32

Post » Pt lip 01, 2011 11:12 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

vega013 pisze:
katarzyna1207 pisze:Chyba dopiero ostatnio pojawiły się pojedyncze głosy, że FIP może się przenosić na inne koty ... Ale i tak decydowana większość wetów twierdzi, że nie ... to jest mutacja koronawirusa w konkretnym kocie ... i o ile koronawirus się przenosi (ma go większość kotów), to już ten zmutowany FIP-owski wirus nie ... Na Twoim miejscu, póki kotek nie cierpi, nie spieszyłabym się z eutanazją ...to zawsze zdążysz ...A bardzo dużo kotów uśpiono w powodu "rzekomego" FIP-a. Trzymam kciuki, żeby to nie było to ... :ok:

Nie przenosi się. U mnie Kubuś zachorował na FIPa i musiałam pomóc mu przejść na drugą stronę. Pozostałe koty nie zaraziły się, mimo że nie izolowałam chorego od reszty.

Czyli jest duże prawdopodobieństwo że to ta choroba? :cry:
Obrazek

Martyna-Tina

Post » Pt lip 01, 2011 11:22 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

issey32 pisze:I podobna sytuacja:
http://www.weterynarz.com.pl/portal/for ... /10851-fip
niestety bez dobrego zakończenia, ale jest tam trochę informacji o FIP.
Napisz, co z kotkiem.

Kotek nie może nie jeść dłużej niż dwa, trzy dni, w przeciwnym razie dochodzi do uszkodzenia wątroby. Jeśli nie chce jeść, możesz go karmić przez strzykawkę. Trzymam :ok: :ok: :ok:

Dzisiaj trochę zjadł suchego pokarmu, niewiele, ale jednak. Wczoraj w nocy jak zobaczył mnie z saszetką to aż przybiegł, ale polizał tylko raz i poszedł sobie. :| Zrobię jeszcze badania wątrobowe, Agn mówi że niewydolność może dawać podobne objawy. Niedługo jadę do lecznicy.
Obrazek

Martyna-Tina

Post » Pt lip 01, 2011 11:23 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Zmuś veta do dokładnego zdiagnozowania kotka. Decyzję ostateczną zawsze zdążysz podjąć. :ok:

issey32

Post » Pt lip 01, 2011 11:30 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Zapytaj o określenie miana przeciwciał na koronawirusa z próbki kału, choć wydaje mi się, że vet powinien zrobić analizę biochemiczną wysięku.

issey32

Post » Pt lip 01, 2011 11:47 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Dobra, to ja już jadę. Zanotowałam sobie wszystkie badania itd. Mam nadzieję że to nie FIP i tego się póki co chcę trzymać. :roll: Jak wrócę to się odezwę.
Obrazek

Martyna-Tina

Post » Pt lip 01, 2011 12:12 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

z tego co ja wiem, to Fip jest wirusowy więc jest zaraźliwy
jeśli kotek jest siewcą to może zarażać (to mozna stwierdzic badając kał)
zdrowe, dorosłe w dobrej kondycji koty nie są tak narażone
(ich organizm, na ogół poradzi sobie z koronawirusem, nie dojdzie do mutacji i przełamania bariery jelitowej)
jak osłabione, chore, zestresowane czy maluchy

wielkie kciuki, żeby to nie było to :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Pt lip 01, 2011 19:30 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Pojechaliśmy z Lucky'm do lecznicy. Wetka obejrzała go, powiedziała że jakiś słaby. Chciała zrobić test na FeLV i test na białaczkę. Ale nie miała testów więc nas odesłała nas do innej lecznicy. Tam wetka zrobiła testy na FeLV i FIV, wyszły negatywnie. Zrobiła też badania krwi, profil wątrobowy, bo stwierdziła że Lucky jest żółty (spojrzała mu w oczy). I jeszcze pobrała trochę płynu z brzucha, zbada. I pytała jeszcze ile było białka w tym płynie jak w innej lecznicy badaliśmy. Mogliśmy powiedzieć tylko że podobno dużo, ehh. Po za tym jak dla mnie to co pobrała wyglądało jak mocz, taki słomkowy kolor. W tamtej lecznicy niestety nie przyjrzałam się temu wcale.
O 21 zadzwonimy, będą już wszystkie wyniki. Trzymajcie kciuki...
Obrazek

Martyna-Tina

Post » Pt lip 01, 2011 19:37 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Trzymam kciuki za wyniki ... :ok: :ok: :ok:
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Pt lip 01, 2011 19:38 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Mam pytanie. Jak powinien wyglądać ten płyn który wetka mu pobrała? Znaczy jak wygląda prawidłowy płyn..
Obrazek

Martyna-Tina

Post » Pt lip 01, 2011 20:34 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Martyna-Tina pisze:Mam pytanie. Jak powinien wyglądać ten płyn który wetka mu pobrała? Znaczy jak wygląda prawidłowy płyn..

Płynu w otrzewnej to chyba w ogóle nie powinno być ...

Wiesz już coś na temat wyników??
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Pt lip 01, 2011 20:52 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Martyna-Tina pisze:
vega013 pisze:...

Czyli jest duże prawdopodobieństwo że to ta choroba? :cry:

Ta. :roll:

Martyna-Tina pisze:Mam pytanie. Jak powinien wyglądać ten płyn który wetka mu pobrała? Znaczy jak wygląda prawidłowy płyn..

Na oko chłop w szpitalu umarł. Miałem tymczasa, u którego 3 wetów zdiagnozowało FIP na wygląd płynu. Na koniec okazało się, że to FIA. Leczenie włączono za późno.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

[poprzednia][następna]